31.3.2014 10:31

Η κρίση «κούρεψε» το πλεόνασμα των ρουκετών

ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΡΟΥΚΕΤΑΤΖΗΔΩΝ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 60.000 ΡΟΥΚΕΤΕΣ

Σταθερά μειούμενος είναι ο αριθμός των ρουκετών που τα τελευταία δύο χρόνια φαίνεται ότι επανέρχεται στα φυσιολογικά πλαίσια. Χθες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των  συνεργείων των δύο ενοριών με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Ν. Νύκτα με τη συζήτηση να περιστρέφεται εξ αρχής στην έκταση που πρέπει να λάβει το έθιμο φέτος.

Μέχρι 60.000

Οι εξωπραγματικοί αριθμοί των 180.000 ρουκετών του 2012 φαίνεται ότι αποτελούν οριστικά παρελθόν με το Ν. Νύκτα να κάνει λόγο για μείωση του αριθμού φέτος κατά 40% όταν το 2013 έγινε ρίψη 100.000 και από τις δύο ενορίες.

«Όλοι φαίνεται πλέον ότι αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ωριμότητα το ζήτημα του αριθμού των ρουκετών. Η αίγλη του εθίμου γίνεται κατανοητό ότι δεν εξαρτάται από τα εξωπραγματικά νούμερα που ακούγονταν τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια σε αυτή τη μεγάλη απόφαση οδήγησε και η οικονομική κρίση καθώς η κατασκευή όπως όλοι ξέρουμε συνεπάγεται και το ανάλογο οικονομικό κόστος», υπογράμμισε ο κ. Νύκτας.

Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι οι συναντήσεις με τα συνεργεία θα συνεχιστούν μέχρι και την Μ. Εβδομάδα με κύριο γνώμονα όπως είπε την ασφαλή διεξαγωγή του εθίμου τόσο για τους ρουκετατζήδες όσο και για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική.

Ντύνονται σπίτια και ενορίες

Στο κλίμα του Ρουκετοπόλεμου θα μπουν από τη Δευτέρα οι ενορίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας Ερυθιανής αφού ιδιωτικό συνεργείο θα ξεκινήσει τις εργασίες τοποθέτησης των προστατευτικών συρμάτων τόσο στις εκκλησίες όσο και στα τριγύρω σπίτια.

Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε συνολική πίστωση 26.000 ευρώ και για τις δύο ενορίες ώστε να εφαρμοστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας αλλά και να καθαριστεί ο χώρος την επομένη του εθίμου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ