10.10.2022 13:54

Ημέρα ψυχικής υγείας - Μήνυμα αποστιγματισμού και εγγύτητας από τον ψυχιατρικό ξενώνα Χίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Με κεντρικό σύνθημα το «Φως φθάνει για όλους» και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας,  ο Σύλλογος Φίλων Ξενώνα «Οίκος Αγάπης» Χίου σε συνεργασία με τον Ψυχιατρικό διοργάνωσαν το πρωί της Δευτέρας σειρά δράσεων με επίκεντρο την πλατεία Βουνακίου.

Η αρχή έγινε με βιωματικά εργαστήρια από τη Θεραπευτική Ομάδα του Ξενώνα με στόχο την εγγύτητα και τον αποστιγματισμό, καθώς και διαδραστικά παιχνίδια από το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού με σκοπό την ομαδική συνοχή και την συνεργασία, με μαθητές από το 2ο Γυμνάσιο και από το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο.

«Έχουμε δει ότι μέσα από τις εκφραστικές τέχνες μπορούν να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους, να εκφραστούν και να μπορέσουν να είναι κοντά στον κόσμο ομαδικά και να μη νιώθουν μόνοι τους.

Ο ψυχιατρικός Ξενώνας λειτουργεί από το 2000 και είναι στα πλαίσια του προγράμματος “Ψυχαργώ” που αυτή τη στιγμή ανήκει στο Γενικό νοσοκομείο Χίου υπό το πλαίσιο στήριξης.

Μέσα στον ξενώνα έχουμε επτά ενοίκους με συνολική δυνατότητα φιλοξενίας 15 ατόμων.

Η λειτουργία του ξενώνα και ο βασικός στόχος είναι η επανένταξη των ατόμων στην κοινότητα, στο να μπορέσουν να αυτονομηθούν και να κάνουν ένα βήμα προς τα έξω. Σε αυτό βοηθάει η θεραπευτική ομάδα, μέσα από εργοθεραπεία, μέσα από εθελοντές που στηρίζουν μέσω τέχνης. Όπως είπα και προηγουμένως, το βασικότερο από όλα είναι να μπορέσει ο κόσμος να κατανοήσει και να γνωρίσει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι διαφορετικοί», ανέφερε σε δηλώσεις της η Εριέττα Περδικάρη.

Το απόγευμα οι ένοικοι, η θεραπευτική ομάδα και εθελοντές θα παρουσιάσουν μουσικοχορευτικό  παρέα με τον Σίμο Καραολάνη και την ορχήστρα, με τους  Παντελή Κωνσταντά-μπουζούκι, Αντώνη Τουλιδάκη -βιολί, Δημήτρη Κοντό -λαούτο, και Γιάννη Βούκουνα κρουστά

Θα ακολουθήσει μουσικό ταξίδι με τον Παντελή Θαλασσινό με συνοδεία των μουσικών  Σταμάτη Πούπαλο-βιολί, Μαρκέλλο Πούπαλο-λαούτο-ούτι, Μανόλη Στάθη-μπουζούκι,  Μιχάλη Βούκουνα -κρουστά

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ