24.11.2012 12:18

Χρωστούσε 87.205 ευρώ, θα πληρώσει 9.600 στις Τράπεζες

• ΝΕΑ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΣΥΜΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΩΦΕΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Τη δυνατότητα να εξοφλήσει τις πολλές υποχρεώσεις του σε Τράπεζες, χωρίς το καθημερινό άγχος των εισπρακτικών και κυρίως με δικαίωμα να συντηρηθεί η οικογένεια του, έδωσε το Ειρηνοδικείο της Χίου με νέα του απόφαση σε συμπολίτη μας δανειολήπτη.
Οι οφειλές του σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες, συνολικά 5 Τραπεζών, έφταναν τις 87.205,25 ευρώ. Η απότομη καθήλωση του μισθού του στις 1.091,02 ευρώ, ως μοναδική πηγή οικογενειακού εισοδήματος, μετά την παρακράτηση ποσού για την εξόφληση άλλου δανείου, συν τη μηνιαία καταβολή του ενοικίου, καθιστούσαν πλέον αδύνατη την ικανοποίηση των βασικών βιοτικών αναγκών του. Οι πιέσεις των Τραπεζών για την εξόφληση των υποχρεώσεων του είχαν γίνει αφόρητες. Εκμεταλλευόμενος το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατέφυγε στο Ειρηνοδικείο της Χίου, το οποίο έκρινε βάσιμη την αίτηση του και αποφάσισε «να ρυθμιστούν τα χρέη του αιτούντος με μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές του επί μια τετραετία». Οι καταβολές αυτές συνολικά ορίστηκαν στα 200 ευρώ μηνιαίως, ποσό που το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι βρίσκεται μέσα στις οικονομικές του δυνατότητες, διαμοιράζοντας το στις Τράπεζες, αναλογικά με το ύψος της οφειλής που αναλογούσε στην κάθε μία.
Με το πέρας της τετραετίας και υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις, θα απαλλαγεί από το υπόλοιπο ποσό, έχοντας συνολικά καταβάλει 9.600 ευρώ, αντί της συνολικής οφειλής των 87.205 ευρώ.
 
Το σκεπτικό
«Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι ο αιτών από το έτος 2010 έχει περιέλθει, χωρίς αυτό να οφείλεται σε δόλο, σε πραγματική μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρηματικών οφειλών του, η οποία οφείλεται στη μείωση των αποδοχών του, σε συνδυασμό με το ύψος των μηνιαίων δόσεων των δανείων με υψηλά επιτόκια που έχουν περιορίσει σημαντικά το εισόδημα του, ώστε να μην επαρκεί για τη διαβίωσή του. Με την παρούσα απόφαση θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης και θα μπορέσει να επανενταχθεί στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, που αποτελεί σκοπό του νόμου και εξυπηρετεί το γενικότερο συμφέρον, που υπερτερεί αυτού των πιστωτικών ιδρυμάτων», εξηγεί στον «π» η  δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεση, κ. Αγγ. Καρδερίνη.
«Πρόκειται για μια ακόμα απόφαση, που έρχεται να προστεθεί στις αρκετές που έχουν ήδη εκδοθεί και από το Ειρηνοδικείο της Χίου, και ενθαρρύνει όσους αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης από τις οφειλές τους σε τραπεζικά ιδρύματα, να καταφύγουν για προστασία στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά», επισημαίνει.
Μέχρι σήμερα αρκετές είναι ήδη οι αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, υπέρ των δανειοληπτών οι περισσότερες και από το Ειρηνοδικείο της Χίου, ενώ το δρόμο για τη δικάσιμο έχουν πάρει πολύ περισσότερες υποθέσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ