17.7.2014 12:24

Γήπεδο ή τέμενος;

Για πρώτη φορά κατατέθηκε επίσημο αίτημα στην Αστυνομία από τους Μουσουλμάνους της Χίου για χρήση χώρου προκειμένου να εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα

Οι εποχές έχουν αλλάξει και κάθε αίτημα που υποβάλλεται, πόσο μάλλον όταν αφορά στο δικαίωμα των ανθρώπων για προσευχή, οφείλει να εξετάζετε με σοβαρότητα και να αξιολογείται.

Για πρώτη φορά με επίσημο τρόπο, 50-70 μουσουλμάνοι διαμένοντες στο νησί ζήτησαν χώρο για εκτελέσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα κατά την περίοδο του Ραμαζανίου από 26 έως 30 Ιουλίου, προτείνοντας μάλιστα το γήπεδο του Βαρβασιακού το οποίο το τελευταίο διάστημα δεν χρησιμοποιείται για αθλητικές δραστηριότητες.

Το αίτημα υποβλήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Χίου, έγινε η καταγραφή του, ωστόσο οι Αστυνομικοί ενημέρωσαν ότι για το θέμα θα πρέπει να ενημερωθεί και η διοίκηση του ποδοσφαιρικού σωματείου προκειμένου να συμφωνήσει για την παραχώρηση. Έτσι οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να απευθυνθούν στον Βαρβασιακό προκειμένου να επιτρέψει για λίγες ημέρες την συν-προσευχή των μουσουλμάνων στο χώρο του γηπέδου. «Εφόσον ένα τέτοιο αίτημα κατατίθεται με επίσημο τρόπο μέσω μιας αίτησης, οφείλουμε να το δούμε. Αντιλαμβάνεται ωστόσο ο οποιοσδήποτε ότι το δικαίωμα στην τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων κάθε θρησκείας προβλέπεται στο Σύνταγμα. Είναι εύλογο λοιπόν εφόσον προκύπτει να εξεταστεί», αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας.

Πρώτη φορά

Τέτοιο αίτημα υποβάλλεται για πρώτη φορά, παρά το γεγονός ότι μουσουλμάνοι διαμένουν και στη Χίο. Επίσημος χώρος για την τέλεσε των θρησκευτικών καθηκόντων τους δεν υπάρχει, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας, ωστόσο έχει προκύψει πολλές φορές η ανάγκη, τουλάχιστον στο Ραμαζάνι, οι μουσουλμάνοι να ζητούν ένα χώρο για να προσευχηθούν, πράγμα που επιβάλλεται από τους κανόνες της θρησκευτικής τους εορτής. Η εξέλιξη του αιτήματος ωστόσο θα δούμε αν θα βρει πεδίο ανταπόκρισης, μιας και απαιτούνται και οι άδειες του Βαρβασιακού.

Τι είναι το Ραμαζάνι

Ο μήνας του Ραμαζανιού είναι το διάστημα, όπου οι Μουσουλμάνοι απέχουν από τα... πάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από το πρωί έως τη δύση του ηλίου, δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν καπνίζουν και δεν κάνουν σεξ, ώστε να πετύχουν πλήρη σωματική και πνευματική κάθαρση. Δεν φθάνει μόνο η απόλυτη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εκτελέσει ο πιστός το καθήκον του απέναντι στον Θεό. Θα πρέπει να μην υποπέσει και σε ορισμένα αμαρτήματα, όπως το ψέμα, η συκοφαντία, η ζηλοφθονία, η πλεονεξία και η ψευδομαρτυρία.

Το Ραμαζάνι είναι περίοδος αναγέννησης κι ένα από τα πέντε κύρια καθήκοντα του καλού μουσουλμάνου. Μετά τη Δύση επιτρέπονται τα πάντα, αφού οι πιστοί προσευχηθούν και καθίσουν στο τραπέζι για το δείπνο, που ονομάζεται «ιφτάρ». Στη συνέχεια επισκέπτονται φίλους και γνωστούς, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι ξαγρυπνούνπροσευχόμενοι έως την επόμενη αυγή. Από τα μεσάνυχτα ως την ανατολή του ηλίου προβλέπεται ένα γεύμα, το «σαχούρ», για να αντιμετωπίσουν οι πιστοί την παρατεταμένη νηστεία της ημέρας.

Το Ραμαζάνι τελειώνει με τριήμερη γιορτή χαράς, η οποία ονομάζεται «ινταλ-φιτρ» («διακοπή της νηστείας», «ΣεκέρΜπαϊράμ» στα τουρκικά) ή «ινταλ-σαρχίρ» («μικρή γιορτή»).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ