6.3.2013 16:18

Για πάντα μαζί, Ιωακείμ και Ψαρά

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΑΓΚΑΣΕ ΤΟΝ π. ΙΩΑΚΕΙΜ ΑΡΧΟΝΤΟ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει με τα μάτια του ανάγκασε τον π. Ιωακείμ Αρχοντό να ανακαλέσει την απόσπαση του στην Ιερή Αρχιεπισκοπή της Γαλλίας και να επιστρέψει στα Ψαρά, αποφασισμένος πλέον να αφιερώσει την υπόλοιπη ζωή του ως ιερέας και ιεροκήρυκας στον τόπο που γεννήθηκε και αγαπά. Αυτή η απρόσμενη εξέλιξη είχε ως ντόμινο την επιστροφή στη Χίο του π. Γεώργιου Αρακά, που είχε μετατεθεί στα Ψαρά για να καλύψει την κενή θέση του π. Ιωακείμ.

«Τα Ψαρά είναι η Ιθάκη μου, κατάλαβα από το Γολγοθά που πέρασα ότι ο Θεός ήθελε να μείνω στον τόπο που γεννήθηκα. Δοξάζω το Θεό που μέσα από τη σοβαρή δοκιμασία μου έδειξε το δρόμο μου, που με οδήγησε να επιστρέψω στην πατρίδα μου. Έχω αποφασίσει να αφιερωθώ έως το τέλος της ζωής μου στο νησί και τους συμπατριώτες μου».

Η επιλογή δεν ήταν δύσκολη. Μόλις δύο μέρες μετά την αναχώρηση του, ο Θεός του έδειξε ότι πρέπει να αναθεωρήσει την απόφαση του.

Το πρόβλημα στο μεταμοσχευμένο μάτι του επιδεινώθηκε ραγδαία.

Το μόσχευμα που είχε τοποθετηθεί πριν από 27 χρόνια στον κερατοειδή έδειξε σημεία επικίνδυνης χαλάρωσης, ό,τι χειρότερο γι’ αυτή την πάθηση. Οι επιλογές δεν ήταν πολλές.

Οι γιατροί του τόνισαν ότι, αν δεν θέλει να χάσει το φώς του τόσο νωρίς, πρέπει να λάβει ορισμένα μέτρα για την υγεία του.

Ένα από αυτά είναι και οι ήρεμες συνθήκες διαβίωσης, που δεν θα μπορούσε να έχει στην Αρχιεπισκοπή των Παρισίων, ή στην εκκλησία της Λυών, που του είχε προταθεί και θα μπορούσε να αποτελέσει έναν από τους δρόμους για την επίτευξη των μελλοντικών σχεδιασμών του. Έπρεπε να πάρει μεγάλες αποφάσεις για το υπόλοιπο της ζωής και της ιερατικής του ανέλιξης.

Δεν δυσκολεύτηκε. Επέλεξε να ρίξει άγκυρα στον τόπο που παρέχει καλύτερες προοπτικές  προστασίας της υγεία του. «Δεν αξίζει στα 48 χρόνια μου να θέσω τη ζωή μου σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Κατάλαβα ότι μόνο στα Ψαρά θα μπορούσα να έχω καλύτερο προσδόκιμο και ποιότητα ζωής, που θα με βοηθήσουν να αντιμετωπίσω με τον καλύτερο τρόπο το πρόβλημα μου».

.Η επιλογή του είναι οριστική,  η σχέση του με τα Ψαρά στέρεα δομημένη και η προσφορά ανταποδοτική. Έτσι θα έχει πλέον άπλετο χρόνο για να καλλιεργήσει ακόμη περισσότερο και τη συγγραφική του δραστηριότητα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ