19.1.2017 10:16

Καταθέτουν στη Δ.Ο.Υ. τα κεντητήρια

Ο ΕΝΑΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΕ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΠΑΥΟΥΝ ΤΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ

Ο ένας μετά τον άλλο οι συνταξιούχοι που ταυτόχρονα λάμβαναν αγροτικές επιδοτήσεις και δήλωναν  αγροτικό εισόδημα σπεύδουν στη ΔΟΥ Χίου και δηλώνουν διακοπή εργασιών.

Οι διατάξεις του νέου ασφαλιστικού και φορολογικού δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που πιθανά ελλείψει ενημέρωσης,  θα έχουν επιπτώσεις στην αγροτική παραγωγή του νησιού και ειδικά στη μαστιχοκαλλιέργεια.

Μέχρι πρότινος συνταξιούχοι του δημοσίου, του ΟΓΑ και άλλων ταμείων ασχολούνταν συμπληρωματικά με τη μαστιχοκαλλιέργεια  και λάμβαναν επιδοτήσεις δηλώνοντας αντίστοιχο αγροτικό εισόδημα. Αυτό χαρακτηρίζει τον αγροτικό τομέα του νησιού και είναι σύνηθες με δεδομένο ότι στα νησί οι ιδιοκτησίες είναι κυρίως μικρές. Με τον νόμο Κατρούγκαλου όμως οι συνταξιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν τα δύο τρίτα των συντάξεων που λαμβάνουν με αποτέλεσμα να καταθέτουν τα... όπλα στη ΔΟΥ. «Οι πιο πολλές διακοπές είναι από αγρότες που είναι συνταξιούχοι και φοβούνται μην χάσουν τη σύνταξη τους, ή έφυγαν από τη ζωή ή έχουν υπερβεί το όριο των 15.000 ευρώ και πρέπει να φύγουν από το ειδικό καθεστώς επιτηδευματιών και να ανοίξουν βιβλία» σημειώνει στέλεχος της ΔΟΥ Χίου.

Οι αρχικές δεσμεύσεις και η ουσία

Κι ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί από τους ιθύνοντες της κυβέρνησης ότι θα υπάρχει κανένας διαχωρισμός μεταξύ των συνταξιούχων παραγωγών προ της 20ής του Μάη του 2016 με αυτούς που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 20 Μαΐου του ίδιου έτους, μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κάποια ερμηνευτική εγκύκλιος με καταληκτική ημερομηνία την 30 Ιανουαρίου, καθώς μέχρι τότε έχουν προθεσμία οι συνταξιούχοι να ζητήσουν να διαγραφούν από την κατηγορία των επιτηδευματιών-αγροτών ειδικού ή μη ειδικού καθεστώτος.

Βαρύς ο πέλεκυς

Η φορολόγηση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, με βάση τα ως τώρα δεδομένα, θα έχει ως εξής: Τα αγροτικά εισοδήματα που αποκομίζονται από αγροτικές δραστηριότητες θα προστίθενται σε εκείνα που θα προέρχονται από τις άλλες δραστηριότητες και θα φορολογούνται με ενιαίο τρόπο. Δηλαδή παύει η αυτόνομη φορολόγηση των εισοδημάτων από διαφορετικές πηγές. Επίσης, για τους μισθωτούς που ταυτόχρονα έχουν αγροτικά εισοδήματα ισχύει το αφορολόγητο μόνο για τα μη αγροτικά εισοδήματά τους. Για τα αγροτικά εισοδήματά τους δεν υπάρχει αφορολόγητο. Για όσους είναι επιτηδευματίες και ταυτόχρονα έχουν αγροτικά εισοδήματα δεν αλλάζει τίποτα, διότι γι’ αυτούς εδώ και χρόνια δεν υπάρχει αφορολόγητο εισόδημα.

Τα πάνω κάτω στην ύπαιθρο

Οι συνταξιούχοι αγρότες μπροστά σε όλο αυτόν τον Αρμαγεδδώνα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια ως πρώτη επιλογή ή με δεδομένες τις πενιχρές συντάξεις να συνεχίσουν να καλλιεργούν χωρίς να δηλώνουν τίποτα και σε κανένα. Αυτό ειδικά για τη μαστιχοκαλλιέρεια θα είναι καταστροφικό αφού θα οδηγήσει άμεσα στην αύξηση του παρεμπόριου. Άλλη επιλογή που έχουν οι συνταξιούχοι είναι να μεταβιβάσουν σε συγγενικά τους πρόσωπα τις καλλιέργειες ώστε να αποφύγουν τα πρόσθετα βάρη που συνεπάγεται η ένταξή τους στο καθεστώς του μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ή να ενοικιάσουν ή ακόμη και να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους, κάτι που θα αλλάξει άρδην τον χάρτη και την ανθρωπογεωγραφία του αγροτικού πληθυσμού.

Ο περισσότερος κόσμος δεν είναι ενημερωμένος κι αυτό είναι ένα έλλειμμα που θα μπορούσε να καλύψει η Ε.ΜΧ. και οι κατά τόπους συνεταιρισμοί ώστε πριν είναι αργά να γνωρίσουν στους χωρικούς- αγρότες τις επιλογές που μπορεί να έχουν.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ