23.10.2015 12:39

Η ανθρωπογεωγραφία στην κάλπη της Ε.Μ.Χ.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ

Σχεδόν απαρατήρητες περνούσαν τα τελευταία χρόνια οι εκλογές στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Η συνταγή «της ομοφωνίας» και η εύκολη επικράτηση των δυνάμεων που οδηγούσαν στην προεδρία τον Κ. Γανιάρη περιόριζε το πραγματικό ενδιαφέρον. Η απόφαση του να εμπλακεί στα αυτοδιοικητικά και η τιμητική του επιλογή να απεμπλέξει από αυτά την Ένωση έφερε στο πηδάλιο της τον στενό συνεργάτη του Ευθ. Μονίαρο. Η προεδρική παρουσία του τελευταίου δεν πέτυχε να εδραιώσει τη συνταγή «της ομοφωνίας» και τα τελευταία χρόνια στην Ε.Μ.Χ. ξεπήδησαν οργανωμένες φωνές μαστιχοπαραγωγών με ευδιάκριτο διεκδικητικό πλαίσιο, ξεκάθαρες αποστάσεις από τις θέσεις της σημερινής διοίκησης, με αποκορύφωμα την υποχρεωτική της αναδίπλωση στην ιστορική Γενική Συνέλευση της 13ης Δεκεμβρίου 2014.

Η ώρα της ανανέωσης της εμπιστοσύνης των μαστιχοπαραγωγών έφτασε. Τα δυο προσεχή Σαββατοκύριακα διεξάγονται παράλληλα οι εκλογές για την ανάδειξη διοικήσεων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και των 61 αντιπροσώπων, η τελική ισορροπία στις τάξεις των οποίων θα διαμορφώσει και τους τελικούς συσχετισμούς δυνάμεων για την εκλογή προέδρου και διοίκησης στην Ένωση.

Μικρότερο εκλεκτορικό σώμα

Μια από τις διαφορές της επικείμενης από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είναι η συρρίκνωση στις θέσεις των αντιπροσώπων. Το σώμα των αντιπροσώπων απαρτίζεται πλέον από 61 εκλεγμένους, έναντι των σημερινών 89.

Η ουσιαστική διαφοροποίηση της εκλογικής αναμέτρησης είναι βέβαια η αίσθηση της αμφίρροπης, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο αριθμός των υποψηφίων ήταν αντίστοιχος των εκλεγμένων αντιπροσώπων. Φέτος, ακόμα κι εκεί που παρατηρείται ανάλογο φαινόμενο, όλοι ασπάζονται ότι οι αντιπρόσωποι πρόσκεινται σε μια από τις ήδη διαμορφωμένες ομάδες.

Μονίαρος με ολίγη από ΣΥΡΙΖΑ;

Η μια ομάδα, η λεγόμενη ως «καθεστωτική» με βάση την πολύχρονη παρουσία της στα διοικητικά της Ένωσης, προβλέπεται να προτάξει την υποψηφιότητα Μονίαρου για τη θέση του προέδρου. Μολονότι αιωρούνταν το ενδεχόμενο μη υποψηφιότητας του Κ. Γανιάρη, τελικά ο πρώην πρόεδρος είναι εκ νέου υποψήφιος ως αντιπρόσωπος στην Καλιμασσιά, είναι όμως μάλλον δεδομένο ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στη θέση του προέδρου.

Γύρω από την «ομάδα Μονίαρου» αναπτύσσεται μια λίγο ανορθόδοξη συνεργασία. Υποψήφιος, επίσης στην Καλιμασιά, είναι και ο πρώην δήμαρχος Παν. Βρουλής, ο οποίος φημολογείται ότι τελικά θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Μονίαρου.

Τη λύση του Αν. Κωσταρή, υποψηφίου αντιπροσώπου στο Πυργί, διερεύνησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Επιχειρήθηκε κομματικά να διερευνηθεί αν η υποψηφιότητα του είναι δυνατόν να δημιουργήσει πλειοψηφικό ρεύμα κι όταν εξακριβώθηκε ότι είναι υψηλού ρίσκου μια καθαρή κομματική υποψηφιότητα αποφασίστηκε να παραμείνει ως καθαρά προσωπική. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η αδυναμία εντοπισμού αντιπροσώπων στο Πυργί εκ μέρους της «ομάδας Μονίαρου» την υποχρεώνει να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Κωσταρή, προσδοκώντας ανταπόδοση της υποστήριξης.

Η επιχειρηματολογία της «καθεστωτικής» ομάδας εδράζεται στη σταθερή, δίχως ορατούς κινδύνους, οικονομική πορεία της Ένωσης. Εφάρμοσε μια σκληρή για τον παραγωγό τιμολογιακή πολιτική, έχοντας αφαιρέσει από το εισόδημα του κατά μέσο όρο 9 ευρώ ανά κιλό την τελευταία πενταετία, και δίνοντας αυξήσεις που θα ανέλθουν συνολικά σε περίπου 350.000 ευρώ προεκλογικά, με στροφή 180ο στην επιχειρηματολογία της μέχρι και πριν λίγους μήνες ότι η οικονομική σταθερότητα της Ένωσης δεν επιτρέπει καμία συζήτηση για αυξήσεις.

Παράλληλα κυματίζει το ισχυρό χαρτί της σταδιακής υλοποίησης του Μουσείου Μαστίχας, της ένταξης του τρόπου καλλιέργειας της μαστίχας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Unesco και πιο πρόσφατα στην ένταξη της μαστίχας ως πρώτης ύλης φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Η ανατρεπτική ομάδα των «5»

Το διάστημα της θητείας Μονίαρου άρχισε να επωάζεται και ο αντίθετος, ανατρεπτικός πόλος. Με αιχμή δύο από τα μέλη της σημερινής διοίκησης, τους Γ. Τούμπο και Γ. Καπετάνο, συνεπικουρούμενους από τους Ν. Ρικανιάδη, Ν. Λυμπέρη και Κ. Νεαμονίτη έχουν εκπονήσει μια στρατηγική διεκδίκησης της Ένωσης, προτείνοντας ρηξικέλευθες για τη μορφή του Συνεταιρισμού ιδέες.

Με έμφαση στην σμίκρυνσης της απόστασης που χωρίζει το χωράφι από τη διοίκηση η «ομάδα των 5» δίνει έμφαση στην ενίσχυση της έρευνας στη φάση της παραγωγής και του καθαρίσματος του μαστιχιού, ώστε να απλοποιηθεί η επίπονη διαδικασία, στην αξιολόγηση εκ του μηδενός των σημερινών δομών της Ένωσης, με επίκεντρο την ισχυροποίηση του εμπορικού της τμήματος, ενώ τέλος δείχνει προσανατολισμένη σε ενίσχυση των θεσμών της συμμετοχικότητας, εξαγγέλλοντας την ενεργοποίηση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών.

«Αποδείχθηκαν αβάσιμες οι κατηγορίες ότι αν δοθούν αυξήσεις υπονομεύεται οικονομικά το μέλλον της Ένωσης. Προσχώρησαν στις απόψεις μας», ισχυρίζονται, προβλέποντας ότι η τιμή της μαστίχας θα κατρακυλήσει κάτω από τα 50 ευρώ, αν το εμπορικό τμήμα της Ένωσης δεν λειτουργεί στα πρότυπα της Mediterra, με στόχους, κίνητρα και αποτελέσματα.

Τις απόψεις της «ομάδας των 5» ασπάζονται ήδη πολλοί μαστιχοπαραγωγοί, κυρίως όσοι επιθυμούν η Ένωση να παραμείνει πέρα από κομματικές καθοδηγήσεις.

Η τάση Μαννάρα

Ρόλο – κλειδί για την τελική διαμόρφωση των ισσοροπίων ενδέχεται να διαδραματίσει η υπό διαμόρφωση «γαλάζια» ομάδα υπό το Γ. Μανάρα. Με προπύργιο τον Αγ. Γιώργη Συκούση και πιθανές … αποσπάσεις αντιπροσώπων από ένα – δυο ακόμα χωριά ο περιφερειακός σύμβουλος και διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Ν. Μηταράκη ουσιαστικά κεφαλαιοποιεί την πολύχρονη παρουσία του σε πολιτικά γραφεία και καταμετρά κατά πόσο είναι σε θέση να πετύχει έναν ρυθμιστικό ρόλο στην Ένωση, εφόσον δημιουργηθούν συνθήκες ισορροπίας.

Μέχρι σήμερα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του προς τα πού θα κατευθυνθεί αν απ’ το εκλογικό σώμα του ανατεθεί ρυθμιστικός ρόλος. Έχοντας δίπλα του τον Ν. Νύκτα, με ανοικτό κώδικα καλής επικοινωνίας με την ομάδα Μονίαρου, διαθέτει σίγουρα ανοιχτή τη συγκεκριμένη πόρτα, θα πρέπει όμως να αναλάβει και την πολιτική απόφαση υποστήριξης μιας ομάδας που θα έχει στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα χρεωθεί προσωπικά στο Ν. Μηταράκη.

Εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. ο Στρ. Κακαρίνος θεωρείται ότι θα διατηρήσει το δικό του αυτονομημένο ρόλο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κίνηση συνεργασίας, χωρίς ταυτόχρονα όμως να μετατρέπεται σε ρυθμιστικό παράγοντα.

Θα τηρηθούν οι «πεντάδες»;

Όσοι γνωρίζουν τις εσωτερικές λειτουργίες της Ένωσης επισημαίνουν ότι σε μια διαφαινόμενη ισορροπία τρόμου η διεκδίκηση της προεδρίας είναι υπόθεση η οποία ενδέχεται να κριθεί στον αστάθμητο ανθρώπινο παράγοντα των αντιπροσώπων. Μεταξύ του μικρού εκλεκτορικού σώματος των 61 αντιπροσώπων σημασία θα έχει η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση των «πεντάδων», δηλαδή των προτάσεων των ομάδων για τη διοίκηση, που θα μεταφερθεί ως πλειοψηφία και στην 9μελή διοίκηση.

Εν ολίγοις για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια οι εκλογές στην Ένωση αποκτούν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Για πρώτη φορά είχε πραγματική αξία ο διάλογος, να διαφωτίσει τον μαστιχοπαραγωγό για τις δυο διαφορετικές φιλοσοφίες διοίκησης της Ένωσης. Από αυτόν τον διάλογο η «ομάδα Μονίαρου» αποφάσισε, ανεξήγητα, να απέχει. 

Που και πότε στήνονται οι κάλπες

Οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικήσεων των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και των αντιπροσώπων διεξάγονται τις ακόλουθες μέρες και ώρες:

Ημερομηνία                    Ώρα                Χωριό
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10/2015  15:00-16:00  ΕΞΩ ΔΙΔΥΜΑ 
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10/2015  17:00-19:00  ΜΕΣΑ ΔΙΔΥΜΑ 
ΣΑΒΒΑΤΟ  24/10/2015  15:00-16:00  ΜΕΣΤΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/10/2015  17:00-19:00  ΟΛΥΜΠΟΙ
ΣΑΒΒΑΤΟ  24/10/2015  16:00-19:00  ΝΕΝΗΤΑ
---------------------------------------------------------
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015  15:00-16:00  ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015  17:00 - 19:00  ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 15:00 - 19:00 ΠΥΡΓΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015  15:00 - 16:00 ΠΑΤΡΙΚΑ
ΚΥΡΙΑΚΗ 25/10/2015 17:00-19:00 ΚΑΛΑΜΩΤΗ
-----------------------------------------------------------
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10   15:00-16:00 ΒΕΣΣΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10 17:00-19:00  ΑΡΜΟΛΙΑ
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10 15:00-17:00 ΕΛΑΤΑ  
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10 18:00-19:00 ΛΙΘΙ  
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10   15:00 - 16:00 ΚΟΙΝΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ 31/10 17:00 - 19:00 ΒΟΥΝΟ 
---------------------------------------------------------
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11  15:00 - 16:00  ΜΥΡΜΗΓΚΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11  17:00-19:00  ΘΟΛΟΠΟΤΑΜΙ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11 15:00-16:00 ΑΓΙΟΣ ΓΙΩΡΓΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 1/11  17:00 - 19:00 ΝΕΟΧΩΡΙ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ