13.12.2012 16:05

Χριστούγεννα δημοτικής κατάθλιψης

Η ΥΠΕΡΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΠΙΚΟ ΣΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ

 
Για κάποιους ήταν αναγκαία και ορθή απόφαση. Για άλλους ήταν ακόμη μια υπερβολική αντίδραση της δημοτικής αρχής στην προσπάθεια της να πείσει ότι κάνει...οικονομία. Η έλλειψη εορταστικού διακόσμου και η σκοτεινιά της πρωτεύουσας είναι από τα θέματα που συζητούνται κατά κόρον αυτές τις μέρες, προκαλώντας σχεδόν... κατάθλιψη σε όσους κυκλοφορούν ή επισκέπτονται το κέντρο.
 

Η φάτνη
Τα μοναδικά στολίδια που παραπέμπουν σε γιορτινές χριστουγεννιάτικες μέρες είναι στις εισόδους της πόλης, στην πλατεία Βουνακίου, όπου ήδη έχει εγκατασταθεί το καραβάκι και ολοκληρώνεται η φάτνη στην οποία φιλοξενούμενοι θα είναι οι ξύλινοι πρωταγωνιστές της γέννησης, Ιωσήφ και Μαρία, και ολοζώντανα προβατάκια, χορηγία των ντόπιων κτηνοτρόφων. Σε αυτή τη φάτνη αρχίζει και τελειώνει ο φετινός εορταστικός διάκοσμος κι εκεί θα μπορούν οι Χιώτες να αποθανατίσουν, μέσω των φωτογραφικών τους μηχανών, τα φετινά Χριστούγεννα.
 

Ούτε τα περσινά
Η απόφαση οικονομίας προκάλεσε black out και στη χρήση των περσινών στολιδιών της πόλης. Ούτε αυτά χρησιμοποιήθηκαν, προφανώς για να είναι γενικευμένη η αίσθηση της περικοπής των εξόδων.
 Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας, η αντικατάσταση στους λαμπτήρες που υπάρχουν ήδη σε σημεία της πόλης ή αυτών που βρίσκονται στις αποθήκες όπως και τα μεροκάματα που απαιτούνται, μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 30.000 ευρώ, ποσό που θεωρήθηκε απαγορευτικό για τις μέρες μας. Άλλωστε, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση, τη λειψή χρηματοδότηση των δήμων και το ενδεχόμενο αδυναμίας πληρωμών από τα δημοτικά ταμεία, η αγορά Χριστουγεννιάτικου διακόσμου είναι απελπιστικά αποτρεπτική.
 

Υπάρχει μέτρο;
Από το καρακιτσαριό και την υπερβολή των προηγούμενων ετών, τότε που η πόλη μας βίωνε το … χρυσό αιώνα φτάσαμε στη μαύρη μαυρίλα των ημερών  και χάσαμε πλήρως το μέτρο. Αντί να καταβληθεί μια προσπάθεια η πόλη να στολιστεί όχι με κόστος, αλλά με τρόπο και φαντασία, που δεν θα επηρέαζε άμεσα τα οικονομικά του Δήμου, φτάσαμε στο σημείο κανείς διαβάτης από τη μια άκρη στην άλλη να αντιλαμβάνεται το πνεύμα των ημερών. Αυτό θα το θυμίζουν μόνο τα σπίτια και οι στολισμοί των καταστημάτων, που, ευτυχώς, διατηρούν ένα κλίμα γιορτινό. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ