11.2.2014 16:48

«Καμπάνες» σε 19 σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τα «πάρτι» Χ. Ξηρού στον Κορυδαλλό

«Καμπάνες» έπεσαν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, σε 19 σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Κορυδαλλού για το «πήγαινε - έλα» του Χριστόδουλου Ξηρού στην πτέρυγα που «φιλοξενούνται» οι «Πυρήνες της Φωτιάς» και για το πάρτι που έγινε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
         
Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση του κ. Αθανασίου τίθενται σε αναστολή εκτέλεσης καθηκόντων τους ο αρχιφύλακας-προϊστάμενος της φύλαξης των φυλακών  Κορυδαλλού, τέσσερις υπάλληλοι οι οποίοι σε διάστημα δύο ετών είχαν ασκήσει καθήκοντα αρχιφύλακα, καθώς και ο υπαρχιφύλακας που είχε την ευθύνη φύλαξης το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραπέμπει στο αρμόδιο Πειθαρχικό Συμβούλιο και τους 10 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που ενεπλάκησαν στην μετακίνηση του κρατούμενου Χριστόδουλου  Ξηρού από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού την ήμερα της Πρωτοχρονιάς (το βράδυ της 31ης Δεκεμβρίου 2013 έως τα ξημερώματα  1η Ιανουαρίου 2014),  καθώς και τους 7 αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες οι οποίοι –σύμφωνα με το σχετικό πόρισμα που διαβιβάστηκε στον υπουργό- είχαν την ευθύνη για την παράνομη μετακίνηση του Χριστόδουλου. Ξηρού από 5.2.2011 έως 31.12.2013 από την Ε’ στην Α’ πτέρυγα.

Επίσης, ευθύνη διαπιστώθηκε για ακόμη δυο αρχιφύλακες, οι οποίοι -ωστόσο- έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί και ως εκ τούτου δεν μπορεί να τύχουν πειθαρχικού ελέγχου.

Όπως προκύπτει από την πειθαρχική δικογραφία όλο το χρονικό διάστημα από 5.2.2011 έως 31.12.2013 δεν υπήρξε έστω και ένας μήνας κατά τον οποίο ο Χριστόδουλος Ξηρός  δεν είχε μεταβεί στην Α’ πτέρυγα.

Μάλιστα σε κάποιες  ημερομηνίες οι επισκέψεις  είναι δύο και τρεις φορές την ίδια ημέρα, πρωινές και απογευματινές ώρες, και στην πλειοψηφία τους γίνονταν Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Ακόμη, παρότι υπήρχε σαφής εντολή με απόφαση του Συμβουλίου της φυλακής να τοποθετηθεί ο Ξηρός στην Ε’ πτέρυγα χωρίς δυνατότητα μετάβασης σε άλλες πτέρυγες και παρότι ρητά είχε οριστεί ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού  ως υπεύθυνος για την εκτέλεση της απόφασης του Συμβουλίου, εντούτοις, αρχιφύλακες και αρχιφυλακεύοντες παρέβησαν την εντολή επιτρέποντας την μετακίνησή του στην Α’ πτέρυγα παρά τους συγκεκριμένους

Επίσης, όπως προκύπτει από το πόρισμα, είχαν τεθεί συγκεκριμένοι όροι διαβίωσης στον Χριστόδουλο Ξηρό.  Δηλαδή να είναι στο κελί 9 του Β’ ορόφου της Ε΄ πτέρυγας στο οποίο θα ήταν μόνος και δεν θα επιτρεπόταν να  συγχρωτίζεται με κρατούμενους άλλων πτερύγων, πλην αυτών που βρίσκονται στην Ε’ πτέρυγα.

Όμως  κατά παράβαση του κανονισμού λειτουργίας της φυλακής που ρητά ορίζει την  υποχρέωση των κρατούμενων να μην επικοινωνούν με κρατούμενους άλλων πτερύγων,  όλο το επίμαχο  χρονικό διάστημα και ιδίως από 5.11.2011 έως 31.12.2013 είχε επιτραπεί στον Χριστόδουλο Ξηρό να εισέρχεται στην Α’ πτέρυγα, να επικοινωνεί και να περνάει αρκετές ώρες  με τους «Πυρήνες της Φωτιάς».

Υπενθυμίζεται ότι, ήδη, έχει αντικατασταθεί η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, κυρία Μαρία Στέφη, από την διευθύντρια των γυναικείων φυλακών στον  Ελεώνα Θηβών, κυρία Χαρά Κουτσομιχάλη.

Από την πλευρά της η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, στις αρχές της εβδομάδος θα αποφασίσει για την πειθαρχική τύχη των δυο γυναικών εισαγγελέων οι οποίες συναίνεσαν στο να χορηγηθούν οι επτά άδειες στο Χριστόδουλο Ξηρό.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ