28.10.2014 8:34

Χόμπι πλέον τα ερπετά στη Χίο

ΟΤΙ ΠΙΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΙ ΣΠΑΝΙΟ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ PET SHOP ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Γύρω στα δέκα φίδια, άλλοι τόσοι σκορπιοί, αράχνες ταραντούλα, τσιντσιλά και πολύ περισσότερες σαύρες ιγκουάνα, πωλούνται κάθε χρόνο από τα τοπικά καταστήματα pet shop. Σε ανοδική πορεία βρίσκεται η πώληση των σκίουρων, που φτάνει τους 15 έως 20. Ψυχολογική διαστροφή ή εφέ; Στο ερώτημα αυτό ο καθένας δίνει τη δική του απάντηση, όταν βλέπει ένα συμπολίτη του να κυκλοφορεί στο δρόμο ή να πίνει το καφεδάκι του στην καφετέρια, έχοντας παρέα…ένα φίδι, μια αράχνη ταραντούλα, ένα σκορπιό, ένα ιγκουάνα, ένα τσιντσιλά. Οι  σκίουροι, τα  ινδικά χοιρίδια, τα μικρά ποντίκια χάμστερ, ανήκουν πια σε σχεδόν συνηθισμένα είδη, αφού οι γονείς τα αγοράζουν για να παίζουν τα παιδιά τους.

Μόδα

Τα τελευταία χρόνια, η αγορά ερπετών, ακόμη και των επικίνδυνων, τείνει να γίνει μόδα σε μια κατηγορία της νεολαίας κυρίως, η οποία αρέσκεται να προβάλλει την διαφορετικότητα της ή να προκαλεί την προσοχή του κόσμου με αυτό τον τρόπο. Λίγοι είναι αυτοί που έχουν στο λαιμό τους ένα φίδι, μια αράχνη ταραντούλα στο μπράτσο τους ή ένα ιγκουάνα στον ώμο τους επειδή πραγματικά αγαπάνε αυτά τα ιδιαίτερα ερπετά.

Εμπόριο

Η εισαγωγή και εμπορία απο τα καταστήματα pet shop των ακραίων επιλογών ερπετών, τρωκτικών, ζωυφίων, είχαν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά η οικονομική κρίση έχει καθηλώσει σημαντικά και αυτή τη δραστηριότητα.

«Τα εμπορεύσιμα είδη είναι μικρής ηλικίας, για να μπορούν οι πελάτες να τα εκπαιδεύουν, ανάλογα με την εκπαιδευτική δυνατότητα του κάθε είδους. Οι αγοραστές είναι συνήθως νεαροί έως 30 ετών, που το κάνουν για να εντυπωσιάζουν και να προκαλούν την προσοχή του κόσμου. Οι μεγαλύτερες  ηλικίες αγοράζουν πιο συνηθισμένα ζώα και ψάρια ενυδρείου», τονίζουν ο Απόστολος Φαφαλιός και ο Βασίλης Μαδωνής, από το νέο κατάστημα της ΚΙΒΩΤΟΥ, στη Λεωφόρο Ενώσεως πριν το αεροδρόμιο.

 Το κόστος

Tους αγοραστές περιμένουν ένας βασιλικός «Ball Python” (πύθωνας) στο κατάστημα του αεροδρομίου  και ένα «King Snake» σφικτήρας Καλιφόρνιας στο κεντρικό της Μητρόπολης, με τιμή πώλησης 75 και 85 ευρώ αντίστοιχα. Στο ίδιο επίπεδο κυμαίνονται και οι τιμές των σκορπιών και των αραχνών. Τα τρωκτικά είναι φθηνότερα, κοστίζουν γύρω στα 15 έως 17 ευρώ επειδή η διακίνηση τους είναι ευρύτερη.

Τα ιγκουάνα πωλούνται από 25 έως και 100 ευρώ περίπου, ανάλογα με το μέγεθος, τα τσιντσιλά αρχίζουν από 85 ευρώ.

Στα έξοδα προστίθενται και οι αγορές των χώρων διαμονής των…κατοικίδιων, γιατί δεν επιβιώνουν σε μη φιλόξενους χώρους.

Το κόστος των «Terrarium» των φιδιών αρχίζει από τα 60 ευρώ, τα «σπίτια» των σκίουρων και των χάμστερ από 10 έως 12 ευρώ, άλλων τρωκτικών και των ινδικών χοιριδίων από 17 ευρώ.

 Παραγωγός ποντικιών…

Τα φίδια του εμπορίου τρέφονται κυρίως με κατεψυγμένα ποντίκια εκτροφείου. Οι πελάτες τα ζεσταίνουν κανονικά όπως όλα τα φαγητά και τα δίνουν στα οικόσιτα τους σε θερμοκρασία σώματος επειδή τα φίδια δεν τρώνε πτώματα . Ένας νεαρός κάτοικος χωριού, για να μειώσει το κόστος της τροφής, αναπαράγει στο σπίτι του ποντίκια και τα δίνει ζωντανά στα τρία φίδια που έχει, αντιγράφοντας τη φυσική διαδικασία που γίνεται στο ελεύθερο περιβάλλον.

Τα φυτά

Δυναμικά κατακτούν ένα κομμάτι της αγοράς και τα ζωντανά υδρόφιλα φυτά των ενυδρείων, που αντικαθιστούν τα πλαστικά. Πωλούνται κυρίως ως διακοσμητικά, αλλά δημιουργούν υγιεινότερες και φυσικότερες συνθήκες διαβίωσης στον κόσμο των οικόσιτων…ψαριών. Αναπτύσσονται στην άμμο των ενυδρείων, κλαδεύονται κανονικότατα, δημιουργούν ένα φυσικό βιότοπο και τρέφονται από τα κόπρανα των ψαριών! Οι τιμές των ενυδρείων έχουν πέσει πάρα πολύ και οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί πολύ. Οι τιμές κυμαίνονται από 18 έως και 200 ευρώ περίπου, ανάλογα με την κατασκευή, την ποιότητα και το μέγεθος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ