14.1.2014 14:13

Καταδίκη της Τουρκίας και δικαίωση Ελληνίδας μετά θάνατον

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, επειδή αρνήθηκε να αναγνωρίσει ως κληρονόμο ακινήτου της μητέρας της στην Τουρκία, την Ελληνίδα, Μαρία Γιαννοπούλου.

Επιφυλασσόμενο να καθορίσει μεταγενέστερα το ποσό της αποζημίωσης για ηθική και υλική βλάβη, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, επειδή οι τουρκικές Αρχές αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στη Μαρία Γιαννοπούλου, κληρονομικό δικαίωμα σε ακίνητο της μητέρας της που βρίσκεται στην Τουρκία.

Η Μαρία Γιαννοπούλου, που γεννήθηκε το 1924 και απεβίωσε τον Μάρτιο του 2009, αφού προηγούμενα είχε εκχωρήσει το κληρονομικό της δικαίωμα, για το ακίνητο που είχε η μητέρα της στην Τουρκία, στον κ. Γκιρόπουλο, που συνέχισε τη διαδικασία της προσφυγής ενώπιον του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε διαμαρτυρηθεί ενώπιον του Δικαστηρίου, ότι στην περίπτωσή της είχε παραβιαστεί το δικαίωμα στην περιουσία.

Έπειτα από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα στην Τουρκία, που ξεκίνησε το 1982 και ολοκληρώθηκε το 2001, με απόφαση του Τουρκικού Ακυρωτικού Δικαστηρίου, που απέρριψε την αίτηση της για αναγνώριση κληρονομικού δικαιώματος στην περιουσία της μητέρας της στην Τουρκία, η Γιαννοπούλου κατέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Με τη σημερινή του απόφαση το Δικαστήριο τη δικαίωσε, έστω και μετά θάνατον, αναγνωρίζοντας ότι με την άρνησή της η Τουρκία, να μην της αναγνωρίσει το δικαίωμα του κληρονόμου στην περιουσία της μητέρας της στην Τουρκία, είχε παραβιάσει το θεμελιώδες δικαίωμα στην περιουσία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ