10.7.2023 12:20

Καιρός: Σε δύο φάσεις ο καύσωνας Κλέων που έρχεται - Ανησυχία για τον κίνδυνο πυρκαγιών

Παρατεταμένο «κύμα» πολύ υψηλών θερμοκρασιών - Εν αναμονή έκτακτου δελτίου επιδείνωσης από την ΕΜΥ

Για παρατεταμένο «κύμα» υψηλών θερμοκρασιών προειδοποιεί σε νέα ανάρτησή του το meteo, καθώς ο καύσωνας Κλέων αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας αρχής γενομένης από την Τρίτη 11/07.

Η κορύφωση αυτό του «κύματος» θα σημειωθεί το διήμερο Παρασκευή 14/07 - Σάββατο 15/07 κατά το οποίο συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με τις μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας να φτάνουν τοπικά στους 42-43 βαθμούς Κελσίου. Στη συνέχεια η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή υποχώρηση, διατηρούμενη ωστόσο για αρκετές ημέρες σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Ποιες είναι όμως οι ατμοσφαιρικές διεργασίες που θα οδηγήσουν στις προαναφερθείσες συνθήκες;

Η πρώτη διεργασία, όπως συνηθίζεται στους καύσωνες, είναι η μεταφορά πολύ θερμών αερίων μαζών από την Αφρική προς τη χώρα μας.

Η δεύτερη διεργασία, η οποία θα λειτουργήσει προσθετικά στη θερμή μεταφορά, είναι οι καθοδικές κινήσεις αερίων μαζών από τα ανώτερα προς τα κατώτερα τμήματα της ατμόσφαιρας λόγω της παρουσίας υψηλών πιέσεων. Οι κατερχόμενες αέριες μάζες εξαναγκάζονται σε θέρμανση λόγω συμπίεσης.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για έναν δεκαήμερο καύσωνα διαρκείας με ένταση και με θερμοκρασίες που κατά τόπους θα αγγίξουν την Παρασκευή και τους 43 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα κλειστά ηπειρωτικά τμήματα της επικράτειας. 

Ο καύσωνας «Κλέων», όπως ονομάστηκε θα ξεκινήσει την επέλαση του από την Τετάρτη.

Επί ποδός βρίσκεται και ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των θερμών αέριων μαζών από την Αφρική που θα δημιουργήσουν μια αποπνικτική ατμόσφαιρα και θερμοκρασίες που θα κυμαίνονται στις ελάχιστες τιμές τους πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου. 

Όπως ανέφερε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένεται να εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού για τον καύσωνα, ενώ εξήγησε ότι σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, την Τρίτη η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και Διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/ Meteo.gr, το κύμα καύσωνα που θα επικρατήσει – κυρίως από την Τετάρτη (12/07) και μετά – στη χώρα αναμένεται να διαρκέσει περίπου για μία εβδομάδα και να κορυφωθεί το επόμενο Σαββατοκύριακο (15-16/07).
Συγκεκριμένα, από την Τρίτη (11/07) θα επικρατήσουν στη χώρα θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου ενώ, από την Τετάρτη (12/07), το θερμόμετρο θα αρχίσει να ανεβαίνει και άλλο.

Καλλιάνος: Παρασκευή και Σάββατο οι πιο δύσκολες ημέρες 

Μπορεί ο καύσωνας να κάνει την εμφάνισή του από την Τετάρτη 12 Ιουλίου, η κορύφωση του όμως αναμένεται να έρθει την προσεχή Παρασκευή και πιθανώς και το Σάββατο, όπου αυτές οι δυο ημέρες θα είναι ιδιαίτερα δύσκολες με τον υδράργυρο τοπικά να αγγίζει τους 42-43°C και τοπικά και λίγο παραπάνω, υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, παρουσιάζονται οι θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, δηλαδή μακριά από τις ακτές.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι κατά πάσα πιθανότητα θα επικρατήσει το παρακάτω σενάριο:

Α. Από την Τετάρτη 12 Ιουλίου εισερχόμαστε σε συνθήκες καύσωνα.

Β. Την Πέμπτη η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Γ. Την Παρασκευή και το Σάββατο θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες και θα είναι δυο αρκετά δύσκολες ημέρες. ίσως τοπικά σημειωθούν ακόμη και 45°C.

Δ. Την Κυριακή, για λίγο, πιθανότατα έως τη Δευτέρα, θα μπει ένα δυνατό μελτέμι (βοριάς) που θα ρίξει τη θερμοκρασία κατά 3-5°C στην ανατολική και νότια Ελλάδα. Δηλαδή από τους 42-43°C θα πάμε στους 38-39°CΕκεί ειδικά, ο κίνδυνος πυρκαγιών θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.

Ε. Από την ερχόμενη Δευτέρα η θερμοκρασία θα τραβήξει πάλι την ανηφόρα.

ΣΤ. Είναι ακόμα άγνωστη η διάρκεια αυτού του καύσωνα. Ενδέχεται να διαρκέσει πολύ. Το θέμα αυτό, της χρονικής διάρκειας του καύσωνα, ακόμη ερευνάται διότι είναι πολλές οι μέρες μπροστά μας για είναι δύσκολη η πρόγνωση.

Z. Ο άνεμος ακόμα δεν έχει "κλειδώσει". Έστω και μια μοίρα στην κατεύθυνση του, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γι' αυτό και χρειάζεται να περιμένουμε ακόμη λίγα 24ωρα ώστε να σιγουρευτούμε για τις πιθανές μέγιστες θερμοκρασίες και τις περιοχές που αυτές θα σημειωθούν.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας προειδοποιεί ότι και σήμερα προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου καθώς και για την περιφέρεια Κρήτης. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος για εκδήλωση πυρκαγιάς είναι ορατός για τη Ρόδο, την Κάλυμνο, την Κάρπαθο, τη Σάμο, την Ικαρία, το Λασίθι, το Ηράκλειο Κρήτης και το Ρέθυμνο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ