1.6.2016 12:25

Η σκακιέρα του Προσφυγικού

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ

Σωσίβια που έφεραν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια και άλλα που έφτασαν στις ακτές της Λέσβου άδεια, γιατί τα σώματα των προσφύγων χάθηκαν στα νερά, γίνονται... πιόνια σε μια εντυπωσιακή σε μέγεθος και συμβολισμό σκακιέρα, η οποία δεσπόζει στον λόφο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με θέα το απέραντο γαλάζιο, στο αίθριο του κτιρίου που στεγάζει το Τμήμα Γεωγραφίας.

Η σκακιέρα που θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα είναι λειτουργική και θα χρησιμοποιείται από πανεπιστημιακούς, φοιτητές και επισκέπτες. «Η ιδέα μας ήταν να φτιάξουμε μία κατασκευή από υλικά που πετάμε, αλλά αυτή να έχει και έναν συμβολισμό. Θέλαμε να στέλνει το μήνυμα ?να μην πετάμε και να μην ξεχνάμε? και η Μυτιλήνη που δέχτηκε μεγάλο κύμα προσφύγων και μεταναστών ήταν και είναι γεμάτη από σωσίβια. Ετσι αξιοποιήσαμε πρώτα αυτό το υλικό», λέει στο «Εθνος» η διδάσκουσα στο Τμήμα Περιβάλλοντος, Μαρία Χατζηαντωνίου.

Η βάση της σκακιέρας είναι από κομμάτια πλαστικού, υπολείμματα από τις βάρκες που εκβράζονται στα νερά του βορείου Αιγαίου. Τα πιόνια έχουν μια ιδιαιτερότητα. Το εσωτερικό τους είναι από τμήματα σωσίβιων που κατά χιλιάδες στοιβάζονται στη χωματερή του Δήμου Μυτιλήνης, ενώ εξωτερικά επενδύθηκαν με χαρτοπολτό, από την ανακύκλωση μεγάλης ποσότητας χαρτιού του πανεπιστημίου.

πηγη: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ