28.5.2013 15:37

«Χάλκινο μετάλλιο» στις αεροδιακομιδές για τη Χίο

- ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΝΕΥΡΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΩΣ ΑΙΤΙΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»

Ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στερείται κάθε λογικής και ορθολογισμού είναι κάτι που έχουμε διαπιστώσει πάμπολλες φορές, σε εξίσου πάμπολλες περιπτώσεις.

Άλλη μια έρχεται να καταδείξει η έκθεση του ΕΚΑΒ με τα στατιστικά των αεροδιακομιδώνστα οποία εξέχουσα τραγική θέση έχει η Χίος, αποδεικνύοντας ότι το «Σκυλίτσειο» χωρίς Νευροχειρουργό και πλήρη λειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας, είναι άμεσα εξαρτώμενο από άλλα μεγαλύτερα Νοσοκομεία, όσες πτέρυγες κι αν γίνουν, όσο καλό όνομα κι αν έχουν πανελλαδικά οι Κλινικές του.

24 αεροδιακομιδές

 τα στοιχεία που έδωσε την περασμένη εβδομάδα το ΕΚΑΒ φέρνουν στην τρίτη θέση τη Χίο στις αεροδιακομιδές. Από την αρχή του έτους μέχρι και την περασμένη Δευτέρα, το ΕΚΑΒ δέχθηκε 914 κλήσεις για ασθενείς για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν 513 αεροδιακομιδές και 263 διακομιδές με πλωτά μέσα.

Μάλιστα, το 12% των αεροδιακομιδών του πενταμήνου έγιναν μέσα στο διάστημα των ημερών του Πάσχα.

Συνολικά, οι περισσότερες αεροδιακομιδές έγιναν από τη Ρόδο (70) και ακολουθούν η Νάξος με 26 διακομιδές από αέρος, η Χίος (24), η Μύκονος (20) και η Σαντορίνη (14).

Χωρίς Νευροχειρουργό

Σχολιάζοντας τα παραπάνω ο Διοικητής του «Σκυλίτσειου» Π. Μπουμπάρης αναφέρθηκε Στους παράγοντες που αυξάνουν τις αεροδιακομιδές.

 Όπως αναφέρει, ο πρώτος έχει να κάνει με τον μεγάλο πληθυσμό του νησιού, ενώ ο δεύτερος με, την αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων. «Δεν έχουμε στελεχωμένη μονάδα εντατικής θεραπείας. Δεν έχουμε Νευροχειρουργό κι όλα τα περιστατικά που απαιτούν νευροχειρουργικές επεμβάσεις, από εγκεφαλικά μέχρι αιματώματα, μεταφέρονται στην Αθήνα» τονίσει ο διοικητής στον «π».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση του Λ. Χαλκιά, Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του «Σκυλίτσειου». «Υπάρχουν πολλά περιστατικά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και δεν υπάρχει στο νοσοκομείο μας ούτε Νευροχειρουργός, ούτε Νευροχειρουργική κλινική. Ένας Νευρολόγος υπάρχει και δεν μπορεί να καλύψει μόνος του αυτά τα περιστατικά, κοινώς; δεν αναλαμβάνει την ευθύνη καθώς πολλές φορές έχουμε βρεθεί υπόλογοι. Είναι προτιμότερο να βεύγουν και να εξπυηρετούνται στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα χειρουργικά περιστατικά αντιμετωπίζονται όλα στο νοσοκομείο».

Προφανής ανάγκη

Τα στοιχεία του ΕΚΑΒ δείχνουν από μόνα τους τον μονόδρομο διεκδίκησης για την κάλυψη θέσης Νευροχειρούργου που πρέπει να απαιτήσει η τοπική κοινωνία. Το «Σκυλίτσειο» έχει παρουσιάσει μεγάλη πρόοδο και παρέχει αρκετή ασφάλεια στους κατοίκους του νησιού, χάρη στις προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όμως όπως φαίνεται διαθέτει και κενά, που είναι αδύνατον να μην καλυφθούν ώστε να θωρακιστεί ακόμη περισσότερο η υγεία των κατοίκων. Και αυτό δεν μπορεί να είναι μόνο απαίτηση του Νοσοκομείου. Πρέπει να είναι απαίτηση όλης της κοινωνίας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ