9.11.2012 17:23

Η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Τίποτα δεν είναι όπως παλιά στα εργασιακά και το τοπίο έχει αλλάξει άρδην για όλους τους εργαζόμενους με το μέλλον να προδιαγράφεται δύσκολο και δυσοίωνο για τους περισσότερους. Δεν είναι τυχαίο, όπως ανέφεραν χθες πηγές του Παν. Αιγαίου, πως με την ψήφιση των νέων μέτρων οδηγούνται σε απόλυση μόνο από το Πανεπιστήμιο στη Χίο τουλάχιστον 8 εργαζόμενοι ενώ ανάλογες αναμένονται οι εξελίξεις και σε άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες.
 
Ψαλίδι στις αποζημιώσεις
Για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ο χρόνος προειδοποίησης για απόλυση περιορίζεται στους τέσσερις από έξι μήνες ως ανώτατο όριο, ενώ για τους εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει16 χρόνια εργασίας και δικαιούνται έως 12 μισθούς δεν θα υπάρξει μεταβολή.
Μετά την ισχύ των νέων ρυθμίσεων οι αποζημιώσεις των εργαζομένων με προϋπηρεσία μεγαλύτερη των 16 ετών «παγώνουν» στο σημερινό ύψος, ασχέτως του πόσα χρόνια εργασίας επιπλέον θα διανυθούν έως την ενδεχόμενη απόλυση. Κάθε επιπλέον μισθός που θα λάβουν ως αποζημίωση πέραν των 12, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 2.000 ευρώ.
 
Άλλο ωράριο το κατάστημα και άλλο ο υπάλληλος
Αποσυνδέεται το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων από το ωράριο των εργαζομένων και καθιερώνεται η 6ήμερη εβδομαδιαία εργασία για ορισμένους κλάδους, όπως το λιανεμπόριο, χωρίς επιπλέον αμοιβή ή ρεπό, αρκεί να μην ο χρόνος απασχόλησης να μην ξεπερνά τις 40 ώρες την εβδομάδα.
 
Ψαλίδι στις συντάξεις
Οι μειώσεις στις συντάξεις θα κυμανθούν από 5 έως και 15%, από τα 1.000 ευρώ και άνω. Συγκεκριμένα, για καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% ενώ το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ.
Από 1.500 ευρώ έως και 2.000 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425 ευρώ.
Από 2.000 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800 ευρώ.
 
Καταργούνται επιδόματα
Καταργούνται τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και το επίδομα αδείας, και αυξάνεται από τα 60 στα 62 έτη το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης αλλά και τα όρια ηλικίας για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων.
Το εφάπαξ μειώνεται έως και 83% ανά φορέα, ενώ σε όσους δεν έχουν καταβάλλει εισφορές για την παροχή αυτή προβλέπεται ποσό, το οποίο δεν θα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στα προνοιακά επιδόματα και στα επιδόματα ανεργίας, ενώ προαναγγέλλεται η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2014 για άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ