8.10.2016 16:13

Κατέληξαν στα αυτονόητα οι Μυτιληνιοί

Μετά από πολύωρες συζητήσεις που διήρκησαν μέχρι τις 8 το απόγευμα, βγήκε τελικώς… «λευκός καπνός» από το Μέγαρο Μαξίμου με την ολοκλήρωση της σύσκεψης που προκάλεσε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός για την διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο. Οι εκπρόσωποι των φορέων της Λέσβου, που δεν ήταν άλλοι από τον δήμαρχο Λέσβου, την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο της Μόριας Νίκο Τρακέλλη και Ευάγγελο Βιόλατζη, αλλά και από τους βουλευτές του νομού, Γιώργο Πάλλη, Χαράλαμπο Αθανασίου και Σταύρο Τάσο, είχαν μία 20λεπτη περίπου συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη συνέχεια μπήκαν στα της… «διαπραγμάτευσης» με τους κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης Αλέκο Φλαμπουράρη, Αλέξανδρο Χαρίτση, Νίκο Τόσκα, Θεόδωρο Δρίτσα, Γιάννη Μουζάλα, Τέρενς Κουίκ αλλά και τον  Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιαννέλλη.

Τι είπαν οι κυβερνώντες

Η πλευρά της κυβέρνησης στη διάρκεια της… μαραθώνιας σύσκεψης δεσμεύτηκε  να εξαντλήσει τις δυνατότητές της να βρει την ελάχιστη… τομή στα όσα απροσδιόριστα ορίζει η συνθήκη Ε.Ε.-Τουρκίας και να εξασφαλίσει τη μετακίνηση ενός σημαντικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και δεσμεύτηκε για την ουσιαστική υποστήριξη των υπηρεσιών ασύλου στο hot spot της Μόριας. Στόχος της κυβέρνησης, όπως ετέθη στους εκπροσώπους της Λέσβου, είναι να φτάσουν στο σημείο οι υπηρεσίες να εξετάζουν και να προωθούν έως και 1300 περιπτώσεις αιτημάτων ασύλου, ορίζοντας την βελτίωση των διαδικασιών ως το «κλειδί» για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Ωστόσο μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαίωσαν τις πρόσφατες εκτιμήσεις πολλών, βάζοντας ξανά στο τραπέζι το θέμα της Λεμονού. Για την οποία επέμειναν στην αναγκαιότητα λειτουργίας της ως κέντρου κράτησης ουσιαστικά, για άτομα που έχουν παραβατική συμπεριφορά και για μετανάστες που θεωρείται απίθανο να καταφέρουν να εξασφαλίσουν άσυλο. Με το σκεπτικό ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας δομής, θα συμβάλλει στο αίσθημα… ασφάλειας των κατοίκων, αφού επικρατεί στη Λέσβο η εκτίμηση πως οι μετανάστες που γνωρίζουν πως δύσκολα θα πάρουν άσυλο, ουσιαστικά προσπαθούν να εξαφανίσουν τα ίχνη τους και αναπόφευκτα παρανομούν για την επιβίωσή τους.

Οι φορείς της Λέσβου ακούγοντας για αυτή την προοπτική που απεύχονταν, αρχικά εξέφρασαν την αντίθεσή τους, αλλά τελικώς συναίνεσαν να… εξετάσουν το ενδεχόμενο της δοκιμαστικής λειτουργίας της, εάν όμως και εφόσον. Εξάλλου στο κοινό κείμενο που συνυπέγραψαν οι φορείς της Λέσβου, (μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές, ενδεικτικά της δυσπιστίας τους για τα όσα άκουσαν), θεώρησαν ότι η διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο, μπαίνει πλέον σε ένα μεταβατικό στάδιο για να διαπιστωθεί και εκ μέρους τους σταδιακά, το τι πράγματι μπορεί να αλλάξει η κυβέρνηση στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης του νησιού και βελτίωσης των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων αλλά και να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Το κείμενο της (προ)συμφωνίας

Το περίφημο κοινό κείμενο, έχει σύμφωνα με πληροφορίες επτά σημεία, που συνοψίζονται στην αναγκαιότητα αποσυμφόρησης και  ενίσχυσης των υπηρεσιών ασύλου, στην βελτίωση των συνθηκών των δομών φιλοξενίας στη Λέσβο, στην άμεσα πληρωμή των αποζημιώσεων των Μοριανών, στην άμεση λήψη ειδικών μέτρων για τις κοινωνικές επιπτώσεις και συνεχή παρακολούθηση του ρυθμού των ροών από τις απέναντι ακτές και περιορισμός –έλεγχος της δράσης των ΜΚΟ!

Αποτίμηση

Μία αποτίμηση του αποτελέσματος της συνάντησης; Ο δήμαρχος εξέφρασε στο «Ε» την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η δική του πράγματι πρωτοβουλία στέφθηκε με επιτυχία, καθώς το ζήτημα της Λέσβου, έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια της κυβέρνησης, η οποία μίλησε και δεσμεύτηκε ενώπιον όλων των φορέων της Λέσβου. Ενώ η περιφερειάρχης αναγνώρισε ως θετική εξέλιξη της συνάντηση, χωρίς ωστόσο να κρύβει τις επιφυλάξεις της για το αν πράγματι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Η δική μας εκτίμηση σαν «Ε», είναι πως είναι κομβικής σημασίας το ότι η Λέσβος έχει ένα κοινό μέτωπο σε ότι αφορά πλέον στο προσφυγικό, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά τα όσα συζητήθηκαν ή αποφασίστηκαν, θα κριθούν σίγουρα αποκλειστικά και μόνο από το αποτέλεσμα.

Ας σημειωθεί ότι ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, ότι ήταν ο μόνος που δεν συνυπέγραψε το κείμενων "των επτά θέσεων".

Αναδημοσίευση: Emprosnet.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ