5.10.2022 15:41

Για τη δυνατότητα δωρεάν διανομής ξυλείας στη Χίο

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε δέκτες μιας πολύ ευχάριστης είδησης επ΄ ωφελεία των πολιτών: Ο Δήμος Γλυφάδας (Αττικής) προέβη στην δωρεάν διανομή ξυλείας για όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, σε δύο φάσεις. Η ποσότητα που διατίθεται είναι όση χωράει στο πόρτ μπαγκάζ ενός επιβατικού αυτοκινήτου.

Έτσι, έχει οριστεί ένα σημείο αναφοράς εντός του Δήμου Γλυφάδας, όπου κάθε πολίτης μπορεί να μεταβεί δυο φορές και να παραλάβει ξύλα για τον καυστήρα ή το τζάκι του, γεμίζοντας τον χώρο αποσκευών του οχήματός του. Εάν κάποιος πολίτης αδυνατεί να μετακινηθεί λόγω έλλειψης αυτοκινήτου, αναλαμβάνει ο Δήμος να του μεταφέρει την ποσότητα που του αναλογεί στο σπίτι του.

Τα ξύλα προέρχονται είτε από το κλάδεμα των δέντρων του Δήμου, που πραγματοποιεί η Υπηρεσία Πρασίνου, είτε από την υλοτόμηση που γίνεται ευρύτερα από εργολάβους, με αμοιβή για την εργασία αυτή, παραδίδοντας όμως τα υλοτομημένα ξύλα στον Δήμο.

Ιδού, ανάλογο πεδίο δόξης και για εμάς ! Φέτος το χειμώνα, πολλές οικογένειες -που στερούνται ακόμη και τα στοιχειώδη- θα αναζητήσουν ξύλα για την θέρμανσή τους.

Στη Χίο, ο υπαίθριος χώρος του Καστρομηνά ενδείκνυται ώστε για ένα πενθήμερο να πραγματοποιηθεί κάτι ανάλογο κι εδώ.

Ακόμη, μπορεί να γίνει ανάθεση της προμήθειας (αγοράς) των ξύλων σε ιδιώτη εργολάβο και τα ξύλα να μεταφερθούν απευθείας στους πολίτες που στερούνται μεταφορικού μέσου από τον ίδιο, σε συνεργασία με τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Πρόκειται για μια -σύννομη- κοινωνική δράση, προνοιακού χαρακτήρα.

Ο Δήμος Γλυφάδας διαθέτει τα ξύλα, κατόπιν αιτήσεως των πολιτών, που την υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του.

Εδώ, θα μπορούσε σε πρώτη φάση, η διάθεση να αφορά τα άτομα που είναι εγγεγραμμένα στα προγράμματα ΚΕΑ, ΤΕΒΑ και το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου. Και επιπλέον οι πολύτεκνοι, οι τρίτεκνοι και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι και στη Χίο, αρκετοί συμπολίτες μας έκαναν αίτηση, κάθε χρόνο, προκειμένου οι ίδιοι (με τη σύμφωνη γνώμη-άδειατου Δασαρχείου) να μεταβούν σε συγκεκριμένα σημεία και να προβούν σε υλοτόμηση δέντρων με ίδια μέσα. Όμως εδώ μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για τη διάθεση ξυλείας σε ανθρώπους εμπερίστατους, άπορους και μη διαθέτοντες τα μέσα για κάτι τέτοιο.

Εάν ξεκινήσει σήμερα η σχετική διαδικασία, υπάρχει δυνατότητα πριν το τέλος του έτους να έχουν λάβει την ξυλεία πολλά «εμπερίστατα» νοικοκυριά.

Εξυπακούεται ότι, για την επίτευξη μιας τέτοιας δράσης, θα πρέπει να εκδοθεί δημόσια γνωστοποίηση, ενημέρωσης του κοινού.-

Γιώργος Παπαδόπουλος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ