Κοινωνία

5/10/15 15:45

τελ. ενημ.: 5/10/15 15:45

Γιορτή Πουλιών στην Κλειδού

ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΩΝ ΦΤΕΡΩΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Περιβαλλοντικά παιχνίδια, εργαστήρια ζωγραφικής και χειροτεχνίας, περιήγηση στο δάσος της Κλειδούς και παρατήρηση πουλιών, θα περιλαμβάνει η 2η Γιορτή Πουλιών που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στο περιαστικό δασάκι της Κλειδούς στον Βροντάδο. Η γιορτή πουλιών διοργανώνεται για δεύτερη φορά στο νησί μας από την εθελοντική ομάδα της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με το εργαστήρι Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Βίωσε και Επιβίωσε) καθώς επίσης και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.

Στόχος της ευρωπαϊκής γιορτής πουλιών είναι να γίνει μια πρώτη γνωριμία με τα μεταναστευτικά αλλά και τα κοινά είδη πουλιών που παρατηρούμε καθημερινά στις αυλές και τις βόλτες μας και παράλληλα να αναδειχθεί η σημασία της προστασίας των περιοχών που φωλιάζουν και αναπαράγονται, καθώς και οι χώροι που σταματούν στο ταξίδι της μετανάστευσης για τροφή και ξεκούραση. Η χώρα μας αποτελεί σταυροδρόμιγια εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που ταξιδεύουν από το Βορρά προς το Νότοσε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών προκειμένου να περάσουν το χειμώνα.

Πρόσφατη μελέτη της BirdLife International αποδεικνύει ότι25 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται παράνομα κάθε χρόνο στις χώρες της Μεσογείου. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η θέση στη δεκάδα των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά παράνομης θανάτωσης πουλιών, με την εκτίμηση ότι θανατώνονται παράνομα στη χώρα μας κατά μέσο όρο 704.000 πουλιά κάθε χρόνο!! Για το λόγο αυτό η BirdLife International και οι εταίροι της έχουν θέσει ως υψηλή προτεραιότητα την καταπολέμηση της παράνομης θανάτωσης των πουλιών που γίνεται με όπλα, με παγίδευση με ξόβεργες, δίχτυα, ηχομιμητικές συσκευές, δηλητηριασμένα δολώματα ή άλλους τρόπους.

Φέτος, οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε 37 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας και περιλαμβάνουν παρατήρηση πουλιών και ενημέρωση για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι φτερωτοί ταξιδιώτες. Οι προγραμματισμένες δράσεις στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν σε περισσότερες από 35 περιοχέςκαι οι εκδηλώσεις θα εστιάσουν στην ανάγκη προστασίας των μεταναστευτικών πουλιών και των περιοχών διέλευσής τους, μιας και η χώρα μας βρίσκεται πάνω σε σημαντικό σταυροδρόμι μετανάστευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την γιορτή πουλιών της Κυριακής μπορείτε να απευθύνεστε  στις υπεύθυνες  : Μαριάννα Καρίβαλη (mkarivali@hotmail.com, 6973787246), και Σοφία Τάζογλου (perivallontiki@hotmail.gr, 6932242277) 

Σχόλια άρθρου: 0
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση