30.4.2016 16:05

Η άλλη όψη του Ρουκετοπόλεμου

Μια διαφορετική άποψη για την διεξαγωγή του εθίμου του ρουκετοπόλεμου κοινοποίησε στο προσωπικό της προφίλ στο Facebook η Ευαγγελία Γαλάτουλα, κάτοικος της περιοχής Αγίου Μάρκου Βροντάδου.

«Αγαπητοί φίλοι, υποστηρικτές κ μη του ρουκετοπολεμου ήρθε πλέον η στιγμή να ακούσετε κ τη γνώμη ενός ανθρώπου που τα τελευταία χρόνια τα τρώει όλα αυτά στη μάπα κ έχει μπουχτίσει να προβάλλετε μόνο η μία πλευρά!!!! Αν με ρωτήσετε αν πρέπει φέτος να γίνει ο ρουκετοπόλεμος θα σας πω δυνατά κ καθαρά ΟΧΙ!!! Κ όχι από αυτό του Τσίπρα, από το άλλο, το αληθινό!!! Κ ξέρετε γιατί δεν πρέπει?? Μπας κ έστω για μια φορά υπάρξει οργάνωση σε αυτό το τουρλουμπούκι που κάποτε ήταν έθιμο κ πλέον έχει μετατραπεί σε παρωδία!!! Οι κάτοικοι που αντιστέκονται είναι αυτοί οι οποίοι δεν θυμούνται από πότε έχουν να κάνουν με ήρεμη την ψυχή τους Ανάσταση!! Είναι αυτοί που Κυριακή του Πάσχα δεν σουβλίζουν, αλλά μετράνε ζημιές κ παλεύουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους!!! Είναι αυτοί που έχουν χάσει παιδιά ή έχουν τραυματιστεί από ρουκέτα!! Είναι αυτοί που κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους παρακαλάνε μην καούν ζωντανοί!! Κ στον κύριο που ανέφερε πως τα σπίτια προστατεύονται να του θυμίσω πως με κοτετσοσυρμα τα καλύπτουν κ όχι με αλεξίσφαιρα τζάμια!!! Όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει!! Κ οι περισσότεροι από εσάς δυστυχώς κ άθελά σας δεν έχετε ιδέα του τι γίνεται!!! Διάβασα κάπου ότι το έθιμο κρατάει τρεις ώρες!!! Μπορώ να σας πω συγκεκριμένα πέρσι ότι οι μαζικές ρίψεις ξεκίνησαν στις 18.30!!!!! Αυτό σημαίνει πως οι δρόμοι ήταν ακόμα ανοιχτοί κ δεν υπήρχε περίπτωση να τη δεις αν έρχεται προς εσένα!! Απλά βάζεις τα χέρια πάνω από το κεφάλι κ κάνεις την προσευχή σου!!! Επίσης διάβασα κάπου πως πρέπει κάτοικοι κ ρουκετατζηδες ( στο γιατί κάνω αυτό τον διαχωρισμό θα αναφερθώ παρακάτω) να βρεθούν κ να συζητήσουν πολιτισμένα χωρίς την εμπλοκή των Αρχών!! Είμαι περίεργη για το αν " πολιτισμό" θεωρούν το να βλέπουν ασθενοφόρο να κατευθύνεται προς τα σπίτια κ μόλις ακούν τη σειρήνα του να δίνουν εντολή για ρίψη??!! Λέω εγώ τώρα!!!! Αλλά αυτά δεν τα δείχνουν τα κανάλια!!! Ούτε τα εδώ, ούτε τα έξω!!!Είναι πολλά τα λεφτά ΄Αρη!!! Κ έρχομαι τώρα στο διαχωρισμό μου μεταξύ κατοίκων κ ρουκετατζιδων!!! Μπορώ να σας ενημερώσω λοιπόν πως οι άνθρωποι που τώρα διαμαρτύρονται κάποτε έφτιαχναν ρουκέτες!! Όταν το έθιμο ήταν έθιμο κ όχι τσίρκο!! Όταν συμμετείχαν μόνο οι κάτοικοι των δύο ενοριών κ σέβονταν ο ένας την περιουσία του άλλου!! Κ όταν από ακάλυπτο σπίτι μπροστά στην εκκλησία εκείνη την εποχή μάζευαν 85 ρουκέτες ενώ σήμερα γεμίζουν δύο φορτηγά!!!Αυτοί οι ίδιοι κάτοικοι παρ'ολα αυτά δεν ζήτησαν ποτέ να καταργηθεί το έθιμο άσχετα αν τα "συμφέροντα" έτσι προσπαθούν να το παρουσιάσουν!! Ζήτησαν μέτρο κ έλεγχο!!! Να είμαστε άνθρωποι κ όχι μπαρουτοκεφαλοι!! Λύση υπάρχει κ μάλιστα εξαιρετικά εύκολη!!! Αρκεί να υπάρχει θέληση από όλους!! 
Ας γίνει ένας σύλλογος κ από τις δύο ενορίες, με ονόματα κ καταστατικό!!! Αυτός ο σύλλογος θα μπορούσε κάλλιστα να μαζεύει χορηγίες από τους επαγγελματίες του νησιού που θα καλύπτουν τα έξοδα της κατασκευής των ρουκετων αλλά κ των τυχόν επισκευών που χρειάζονται τα σπίτια μετά τον ρουκετοπολεμο!! Επίσης θα πρέπει να οριστεί συγκεκριμένη ώρα ρίψης (κοντά στην Ανάσταση) έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ρουκετων χωρίς να χαθεί το θέαμα!! Τέλος για να διασφαλιστεί η ποσότητα των ρουκετων (μεταξύ μας τώρα είτε 3.000 είναι είτε 10.000 το ίδιο φαίνεται) ας οριστούν συγκεκριμένοι χώροι κατασκευής όπου θα μπορεί είτε η Αστυνομία είτε ο Δήμος να κάνει έλεγχο τόσο εκεί όσο κ στα συνεργεία το βράδυ της Ανάστασης!!! Έτσι ίσως κ κάποια στιγμή μπορέσει το έθιμο να νομιμοποιηθεί!! Γιατί κανείς δεν θέλει να καταργηθεί!! Ας δείξουν ΟΛΟΙ υπευθυνότητα κ ας γίνει επιτέλους το έθιμο όπως ήταν παλιά!!! Με ανθρωπιά κ σεβασμό προς όλους!! Και για όσους θα μπουν στον κόπο να με "κράξουν" να ξέρουν πως τους αγαπώ ακόμα κ αν δεν έχουμε την ίδια άποψη!!! Αγιες μέρες διανύουμε άλλωστε!!!!», καταλήγει η Ευαγγελία Γαλάτουλα. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ