26.1.2017 9:21

Καμία έγκριση για συρματόπλεγμα στη Σούδα

ΣΤΟ Κ.Α.Σ. ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΨΕΙ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΟΥΔΑΣ Η ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΙΟΥ

Δεν έχει υποβληθεί στην Αρχαιολογική Υπηρεσία αίτημα  περίφραξης του προσφυγικού  καταυλισμού στην τάφρο του κάστρου από την  Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. ή το Δήμο Χίου. Αν  περιφράξουν το χώρο η ενέργεια θα είναι αυθαίρετη, αφού δεν έχουν λάβει έγκριση,  θα παραβούν τον αρχαιολογικό νόμο και η Υπηρεσία θα επέμβει.

Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, Όλγα Βάσση,απαντά στο εξώδικο που κοινοποίησαν στην Υπηρεσία οι 306 περίοικοι  του κάστρου, οι οποίοι ζητούν την άμεση κατάργηση της δομής φιλοξενίας  μέσα στην προστατευόμενη αρχαιολογική  ζώνη  και την απαγόρευση της περίφραξης που έχει αποφασίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Δηλώνει έκπληκτη από τον ισχυρισμό τους ότι έχει αναρτηθεί  η έγκριση του αιτήματος στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και γνωστοποιεί ότι έχει παραπέμψει στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αρνητική γνωμοδότηση  το αίτημα του Δήμου Χίου να επεκταθεί ο καταυλισμός. 

«Στο εξώδικο αναφέρουν ότι  διάβασαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ ότι  η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε και ο Δήμος Χίου έχουν άδεια να περιφράξουν τον καταυλισμό», αναφέρει με απορία η  Ολ. Βάσση. «Δεν γνωρίζω πως πληροφορήθηκαν κάτι τέτοιο, δεν μας το έχουν ζητήσει και δεν έχουμε εγκρίνει τίποτα σχετικό. Δεν έχουν δικαίωμα να περιφράξουν το χώρο. Αν το κάνουν  θα παραβούν τον αρχαιολογικό νόμο», δηλώνει κατηγορηματικά.

Όροι

Η Εφορεία  είχε χορηγήσει τον Οκτώβρη του 2015 άδεια εγκατάστασης στον καταυλισμό για τρεις μήνες  με συγκεκριμένους όρους, επειδή άρχιζε ο χειμώνας και οι συνθήκες στον κήπο ήταν πολύ άσχημες. Κατηγορείται όμως ότι δεν έχει πράξει ό,τι πρέπει και μπορεί για να προστατέψει το μνημείο.

«Είχαμε θέσει συγκεκριμένους όρους, είχε δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας από τα τείχη και δεν υπήρχε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα. Ήταν κάτι πολύ πιο συμμαζεμένο», διευκρινίζει, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει τι θα κάνει αν υποβληθεί το αίτημα περίφραξης.

«Είναι υποθετική ερώτηση, το δεδομένο είναι ότι ο Δήμος έχει ζητήσει την  επέκταση του καταυλισμού και έχουμε παραπέμψει  το αίτημα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με αρνητική εισήγηση», υποστηρίζει, τονίζοντας ότι η Υπηρεσία τηρεί πάντα τους νόμους και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία της.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ