10.2.2014 17:43

Χιωτάκια: τα πιο παχύσαρκα παιδιά της χώρας!

ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ

Αρνητική πανελλαδική πρωτιά στην παχυσαρκία καταγράφει η Χίος στα παιδιά από 5-16 ετών με ποσοστά που τείνουν να είναι διπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας!

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ (Εθνική δράση Υγείας για τη Ζωή των Νέων) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε, σε δείγμα συνολικα360.000 παιδιών ηλικίας από 5-16 ετών, η Χίος  κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσα στους νομούς με τα υπέρβαρα παιδιά και την πρώτη θέση πανελλαδικά στην παιδική παχυσαρκία τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια.

 Συγκεκριμένα, τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφηκαν στα νησιά του Βορείου (13%) και Νοτίου (12,8%) Αιγαίου και τα χαμηλότερα στη Δυτική Ελλάδα (9,2%), αντίστοιχα και στα υπέρβαρα παιδιά τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου (25%).

Εκείνο που όμως είναι  άκρως ανησυχητικό είναι η πρωτιά της Χίου στην παχυσαρκία. Εκεί οι αριθμοί και τα ποσοστά περιγράφουν την κατάσταση χωρίς περιτυλίγματα. Από τα 100 αγόρια τα 18 είναι παχύσαρκα και από τα 100 κορίτσια του νησιού παχύσαρκα είναι τα 13!

Καταναλωτισμός και καθιστική ζωή

Οι συνθήκες ζωής έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Τα πάντα είναι αυτοματοποιημένα. Έτσι, ακόμα και τα παιδιά ξοδεύουν πια λιγότερη ενέργεια. Παίζουν συνήθως μες στο σπίτι, δεν περπατούν αρκετά, δεν παίζουν κυνηγητό ή άλλα παιχνίδια εκτός σπιτιού. Προτιμούν να βλέπουν με τις ώρες τηλεόραση ή να ασχολούνται με το κομπιούτερ. Την ίδια στιγμή, οι ευκαιρίες για γρήγορο και φτηνό φαγητό είναι πάρα πολλές, τα «έτοιμα» είναι η εύκολη λύση και, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, η προσφιλής για τη χιώτικη οικογένεια.

Το τίμημα

 Οι ειδικοί σημειώνουν πως εάν τα παιδιά δεν αρχίσουν να τρώνε λιγότερο και πιο υγιεινά και αν δεν αυξήσουν τη σωματική τους δραστηριότητα, κινδυνεύουν να εμφανίσουν νόσους που συνήθως εμφανίζονται στα γηρατειά και όχι τόσο νωρίς. Το χειρότερο, όμως, από όλα είναι ότι όλα αυτά τα προβλήματα που απειλούν τα παιδιά με αυξημένο βάρος μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στο προσδόκιμο επιβίωσής τους.

« Στη Χίο έχουμε πολλά παχύσαρκα παιδιά και το αποτέλεσμα της έρευνας ήταν αναμενόμενο. Το διαπιστώνουμε στο καθημερινό μας ιατρείο. Ο τρόπος ζωής, ίσως και η ελλιπής ενημέρωση, δεν επιτρέπουν  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Δεν είναι μόνο η παιδική παχυσαρκία αλλά και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης στα μικρά παιδιά. Από τη βρεφική ηλικία ξεκινάμε λάθος. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πια οι γονείς ότι το χοντρό παιδί δεν είναι υγιές παιδί. Χρειάζεται άσκηση και κυρίως χρειάζεται όλη η οικογένεια να αλλάξει διατροφικές συνήθειες», αναφέρει ο παιδιάτρος Ι. Σταυράκης.

Ώρα για ενημέρωση

Απέναντι στα ανησυχητικά αυτά στοιχεία οφείλουν να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς. Πρωτίστως οι γονείς, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κι ακολούθως οι υπόλοιποι. Πριν από δυο χρόνια είχε πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Χίου μια ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με το θέμα και ο κ. Σταυράκης θεωρεί ότι για κάτι ανάλογο θα είναι και πάλι ανοικτός ο Σύλλογος.

Κυρίως όμως πρέπει να αλλάξουμε όλοι μας. Ο υπερκαταναλωτισμός  είναι η αιτία για πολλά από τα δεινά που αντιμετωπίζουμε σήμερα στην καθημερινότητα μας, είναι η αρρώστια της κοινωνίας μας. Ας σταματήσουμε εδώ πριν αρρωστήσουμε τα ίδια μας τα παιδιά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ