4.9.2013 10:58

«Κάρφωσε» τον Δήμο Χίου, η Γραμ. Αλοίμονου

-ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΚΔΟΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΟΙ ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ

«Άδειασε» κανονικά, τους σχολικούς φύλακες, τους εργαζόμενους στο Δήμο και τον ίδιο το δήμαρχο, η νομική σύμβουλος του Δήμου Χίου, Γρ. Αλίμονου υποστηρίζοντας ενώπιον δικαστηρίου ότι οι προσλήψεις των σχολικών φυλάκων δεν έγιναν μέσω ΑΣΕΠ.

Κατά τη διαδικασία της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι φύλακες για τη μη εφαρμογή της απόφασης διαθεσιμότητας τους, η νομική σύμβουλος του Δήμου κατέθεσε επίσημα  ότι οι εννέα σχολικοί φύλακες δεν προσλήφθηκαν με διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Σε ένα μήνα η απόφαση

Προς το παρών παραμένουν στις θέσεις τους  με τις ίδιες εργασιακές σχέσεις και αποδοχές οι οκτώ από τους εννέα σχολικούς φύλακες μέχρι να εκδοθεί το αργότερο σε ένα μήνα η απόφαση του Πρωτοδικείου Χίου για τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει, με τα οποία ζητούν την  ακύρωση του μέτρου της  οκτάμηνης διαθεσιμότητας - στην οποία τους έχει θέσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Στην χθεσινή εκδίκαση των προσφυγών τους οι οκτώ από τους εννέα θιγόμενους   Ευτυχία Αιγινήτη, Ειρήνη Κατιμερτζή, Αργυρώ Βεζυριάνα, Γιώργος Φάκος, Μαριάννα Κριτάκη, Μαρίνα Ζωγράφου και Μαρία Κλούβα, είχαν τη συμπαράσταση των συναδέλφων τους, του Συλλόγου των Εργαζομένων στους ΟΤΑ, του δήμαρχου Π. Λαμπρινούδη και της προϊστάμενης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευτυχίας Βλυσίδου τους οποίους όμως  δεν δέχθηκε η πρόεδρος να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης. Ο ένατος σχολικός φύλακας δεν έχει καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα γιατί στο οκτάμηνο της εφεδρείας συνταξιοδοτείται.

Το νομικό πλαίσιο

Η πρόεδρος επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση αφού εξετάσει το νομικό πλαίσιο της αντισυνταγματικότητας της απόφασης  διαθεσιμότητας, αλλά και τη διαδικασία με την οποία εντάχθηκαν στο δημόσιο οι φύλακες.

Προσληφθήκαμε μέσω ΑΣΕΠ

Η εκπρόσωπος τους Ευτυχία Αιγινήτη, υποστηρίζει ότι προσλήφθηκαν με προκήρυξη πέντε υπουργείων που πέρασε από τον ΑΣΕΠ, ελεγχόμενη με πίνακα μοριοδότησης και κοινωνικά κριτήρια.

«Ο ισχυρισμός της νομικού σύμβουλου είναι ψευδής και έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του δήμου, που έχει ταχθεί κατά της διαθεσιμότητας», τονίζει η Ε. Αιγινήτη, δηλώνοντας την έκπληξη και αποδοκιμασία των συναδέλφων της.

«Έχουμε καταθέσει όλα τα απαραίτητα και απαιτούμενα έγγραφα με τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ και ελπίζουμε ότι θα βοηθηθεί και θα στηριχθεί νομικά η πρόεδρος να η εκδώσει θετική απόφαση που θα μας δικαιώνει».

Οι σχολικοί φύλακες προσβλέπουν και ελπίζουν ότι θα ληφθεί υπόψη και το νομικό δεδικασμένο, αφού πρόσφατα δικαιώθηκαν άλλοι συνάδελφοι τους, που είχαν καταθέσει και αυτοί δικαστικά μέτρα.

 «Επί πέντε χρόνια καλύπταμε τις ανάγκες του δήμου με ανανεούμενες διαδοχικές συμβάσεις χωρίς απόλυση, στη συνέχεια με απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου οι συμβάσεις μας μετατράπηκαν σε αόριστου διαρκείας.

Μονιμοποιηθήκαμε το 2006, με νέες διαδικασίες του ΑΣΕΠ το 2006, με την αναγκαστική εφαρμογή του Π.Δ. 164».

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ανακοινώνοντας την προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου  στους συναδέλφους τους υπαλλήλους των ΟΤΑ, ο πρόεδρος του συλλόγου Αλέκος Γαϊτάνος, τόνισε τα εξής:«Από τη διαδικασία δεν καταφέραμε να βγάλουμε συμπέρασμα, αλλά δεν θα πρέπει να καλλιεργούνται αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι οι παρεμβάσεις θα είναι ισχυρές, όμως ακόμη και τώρα έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη θα κλείσει τα αυτιά της  σε όλες εκείνες τις φωνές που επιδιώκουν να καταλυθεί το δικαίωμα της εργασίας στην Ελλάδα και να επανέλθουμε σε εποχές στις οποίες η εργασία αποτελούσε προνόμιο λίγων. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα ανατροπής αυτής της πολιτικής σε όλα τα επίπεδα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ