6.6.2016 16:11

Καταδυόμενο... αστέρι!

Ο Γ. ΓΙΑΓΚΙΝΗΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΚΑΤΑΔΥΣΗΣ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Από μικρός είχε αναπτύξει μια αδιάρρηκτη σχέση με το υγρό στοιχείο.

Από τις πισίνες του κολυμβητηρίου ως αθλητής κολύμβησης ,βρέθηκε στις ανοικτές θάλασσες όπου και γνώρισε το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης, μαγεύτηκε από αυτό και εν τέλει βρέθηκε, χάρη σε αυτό, στην Εθνική Ομάδα, εκπροσωπώντας της χώρα μας σε πανευρωπαϊκά και παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Ο 28χρονος Γιάννης Γιαγκίνης είναι από τους λίγους και τυχερούς που έχουν καταφέρει επιστρέφοντας από τις σπουδές τους στο νησί, να κάνουν την τρέλα τους, την αγάπη τους για κάτι, επάγγελμα. Βούτηξε στα βαθιά χωρίς ανάσα και κατάφερε όχι απλά να βγει στον αφρό, αλλά να ξεχωρίσει.

Τι είναι η ελεύθερη κατάδυση;

Η ελεύθερη κατάδυση είναι ένα σπορ, στο οποίο οι αθλητές-δύτες καταδύονται όσο πιο βαθειά μπορούν, με μία μόνο ανάσα και επιστρέφουν στην επιφάνεια με μόνη βοήθεια αυτήν των χεριών και των ποδιών τους.

Το αγώνισμα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες και περιλαμβάνει κατάδυση με πέδιλα, κατάδυση χωρίς πέδιλα και κατάδυση με ελεύθερη βύθιση.

Η χρήση έρματος (βαρίδια) επιτρέπεται μόνο πάνω στη ζώνη ή στο λαιμό των αθλητών και οι αθλητές υποχρεούνται να επιστρέψουν στην επιφάνεια με το έρμα με το οποίο καταδύθηκαν.

Προετοιμασία για μια αγωνιστική βουτιά. Η προετοιμασία του αθλητή πριν από τη βουτιά χωρίζεται σε τρία μέρη: στην προετοιμασία του εξοπλισμού, στη σωματική προετοιμασία και τη νοητική. Η προετοιμασία πριν από τη βουτιά μπορεί να διαφέρει από αθλητή σε αθλητή, σε μικρές λεπτομέρειες, αλλά τα κύρια χαρακτηριστικά παραμένουν τα ίδια.

Η σχολή, τα μαθήματα και τα σεμινάρια

Μαζί με τον Γ. Βασιλάκη έχουν ξεκινήσει την «Mojo free diving», προωθώντας την εκμάθηση ελεύθερης κατάδυσης, την πραγματοποίηση σεμιναρίων εκπαίδευσης, ασφάλειας  και την πραγματοποίηση προπονητικών προγραμμάτων, ενώ τελευταία ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται αξιοποιώντας και το τουριστικό κομμάτι αυτού του κλάδου. «Υπάρχει κόσμος που ενδιαφέρεται για τον καταδυτικό τουρισμό και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε κι αυτό το κομμάτι»εξηγεί στον "π" ο Γ. Γιαγκίνης.

Κόσμος επίσης υπάρχει που αγαπά τις καταδύσεις και το ψαροντούφεκο αλλά δυστυχώς πολλοί από αυτούς είναι εμπειρικοί και δεν γνωρίζουν στοιχειώδη πράγματα που αφορούν κυρίως στην ασφάλεια τους. Αυτά έρχεται να τους τα προσφέρει μέσα από σεμινάρια, προπονητικά προγράμματα και άλλες δράσεις η «Mojo free diving”.

"Γενικά ασχολείται ο κόσμος, χωρίς όμως να έχει γνώσεις. Αν έχεις γνώσεις , πας με ασφάλεια. Μετά την παρακολούθηση των σεμιναρίων μας ήταν πολλοί εκείνοι που μας είπαν διαπιστώνοντας την ανεπάρκεια που υπήρχε σε γνώσεις, ότι ζούσαν από τύχη", υποστηρίζει ο Γιάννης.

Η Εθνική

Χωρίς τη παραμικρή βοήθεια, χωρίς χορηγό και βεβαίως χωρίς την στήριξη της πολιτείας έφτασε να είναι μέλος της Εθνικής Ομάδας ελεύθερης κατάδυσης και να συμμετέχει σε πρωταθλήματα εντός και εκτός συνόρων σαρώνοντας τα μετάλλια στην κατηγορία του.

Στη Χίο διεθνής αγώνας

Προσπαθώντας όλο και περισσότερος κόσμος να γνωρίσει το άθλημα και ανεβάζοντας ψηλά τον πήχη , η Mojo διοργανώνει για πρώτη φορά στη Χίο, διεθνή αγώνα ελεύθερης κατάδυσης,  με κριτές στο Ιωνικό Κολυμβητήριο, με συμμετοχές από  Ελλάδα, Τουρκία  κ.λπ. " Ο αγώνας θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουλίου στο Κλειστό Ιωνικό Κολυμβητήριο Χίου και είναι τύπου Ιnternational Open με AIDA ranking. Περιλαμβάνει τα παρακάτω αγωνίσματα,  Στατικής άπνοιας (STA), Δυναμικής άπνοιας με πέδιλα (DYN), Δυναμικής άπνοιας χωρίς πέδιλα (DNF). 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ