30.9.2022 14:00

Η Χίος τίμησε τον Ιάσωνα Καλαμπόκα (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο σύντροφος του Ιάσωνα Καλαμπόκα, Δημήτρης Κουσκουσάκης σε ηλικία 100 ετών

Παρουσία στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκπροσώπων της 96 ΑΔΤΕ πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η εκδήλωση μνήμης και τιμής στον ήρωα της Εθνικής Αντίστασης Ιάσονα Καλαμπόκα.

Σε μία λιτή τελετή, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ιάσονα Καλαμπόκα στο πάρκο Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι μνήμες ξύπνησαν όταν κατέθεσε στεφάνι ο συναγωνιστής του Ιάσονα Καλαμπόκα και μέλος του ΕΑΜ Δημήτρης Κουσκουσάκης ο οποίος, στα 100 του χρόνια με δάκρυα στα μάτια, ψέλλισε «Γεια σου Γιωργάκι μου» καθώς έτσι ήταν το συνθηματικό του ήρωα Υπολοχαγού.

Ο Ιάσονας Καλαμπόκας έπεσε νεκρός στις 6 Σεπτεμβρίου του 1944, 4 μόνο ημέρες πριν την απελευθέρωση της Χίου από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Υπήρξε άριστος μαθητής με ιδιαίτερη κλίση στα ελληνικά. Πολέμησε στα βουνά της Αλβανίας τους Ιταλούς όπου και διακρίθηκε. Προτάθηκε για την απονομή χρυσού αριστείου ανδρείας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων στη Καβάλα και μετά μεταφέρθηκε στην Κρήτη όπου ανδραγάθησε επανειλημμένα. Με την κατάληψη της Κρήτης κατόρθωσε να επιβιβαστεί σε ένα συμμαχικό πλοίο και να φτάσει στην Μέση Ανατολή. Έλαβε μέρος σε αλλεπάλληλες μάχες στην έρημο και στο Ελ Αλαμέιν φανέρωσε όλες τις πολεμικές του αρετές.

 Λόγω του απαράμιλλου θάρρους του, της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας του επιλέχθηκε ώστε να εκπαιδευτεί στη σχολή της Χάιφας ειδική στην εκπαίδευση μυστικών πρακτόρων. Του ανατέθηκαν αμέτρητες μυστικές αποστολές τις οποίες έφερε όλες σε πέρας με επιτυχία.

Δυστυχώς το νήμα της ζωής του έμελε να κοπεί στη Χίο όπου είχε σταλεί για μία ακόμη μυστική υπηρεσία μεγάλης σπουδαιότητας. Την ανακάλυψη και καταστροφή της πιο σημαντικής βάσης κατασκοπείας και αντικατασκοπίας των Γερμανών σε ολόκληρο το κατεχόμενο Αιγαίο που έδρευε στο νησί.

Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, λίγες μέρες πριν την απελευθέρωση, σκοτώθηκε στην οδό Αγίου Συμεών της πόλης της Χίου από εχθρικά πυρά κατόπιν προδοσίας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ