14.8.2012 11:52

H ώρα η καλή στον... συμβολαιογράφο

- ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ ΣΥΝΑΦΘΗΚΕ ΣΤΗ ΧΙΟ

 
Η διαδικασία του γάμου κάποιους δεν τους αντιπροσωπεύει. Δεν πιστεύουν πως μία σχέση ή μία συμβίωση πιστοποιείται και σφραγίζεται μόνο με την τέλεση ενός γάμου, είτε αυτός είναι ενώπιον Θεού είτε ενώπιον... δημάρχου. Αυτούς τους πολίτες έρχεται να καλύψει το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης το οποίο αισίως έφτασε και στο νησί μας, παρά τη συντηρητική νοοτροπία που μας διακρίνει.
 
Πρόταση συμβίωσης
Μέσα στο 2008 ένας νέος νόμος ήρθε για να ταράξει τα νερά στο μυστήριο του γάμου και όπως ήταν αυτό γνωστό μέχρι τότε. Επρόκειτο για το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο έδινε τη δυνατότητα στα ζευγάρια που είναι κατά του θεσμού του γάμου να αποκτήσουν τα οφέλη που προσφέρει αυτός, χωρίς όμως να τον πραγματοποιήσουν.
Το ζευγάρι μπορεί να συμφωνήσει εξαρχής τα περιουσιακά στοιχεία ενώ αν δεν υπάρχει συμφωνία, θεμελιώνεται αξίωση για τα στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της συμβίωσης. Όσον αφορά τους απογόνους του ζευγαριού, το παιδί μπορεί να αποκτήσει το επώνυμο που θα επιλέξουν οι γονείς του ή και τα δύο μαζί. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του ΣΕΒ, είναι πως τα δικαιώματα του Αστικού Κώδικα εφαρμόζονται ακριβώς όπως και στην περίπτωση ενός γάμου και το ζευγάρι κατοχυρώνει παράλληλα και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Τέλος, σε περίπτωση ασυμφωνίας χαρακτήρων, το ζευγάρι μπορεί να χωρίσει με μια απλή λήξη του συμβολαίου, χωρίς χρονοβόρα και πανάκριβα διαζύγια, κάτι που ειδικά στις μέρες μας προφανώς και έχει τη δική του σημασία.
 
Και στη Χίο
Η πρωτιά έσπασε και στο νησί μας την προηγούμενη εβδομάδα όταν ένα ζευγάρι χωρίς τυμπανοκρουσίες απλά και προφανώς όπως επέλεξαν οι ίδιοι, πρώτα επισκέφτηκαν το συμβολαιογράφο τους, προχώρησαν στη σύναψη του συμφωνητικού και κατόπιν αυτό επικυρώθηκε και καταχωρήθηκε στο δημοτικό ληξιαρχείο.  Οι νοοτροπίες αλλάζουν το ίδιο και οι ανάγκες των ζευγαριών και η καθημερινότητα τους. Το Σύμφωνο παρότι δεν είναι ακόμα τόσο δημοφιλές ώστε να «χτυπά» στα ίσια το παραδοσιακό έθιμο του γάμου –ο ρομαντισμός δεν πεθαίνει εύκολα, βλέπετε- όλο και περισσότεροι άνθρωποι το επιλέγουν κι εμείς απλά ευχόμαστε... καλορίζικό αντί καλά στέφανα!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ