27.4.2015 12:07

Χίος ο άγνωστος προορισμός

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ TOUR OPERATORS

Άγνωστος ως προορισμός στους περισσότερους ξένους τουρίστες αποτελεί η Χίος,  σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας που παρουσίασε την Παρασκευή το απόγευμα στην αίθουσα συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, ομάδα Γερμανών φοιτητών.  Οι φοιτητές τουρισμού από το πανεπιστήμιο του Μονάχου στα πλαίσια της συνεργασίας τους με το αντίστοιχο τμήμα τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διέμειναν στο νησί μας για πέντε ημέρες, καταγράφοντας τις εντυπώσεις τους από τη φιλοξενία, τη διαμονή, το φαγητό, τις δραστηριότητες, τα αξιοθέατα.

«Έχετε έναν θησαυρό που λέγεται μαστίχα και δεν τον αξιοποιείτε όπως πρέπει. Το προϊόν αυτό πρέπει να συνδεθεί με όλες τις πτυχές ανάπτυξης του τουρισμού. Η μαστίχα πρέπει να βρίσκεται παντού. Στη γαστρονομία σας, στην ιατρική σας, στον πολιτισμό σας», ανέφεραν οι φοιτητές.

Ξεκινώντας την έρευνά τους για το νησί μας από τη Γερμανία διαπίστωσαν ότι ενώ η Χίος ως προορισμός ήταν άγνωστος για τους περισσότερους τουρίστες, εντούτοις η μαστίχα ήταν γνωστή σε όλους. Εξίσου απογοητευτική ήταν και η διαπίστωση ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία δεν την ανέφεραν καν ως προορισμό.

 «Τα ταξιδιωτικά γραφεία στη Γερμανία δεν έχουν προσφορές για Χίο και οι tour operators δεν την προωθούν.  Βέβαια δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση της Χίου με Γερμανία και αυτό από μόνο του είναι ένα εμπόδιο».

Από την παραμονή τους στο νησί οι φοιτητές διαπίστωσαν την δυσκολία των καθημερινών μετακινήσεων καθώς και το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών διοχετεύεται στην περιοχή του Αγίου Μηνά και του κέντρου της πόλης. «Αν ο επισκέπτης δεν νοικιάσει αυτοκίνητο δεν έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στο νησί. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ελάχιστα και δεν εξυπηρετούν και αυτό αποτελεί σίγουρα μεγάλο μειονέκτημα για τον τουρισμό».

Η μεγάλη γκάμα δραστηριοτήτων (ποδηλαδία, αναρρίχηση, θαλάσσια σπορ, περιπατικές διαδρομές, φεστιβάλ) σε συνδυασμό με τις ανεξερεύνητες παραλίες, την αυθεντική φιλοξενία και την ποικιλία των διαφορετικών τοπίων και αξιοθέατων που σου προσφέρει το Βόρειο και το νότιο τμήμα της Χίου ήταν τα θετικά σημεία που επισήμαναν οι φοιτητές. «Αυτή η εναλλαγή τοπίων του βόρειου και νότιου τμήματος είναι μοναδική. Ο επισκέπτης πρέπει οπωσδήποτε να κάνει βόλτα στα μεσαιωνικά κάστρα, στον Άνάβατο, στα Αυγώνυμα, στη Νέα Μόνη, στο Κάμπο, στα μαστιχοχώρια και  στο σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα παραδοσιακό ελληνικό μεσημεριανό δείπνο».

 Τέλος η ομάδα των φοιτητών πρότεινε μεγαλύτερη προβολή στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, βελτίωση των υποδομών και αξιοποίηση όλων των τοπικών προϊόντων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ