12.9.2015 10:41

Η Μυτιλήνη άλλαξε πρόσωπο

Mια «άλλη πόλη» είναι από χθες η Μυτιλήνη μετά την αναχώρηση 20.000 μεταναστών τις τελευταίες τρεις ημέρες, ενώ ολόκληρη η Λέσβος βρίσκει ξανά τους κανονικούς ρυθμούς της. Από την Πέμπτη το βράδυ, οπότε και είχε αναχωρήσει μεγάλος αριθμός μεταναστών, συνεργεία του δήμου καθάριζαν την πόλη. Πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια και πάρκα που επί εβδομάδες είχαν καταληφθεί από χιλιάδες μετανάστες, μέσα σε λίγα 24ωρα άδειασαν εντελώς.

«Το 2ο στάδιο του σχεδίου που εφαρμόζεται είναι να δημιουργήσουμε τις υποδομές και τις συνθήκες ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση αύξησης των ροών», τονίζει στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη, Τζαννέτος Φιλιππάκος, ο οποίος από χθες βρίσκεται στη Λέσβο προκειμένου να επιβλέψει τις διαδικασίες ταυτοποίησης και αναχώρησης των μεταναστών. Ο γενικός γραμματέας συγχαίρει το επιτελείο αστυνομικών και λιμενικών, που υπό την καθοδήγηση της στρατηγού Ζαχαρούλας Τσιριγώτη κατάφερε έναν άθλο μέσα σε τρεις ημέρες. Η επιχείρηση καταγραφής και ταυτοποίησης γινόταν σε ένα γήπεδο στις παρυφές της πόλης που παραχώρησε ο δήμος (παρά τις αντιδράσεις, καθώς ο χώρος βρίσκεται κοντά σε σχολεία). «Ηταν ο μόνος χώρος που είχε προβολείς ώστε η καταγραφή να γίνεται και το βράδυ», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού, Σπυρίδων Γαληνός. Οι μετανάστες, όταν κατάλαβαν ότι οι διαδικασίες προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς, φάνηκαν διατεθειμένοι να περιμένουν στην ουρά ήρεμα για πολλές ώρες.

«Φυσικά συνεχίζουν να έρχονται καθημερινά χιλιάδες άτομα, αλλά υπάρχει οργανωμένο σχέδιο», προσθέτει. Ο γενικός γραμματέας εξηγεί ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί ο αριθμός των μεταναστών, οι οποίοι θα συνεχίσουν να έρχονται καθημερινά στο νησί. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Λέσβο 2.500 μετανάστες, αλλά εκτιμάμε ότι μέχρι αύριο ο αριθμός θα φτάσει τις 5.500. Υπάρχει επίσης πάντα η πιθανότητα να αυξηθούν πολύ οι ροές», τονίζει. Ο στόχος είναι να μην εγκλωβιστούν ξανά άνθρωποι στη Μυτιλήνη, ώστε ο αριθμός όσων μένουν στο νησί να είναι διαχειρίσιμος.

Στη Λέσβο λειτουργούν τώρα δύο σημεία ταυτοποίησης, ένα στη Μόρια όπου βρίσκονταν χθες 1.200 άτομα (άλλες εθνικότητες, πλην των Σύρων) και ένα στο Καρά Τεπέ, όπου χθες φιλοξενούνταν περίπου 600 Σύροι, ενώ στήνονταν καινούργια λυόμενα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ο διαχωρισμός των Σύρων –που είναι και οι περισσότεροι από αυτούς που φτάνουν στη Λέσβο– από τις υπόλοιπες εθνικότητες μεταναστών διευκολύνει τη διαδικασία. Βοηθά όμως και στο να μη δημιουργούνται εντάσεις ανάμεσα στους μετανάστες που προέρχονται από διαφορετικές χώρες.

Νέο σημείο ταυτοποίησης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει ένα ακόμη σημείο ελέγχου και ταυτοποίησης στη βόρεια Μυτιλήνη. Το νέο σημείο βρίσκεται κοντά στις περιοχές όπου έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτερες ροές, οπότε η διαχείριση των μεταναστών θα γίνεται περιφερειακά για να μην επιβαρύνεται καθόλου το λιμάνι. Μάλιστα, υπάρχει πρόβλεψη και τα εισιτήρια των πλοίων να εκδίδονται στο ίδιο σημείο, ώστε στη συνέχεια οι μετανάστες με λεωφορεία να μεταφέρονται στο λιμάνι προκειμένου να επιβιβαστούν στα πλοία προς την Αθήνα.

Χθες, τη Λέσβο επισκέφθηκαν και ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Χρήστος Ζώης, με τον αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αντιναύαρχο Λ.Σ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο.

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ