30.3.2016 15:27

Κάστρο χωρίς σκουπίδια

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΠΟΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ

Την απομάκρυνση όλων των κάδων απορριμμάτων από το εσωτερικό του Κάστρου και την εγκατάσταση τους σε πέντε  περιμετρικά σημεία έξω από τα τείχη,  όπου  οι κάτοικοι θα  μπορούν να τα εναποθέσουν εύκολα προασπίζοντας με αυτή τη μικρή «θυσία» την υγεία τους, την αισθητική της περιοχής, προωθεί η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Χίου.

Ο δήμος

Η υπηρεσία καθαριότητας έχει κάνει επαφές με τους συλλόγους του Κάστρου και έχει διαπιστώσει την απροθυμία των κατοίκων  να συνεργαστούν για την υλοποίηση του σχεδιασμού,  με τη δικαιολογία της αδυναμίας των ηλικιωμένων κατοίκων να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο.

Προσπαθεί να δημιουργήσει πεδία συνεργασίας, προοπτικές συγκερασμού των προβλημάτων και των λύσεων, ζητάει διάλογο, αλλά δεν βρίσκει πρόθυμη ανταπόκριση. Όμως ο Γ. Μπελέγρης θέλει να υλοποιήσει το έργο χωρίς να υπολογίζει το πιθανό πολιτικό κόστος. Συμπληρωματικά αργότερα τα στενά του Κάστρου θα καθαρίζονται και από ένα μικρό ευέλικτο απορριμματοφόρο – σκούπα, αλλά πρέπει να προηγηθούν μια σειρά άλλων διαδικασιών.

Τα σημεία

Τα σημεία που σχεδιάζει να εγκαταστήσει τους κάδους είναι  στην οδό Γένοβας, κοντά στη δυτική είσοδο του Κάστρου, στην οδό Λάδης κοντά στο δημοτικό περίπτερο που στεγάζεται η ΔΗΚΕΧ, στην οδό Μπεκριδάκη  πίσω από το συνεργείο μηχανών Μπουλά και στο πρες κοντέινερ  που υπάρχει στην φτωχιά προκυμαία  στην οδό Θεοτοκά, πίσω από το REX.

Σύλλογος Αγ. Γεωργίου

Ο πρόεδρος Ανέστης Βουδούρης δηλώνει στον  «π» ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, τα μνημεία πρέπει να προστατεύονται αλλά ταυτόχρονα πρέπει να εξυπηρετούνται και οι κάτοικοι.

«Θα  συζητήσουμε το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο, θα ενημερώσουμε του κατοίκους πόρτα -  πόρτα, θα ομογενοποιήσουμε τις προτάσεις μας για την επίλυση όλων των προβλημάτων και θα επιδιώξουμε ένα ραντεβού με τη δημοτική αρχή. Δεν είμαστε αρνητικοί, πρέπει να βρεθεί μια λύση. Μια προοπτική που θα μπορούσε να συζητηθεί είναι να απομακρυνθούν, αλλά  κάποιες ώρες να υπάρχουν λίγοι κάδοι  σε ορισμένα κεντρικά σημεία, να  εξυπηρετούνται οι κάτοικοι και μετά να απομακρύνονται. Τις υπόλοιπες ώρες θα μπορούν να μεταφέρουν τα απορρίμματα στα σημεία εναπόθεσης ή θα πρέπει να τα κρατάνε στα σπίτια τους έως την επόμενη μέρα».

Σύλλογος Εθελοντών

Ο Σύλλογος των Εθελοντών για τη διάσωση του Κάστρου συμφωνεί απόλυτα και στηρίζει το δημοτικό σχεδιασμό, αλλά θέλει και θα επιδιώξει στη συνεργασία και τη σύμπνοια του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου του Αγ. Γεωργίου.

«Είναι πολύ θετική αυτή η προοπτική, είναι απαράδεκτο να προσβάλλουν τα μνημεία οι κάδοι. Όμως  πρέπει με διάλογο  να βρούμε κοινές συνισταμένες με τα μέλη  του άλλου συλλόγου, να δημιουργήσουμε  μια βάση δεδομένων ώστε να μπορούμε να εργαστούμε, να βρούμε τη χρυσή τομή και να ανοίξουμε δρόμους χωρίς αποκλεισμούς και μεμονωμένες ενέργειες,  για το καλό της περιοχής», δηλώνει η πρόεδρος Δέσποινα Κρόκου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ