23.10.2015 9:18

Ας κάνουν τουλάχιστον τα αυτονόητα

Να κάνουν τουλάχιστον τα αυτονόητα, έστω και εκ των υστέρων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, ζητά από την τοπική ηγεσία η Χιακή Συμπολιτεία.

Ο συνδυασμός της ελάσσωνος μειοψηφίας τους δημοτικού συμβουλίου υποστηρίει πως η πολιτική ηγεσία απέτυχε στη διαχείριση της κατάστασης ενώ οι πολίτες η τοπική κοινωνία και οι εθελοντές έχουν δώσει τον καλύτερο ευατό τους.
στην ανακοίνωση αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Η Συνέλευση των μελών και των φίλων της Χιακής Συμπολιτείας χαιρετίζει την πολύμηνη προσπάθεια των εθελοντριών και των εθελοντών που έδωσαν ό,τι είχαν για να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη στις δεκάδες χιλιάδες προσφύγων που έφτασαν κυνηγημένοι στις ακτές του νησιού μας. Η συγκλονιστική τους προσπάθεια μας τιμά ως κοινωνία κι αφήνει πίσω της μια παρακαταθήκη ανθρωπιάς κι αλληλεγγύης που θα ωφελήσει στο μέλλον με χίλιους τρόπους το νησί μας και τους ανθρώπους του. Η επιτυχία τους μέχρι εδώ απέδειξε ότι οι πολίτες του νησιού ήταν έτοιμοι κι αποφασισμένοι.

Κι αυτό, σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία του νησιού που αποδείχθηκε ανίκανη ακόμη και να συντονίσει τις διαθεσιμότητες:  βουλευτές και κόμματα «δεσμεύτηκαν» πριν από μήνες ότι θα κάνουν συστηματική και σχεδιασμένη προσπάθεια, έταξαν θεσμοθετημένο συντονισμό και πόρους, σε συνεργασία με τον δήμο και τη νομαρχία. Και μετά χάθηκαν. Δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες έπαιξαν πινγκ πονγκ με την ανάληψη της ευθύνης του συντονισμού, εμπλέκοντας την αξιοπρέπεια των προσφύγων σε ένα νεοφιλελεύθερο αλισβερίσι για κτήρια-ανταλλάγματα, αδιαφορώντας τελικά για τις βροχές και το κρύο που θα ερχόταν και θα τους εξέθετε. Αυτούς και το νησί μας. Ένα νησί με πολλούς απλούς ανθρώπους έτοιμους να βοηθήσουν, που αδικούνται από την εικόνα μουσκεμένων παιδιών, μανάδων και γερόντων που κοιμούνται πάνω στο βρεγμένο τσιμέντο, όπου βρεθούν. Ένα νησί που εκτέθηκε από τους ανθρώπους που το εκπροσωπούν στην κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ευθύνη τους είναι ιστορικών διαστάσεων. Απέτυχαν πλήρως να σχεδιάσουν εκ των προτέρων, ας κάνουν τουλάχιστον τα αυτονόητα εκ των υστέρων".  

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ