12.5.2012 14:38

Γνωμοδοτούν θετικά

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΠΕΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥΣ

Αποφασισμένοι να γνωμοδοτήσουν θετικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου Iberdrola Ρόκας εμφανίζονται οι περιφερειακοί σύμβουλοι, ένα εικοσιτετράωρο μετά τη διαφωτιστική συζήτηση που προκάλεσε η Περιφερειακή Ενότητα Χίου. Αντιλαμβανόμενοι ότι τα οφέλη από την επένδυση είναι ασύγκριτα περισσότερα από τις επιπτώσεις, με δηλώσεις τους στον «π» δεν κρύβουν ότι πήραν τις απαντήσεις που ανέμεναν, κυρίως για τη δημόσια ιδιοκτησία του υποθαλάσσιου δικτύου και την παραμονή του αυτόνομου σταθμού παραγωγής στο Κοντάρι σε κατάσταση «ψυχρής εφεδρείας» και πλέον εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην αύξηση των ανταποδοτικών οφελών για το νησί.
Στην ίδια κατεύθυνση δείχνει να κινείται και η θέση του δημάρχου Πολ. Λαμπρινούδη, ο οποίος στη σύντομη παρέμβαση του έθεσε θέμα συμμετοχής του Δήμου Χίου στο επενδυτικό σχήμα με ποσοστό από 5-10%. Σε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της Εταιρείας ο κ. Λαμπρινούδης έθεσε το αίτημα  και προσδοκά απάντηση, ενώ μεταξύ των αντισταθμιστικών προτίθεται να θέσει και το αίτημα ελεύθερης παροχής ρεύματος για όλη την Αμανή, περιοχή που θα υποστεί το κύριο φορτίο της παρουσίας των ανεμογεννητριών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνος από τους περιφερειακούς συμβούλους που παρακολούθησαν την ενημερωτική συζήτηση και θέτει ενδοιασμούς είναι ο Γ. Μαλαφής, από τη σκοπιά όμως της άμεσης επανεξέτασης των σημείων που τυχόν μπορούν να κολλήσουν σε άρνηση της Αρχαιολογίας την επένδυση.
Κ. ΓΑΝΙΑΡΗΣ
«Η συζήτηση έδωσε την ευκαιρία στους φορείς και στους πολίτες να ενημερωθούν και πιστεύω ότι από αυτή τη διαδικασία βγήκαμε όλοι σοφότεροι. Η διαβούλευση θα συνεχιστεί. Σε δυο θέματα οι ομιλητές ήταν ξεκάθαροι και πιστεύω ότι είναι σημαντικά και τα δύο. Το ένα, ότι το εργοστάσιο της ΔΕΗ για μια δεκαετία θα τεθεί σε «ψυχρή εφεδρεία» και το άλλο ότι το καλώδιο διασύνδεσης που τοποθετεί ο ιδιώτης περιέρχεται στην πλήρη κυριότητα του ΑΔΜΙΕ.
Υπάρχουν θέματα, όμως, που θα συζητηθούν περαιτέρω, όπως τα αντισταθμιστικά οφέλη. Αυτά χρειάζονται περεταίρω διερεύνηση.»
Ν. ΛΕΟΝΤΑΡΑΣ
«Εκτιμώ ότι δόθηκαν απαντήσεις, φτάνει να ήθελε κάποιος να τις ακούσει. Την τελική θέση, θετική ή αρνητική, θα την εκφράσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Πρέπει όμως κάποτε να ξεφύγουμε από τη μιζέρια που μας διακατέχει. Τα ίδια προβλήματα είχαμε για το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το φράγμα, από τις ίδιες αντιδράσεις. Αν είναι αρχαιολογικός ο χώρος  ή όχι, αυτό πρέπει να το δούμε. Δεν προτάσσω τα οικονομικά ανταλλάγματα μόνο. Πέρα από αυτά, η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου θα είναι μια εξασφάλιση του νησιού σε θέματα ενέργειας. Όλα αυτά θα τα βάλουμε σε μια ζυγαριά και θα αποφασίσουμε.»
Μ. ΚΡΑΚΑΡΗΣ
«Είμαι υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το ζητούμενο ήταν η διασύνδσεση με τον ηπειρωτικό κορμό και το θέμα της εφεδρείας του αυτόνομου σταθμού παραγωγής ενέργειας. Θεωρώ ότι  οι απαντήσεις που δόθηκαν με ικανοποίησαν και επίσης ότι είναι ιδιαίτερα θετική η επένδυση αυτή.
Λυπήθηκα με τις αντιδράσεις ορισμένων εκεί μέσα, που δεν προάγουν το ήθος μας. Όταν θέλεις να ακούσεις, ακούς. Οι ομιλητές που παρευρέθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικοί. Δεν μπορούμε να έχουμε φοβικά σύνδρομα απέναντι σε τέτοιες επενδύσεις. Οτιδήποτε γίνεται έχει επιπτώσεις και στο περιβάλλον κι αυτός είναι ένα παράγοντας ο οποίος συνεκτιμάται. Θεωρώ όμως ότι η ζυγαριά κλείνει υπέρ, αφού διασφαλίσουμε, ως Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι θα υπάρχει σύνδεση και για τα τρία νησιά της Περιφέρειας με τον ηπειρωτικό κορμό, τα εργοστάσια θα τεθούν σε εφεδρεία και ότι θα υπάρχει η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος. Εκείνο ακόμη που μπορούμε να πετύχουμε με διαπραγμάτευση είναι να κερδίσουμε περισσότερα αντισταθμιστικά κι από όσα λέει ο νόμος.»
Γ. ΜΕΡΟΥΣΗΣ
«Η πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη για την προχθεσινή συζήτηση ήταν πολύ δημοκρατική και σωστή για να ενημερωθούν οι φορείς και οι πολίτες. Φαίνεται όμως ότι δεν έχουμε μάθει να συζητάμε και σ’ αυτό οφείλουμε να συνηθίσουμε, ειδικά αυτή την περίοδο που διανύει η χώρα. Εκείνο που συμπερασματικά προέκυψε από τα προχθεσινά είναι ότι είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά με κάποιες προϋποθέσεις. Πρέπει να γίνει χωροταξική μελέτη, η οποία θα καθορίσει τις χρήσεις γης και μια αναπτυξιακή μελέτη που θα δώσει την προοπτική στον τόπο μας για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Εάν διαχειριστούμε σωστά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με ζητούμενο και την προστασία του περιβάλλοντος, θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα. Πρέπει να συνδεθούμε με τον εθνικό κορμό για να έχουμε επάρκεια ενέργειας. Για τα αντισταθμιστικά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να θέσουμε. Όπως π.χ. ένα 2% να πηγαίνει στον πρωτογενή τομέα σε τιμή κόστους. Τέλος ήθελα να πω σε αυτούς τους φίλους που ασχολούνται με το περιβάλλον- και πολύ καλά κάνουν- ότι κι ένα σπίτι να χτίσεις, το περιβάλλον το επιβαρύνεις. Άρα πρέπει να δούμε την επένδυση από τη θετική της πλευρά με βάση ποια οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε.»

ΝΤ. ΣΤΟΥΠΟΣ
«Ως περιφερειακοί σύμβουλοι πήγαμε να ενημερωθούμε από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και την εταιρεία κι ειδικά στα λεγόμενα των πρώτων δώσαμε βάση. Αν κάποιοι νόμιζαν ότι θα τους φιμώσουν για να περάσει το δικό τους, δεν πέτυχαν το στόχο τους. Έδειξαν και το μέγεθος της αλαζονείας τους με το16%. Δε με ενδιαφέρει αν είναι ο Ρόκας ή ο κάθε Ρόκας ο επενδυτής. Είμαι με τις μελλοντικές γενιές του Καρφά κι όχι με τις μελλοντικές γενιές του Αίπους. Να έχουμε εργοστάσιο στην πόρτα μας, να μας πνίγει με διοξείδιο του άνθρακα και να λέμε όχι, να μην δεχθούμε επένδυση ανανεώσιμων πηγών. Είμαι ξεκάθαρα υπέρ των ανεμογεννητριών.»
Γ. ΜΑΛΑΦΗΣ
«Το έργο είναι ανώριμο, θέλει επανεξέταση, επανασχεδιασμό σε όλες τις παραμέτρους και σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τοπικούς φορείς. Το θετικό του είναι η διασύνδεση των νησιών, το αρνητικό είναι ότι η πολιτεία, με ελλιπή νομοθεσία, δε βοηθά στην επένδυση. Παράλληλα η επένδυση είναι σαφώς μεγάλη και σε κάποιες παραμέτρους της υπάρχουν αστοχίες για τα μέρη που θα τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες, γιατί δεν υπήρξε προκαταβολική συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Έτσι δε γίνονται μεγάλα έργα.»
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ