6.3.2023 12:28

Η πρώτη υδρολογική μελέτη για την πόλη της Χίου έγινε τον Μάρτιο του 1923

Πληροφορίες και φωτό από τα Τετράδια Μνήμης, εκδ. Πελινναιο

Τον Μάρτιο του 1923, ο οποίος μπήκε νωρίτερα λόγω της αλλαγής του ημερολογίου συνέβησαν πολλά και διάφορα στο νησί μας.

Διορίστηκε Νομάρχης ο Ευστρ. Αθανασιάδης, για τον οποίον ο τοπικός τύπος έγραψε ότι τον διακρίνει σπανία μορφωσις και περικομείται από πλείστα φυσικά και επίκτητα χαρίσματα.

Στην Νέα Μονή εξελέγη νέο ηγουμενοσυμβούλιο με ηγούμενο τον Αρχιμανδρίτη Νικηφόρο Καλαγκιά και στην Καλαμωτή την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς εδόθη εν τη μεγάλη αιθουση της νεοδμήτου Σχολής Καλαμωτής χορευτική εσπερίδα.

Οι πρόσφυγες διαμαρτύρονταν συνεχώς για την ποιότητα του άρτου που παρασκεύαζαν τα συμβεβλημένα για την διατροφή τους αρτοποιεία, ενώ πολλές ζημιές επέφερε η τρικυμία λόγω σφοδρού νοτιοανατολικού ανέμου κατά τις πρώτες μέρες του μήνα.

Ο Γεώργιος Μαδιανός δώρισε σημαντικό αριθμό εποπτικών οργάνων διδασκαλίας στο Ημιγυμνάσιο της Βολισσου, του οποίου ακόμη δεν είχε χτιστεί το υπέροχο κτήριο που έχουμε με το σήμερα.

Επίσης οι αδελφοί Λιβανού αγόρασαν το 7.500 τοννων πλοίο που ονόμασαν Γεώργιος Λιβανός, καθως και σε άλλες αγορές πλοίων προέβησαν οι εξ Οινουσσών Κ. Λεμός και Γ. Πατέρας, όπως και ο Γ. Κτιστακης εκ Καρδαμύλων.

Τον Μάρτιο του 1923 κατέπλευσε στη Χίο ερχόμενο από τη Σμύρνη το αμερικανικό αντιτορπιλικό Αρ. 246 επί του οποίου επέβαινε ο Αμερικανός υποπρόξενος Σμύρνης και ανώτερος αξιωματικός, οι οποίοι μετέβησαν στα Νένητα για να συναντήσουν τον εξ Αλατσάτων πρόσφυγα Διλμπόη, του οποίου ο γιος έπεσε στον Παγκόσμιο Πόλεμο ηρωικως υπό την αστερόεσσα στο Δυτικό μέτωπο και στον πατέρα του εδόθη παράσημο της αμερικανικής δημοκρατίας για τον ήρωα γιο του, ενώ τα οστά του νεκρού μεταφέρθηκαν με επισημότητα εντός θήκης και παραδόθηκαν και αυτά στον πατέρα του.

Τον Μάρτιο του 1923 απεστάλη στη Χίο ο γεωλόγος Μαραβελάκης για να προβεί σε υδρολογική μελέτη για την ύδρευση της πόλης.

Επίσης στη Χίο και συγκεκριμένα στον Κάμπο, στον ναό του Αγίου Ισιδώρου η σορός του Θεόδωρου Πετροκόκκινου προς ενταφιασμό.

Πληροφορίες και φωτό από τα Τετράδια Μνήμης , εκδ. Πελινναιο

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ