9.1.2017 9:41

Καταστρέφουν την ιστορία μας

ΣΟΒΑΡΕΣ ΦΘΟΡΕΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΑΡΗ, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ

Τις δεκαετίες 1950 έως και 1980 όλοι οι Χιώτες, οικογενειακά και ατομικά φωτογραφιζόταν με καμάρι μπροστά στον περίφημο ανδριάντα του πυρπολητή Κανάρη, στον κήπο της πλατείας Βουνακίου. Το μνημειώδες έργο του περίφημου γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου εγκαινιάστηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου 1927 και το βάθρο του κατασκευάστηκε από Τηνιακούς τεχνίτες. Για τα εγκαίνια μεταφέρθηκε στη Χίο σε ασημένια τεφροδόχο και η καρδιά του πυρπολητή, με τη συνοδεία εκατοντάδων υψηλών προσκεκλημένων.

Ξεχασμένο

Από τότε έως τώρα έχουν αλλάξει πολλά. Πολιτεία και άνθρωποι δεν έχουν σεβαστεί το μνημείο, το έχουν ξεχάσει και όπως διαβεβαιώνουν οι γνώστες, λαός που ξεχνά, δεν σέβεται και δεν διδάσκεται από την ιστορία του, δεν έχει μέλλον, και δεν του αξίζει να έχει, ίσως.

Το μνημείο είναι σε άθλια κατάσταση. Πολλά τμήματα από τις αλυσίδες που συνδέουν τα μαρμάρινα κολωνάκια έχουν καταστραφεί και κάποια έχουν κλαπεί. Μαρμάρινες πλάκες σπασμένες, βρωμιές και δυσοσμία παντού.

Κανένας δεν έχει ευαισθητοποιηθεί. Κάποια θέματα πρέπει να ξεφεύγουν από τα στενά όρια της “υπηρεσιακής αρμοδιότητας”.                                                                                  

Πρέπει να ενδιαφέρουν και να αφορούν κάθε δημόσιο λειτουργό και όλους τους πολίτες.                                                           

Αν μιλούσε ο πυρπολητής πιθανόν θα έλεγε «εικόνα σου είμαι κοινωνία και σου μοιάζω…».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ