29.9.2015 9:46

Η γαστρονομική Χίος, αποκαλύπτεται στην Ευρώπη

LE MONDE ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΓΝΩΡΙΣΑΝ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΗΣ ΧΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ

Η γαλλική Le Monde και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων πήραν τη σκυτάλη των επισκέψεων στη Χίο μετά την παρουσία στο νησί της δημοσιογραφικής αποστολής Greentraveller της Μεγάλης Βρετανίας. Το πρόγραμμα press trips συνεχίζεται από το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου σε συνεργασία με την Marketing Greece με την φιλοξενία στο νησί μας δυο ακόμη δημοσιογράφων. 

Συγκεκριμένα, από 24 έως 28/9/2015 επισκέφθηκαν τη Χίο ο επικεφαλής για το ρεπορτάζ γαστρονομίας της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, κ. Stéphane Davet, και η κ. Verena Wolff, η οποία εκπροσωπεί το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA. Το κύριο ενδιαφέρον τους ήταν η μαστίχα, οπότε το πρώτο μέρος του προγράμματος κινήθηκε γύρω από την μαστιχοκαλλιέργεια, την επεξεργασία και τα προϊόντα, αλλά και τον πολιτισμό της μαστίχας. Επισκέφθηκαν τα Μεστά και το Πυργί, όπου ενημερώθηκαν για τα στάδια της μαστιχοκαλλιέργειας και είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με κατοίκους των χωριών και μαστιχοπαραγωγούς. Ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, όπου και μίλησαν με τον Προϊστάμενο παραγωγικών μονάδων, Έρευνας και Ανάπτυξης κ. Ηλία Σμυρνιούδη. Τέλος, σε συνεργασία με τη Mediterra και τα Mastihashop, οργανώθηκε μία επίδειξη γαστρονομίας με μαστίχα με τον σεφ κ. Νίκο Κωνσταντουλάκη.

Επισκέφθηκαν επίσης τον Κάμπο, μια ποτοποιία, όπου είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ούζο και λικέρ μαστίχας, αλλά και οινοποιεία στην περιοχή της Αμανής. Στόχος του προγράμματος ήταν πέρα από τη μαστίχα, να γνωρίσουν και άλλα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας, όπως το ούζο, τα εσπεριδοειδή και το κρασί.

Η επιτυχημένη οργάνωση τέτοιου είδους δράσεων εξαρτάται από τη συνεργασία των επαγγελματιών του τουρισμού και των παραγωγών. Το Τμήμα Τουρισμού της Π.Ε. Χίου ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στη φιλοξενία των δύο δημοσιογράφων. Αναλυτικά ευχαριστούμε τις πιο κάτω επιχειρήσεις και επαγγελματίες:

  • Το Ξενοδοχείο Χανδρής και το κατάλυμα Melia Sol Art Studios στον Καρφά για την προσφορά της διαμονής
  • Την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και τον κ. Ηλία Σμυρνιούδη
  • Το Mastihashop, τους εργαζόμενους και τον σεφ κ. Κωνσταντουλάκη
  • Την Ποτοποιϊα Στουπάκη και τον κ. Μανόλη Χαβιάρα
  • Το Citrus Άρωμα Μνήμης και την κ. Ειρήνη Σάσσου
  • Το Argentikon Luxury Suites
  • Το Masticulture και τον κ. Βασίλη Μπάλλα
  • Τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργίου, την κ. Πόπη Ζερβούδη και τις κυρίες στο χωριό που έδειξαν τη διαδικασία του καθαρίσματος της μαστίχας
  • Το καφέ «Για ουζάκι» στη Βολισσό και τον κ. Νίκο Αγραφιώτη
  • Το οινοποιείο «Κτήμα Κεφάλα»
  • Την Αριούσιος Α.Ε. και τον κ. Δημήτρη Κεφάλα
  • Για την προσφορά γευμάτων ευχαριστούμε: το εστιατόριο Απόμερο στον Κάμπο, το εστιατόριο Ρούσικο στην Αγία Ερμιόνη και το εστιατόριο της Αριούσιος Α.Ε. στον Εγρηγόρο

Η προθυμία όλων των συμμετεχόντων για προσφορά και ενημέρωση των φιλοξενούμενων και το συνολικό πρόγραμμα απέσπασε θετικότατες εντυπώσεις από τους δύο δημοσιογράφους, γεγονός που μας δημιουργεί αισιοδοξία για ανάλογη προβολή στα μέσα τους. Κλείνοντας σημειώνουμε ότι η επένδυση σε τέτοιου είδους δράσεις, μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα από πλευράς προβολής. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Le Monde είναι γνωστή γαλλική εφημερίδα υψηλής ποιότητας και εθνικής εμβέλειας, με κυκλοφορία μεγαλύτερη των 270.000 αντιτύπων ημερησίως και αναγνώστες που ξεπερνούν τα 2 εκατομμύρια. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ