21.11.2014 10:23

Για αυτό χάσαμε το Τμήμα Τουρισμού

ΤΙ ΑΛΛΑΞΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ, ΠΩΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ

Μετά το καταλάγιασμα της σκόνης που σήκωσε την Τετάρτη η «μετακόμιση» του τμήματος Τουρισμού από τη Χίο στη Ρόδο, αμφότερες οι πλευρές βρίσκονται αντιμέτωπες με τα νέα δεδομένα.

Στη Ρόδο ευχαριστούν κι επαινούν πανεπιστημιακούς και τοπικούς παράγοντες για την ευόδωση των προσπαθειών τους και στη Χίο η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να νοιώθει πιο ξεκομμένη από ποτέ από την τοπική κοινωνία.

Η επόμενη μέρα

Όπως συμβαίνει πάντα σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπου το αποτέλεσμα αιφνιδιάζει, μια πιο ψύχραιμη ματιά ξεδιαλύνει όλη την εικόνα του παζλ και αποκαθιστά την πραγματικότητα. Τα ερωτήματα και τα αντίστοιχα ζητήματα περιγράφονται σε τρεις άξονες.

Το πανεπιστήμιο

Από το 2008 ίσως και νωρίτερα η πανεπιστημιακή κοινότητα του νησιού για ακόμη μια φορά ζήτησε από την τοπική κοινωνία και τις αρχές να βάλουν «πλάτη» και να στηρίξουν πάσα δύναμη την ίδρυση του Τμήματος τουρισμού στη Χίο. Για κάποιους λάθος επιλογή αφού αν κάποιο νησί δικαιούνταν να έχει Τμήμα τουρισμού αυτό θα ήταν η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, η Ρόδος.

Κύριο επιχείρημα υπέρ της Χίου τότε, ότι υπήρχαν ήδη οι υποδομές, λειτουργούσε ήδη το μεταπτυχιακό τμήμα τουρισμού στο νησί μας και η ίδρυση και λειτουργία του προπτυχιακού τμήματος θα ολοκλήρωνε τη Σχολή Επιστημών Οικονομίας Διοίκησης του νησιού.

Τι άλλαξε έξι χρόνια μετά; Σε αυτό το ερώτημα αρνήθηκε να απαντήσει στον «π» για ακόμη μια φορά ο Π. Τσάρτας ενώ το προηγούμενο διάστημα ως πρύτανης σήκωνε πρώτος τη σημαία και χτυπούσε μαζί με τις πόρτες των υπουργείων τη μια πίσω από την άλλη, τις πόρτες των τοπικών παραγόντων ζητώντας βοήθεια.

Είναι δε απορίας άξιο αν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος γνώριζαν τις δυσοίωνες εξελίξεις, δεν ενημέρωσαν κανέναν από τους τοπικούς παράγοντες.

Για ακόμη μια φορά το πανεπιστήμιο παρέσυρε την τοπική κοινωνία σε ένα όνειρο που αποδείχθηκε απατηλό, έδειξε τον δρόμο, έθεσε ένα στόχο, ζήτησε στήριξη από την κοινωνία για να την... αδειάσει στα κρύα του λουτρού όπως και στην περίπτωση της πανεπιστημιούπολης στα Ταμπάκικα και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, πορευόμενο σε έναν δρόμο απομονωτισμού, εσωστρέφειας μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες της Χίου. Ίσως και από αυτή την εξέλιξη να προκύψει πλέον ως μόνο συμπέρασμά ότι το πανεπιστήμιο στο νησί αποφέρει σε επίπεδο παρουσίας φοιτητών και σε όλα τα άλλα επίπεδα, κοινωνικά, αναπτυξιακά, τουριστικά, αναλώνεται στη θεωρία που ποτέ δε μετουσιώνεται σε πράξη.

 Οι τοπικοί άρχοντες

Μοναχικά, ο καθένας από τη δική του πλευρά, από το δικό του πόστο, στήριξαν και στηρίζουν κατά καιρούς το πανεπιστήμιο. Στην προκειμένη περίπτωση όμως πιάστηκαν στον ύπνο. Τι κι αν φώναζε ο «Οικολογικός άνεμος» να συζητηθεί το θέμα στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο εκτός ημερήσιας διάταξης; Ουδείς βρέθηκε να ακούει. Κι ακόμη χειρότερα κανενός το αυτί δεν ίδρωσε.

Χθες ο βουλευτής κ. Τριαντάφυλλος αναλώθηκε σε συναντήσεις επί συναντήσεων για την αποτροπή της ίδρυσης τμήματος τουρισμού στη Ρόδο. Για πολλούς η προσπάθεια γίνεται επί ματαίω. Οι Ροδίτες ήταν μπροστά από μας. Συντονισμένα, ενορχηστρωμένα και κυρίως αδιάλειπτα.

Ειλικρινής ο αντιδήμαρχος Δ. Καράλης παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκαν άπαντες από αυτή την εξέλιξη που σίγουρα είναι αρνητική από κάθε πλευρά. Προς το παρόν η πρώτη αντίδραση θα έχει τη μορφή ψηφίσματος στο δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης.

Η πολιτεία

Τελευταία στη λίστα η πολιτεία. Ανακόλουθη και αναξιοπρεπής για ακόμη μια φορά. Στη Χίο για να λειτουργήσει το τμήμα τουρισμού με εξασφαλισμένες τις θέσεις των διδασκόντων λόγω μεταπτυχιακού και επίσης εξασφαλισμένες τις κτιριακές εγκαταστάσεις, ήταν αδύνατη η λειτουργία του, λόγω της οικονομικής συγκυρίας. Τώρα; Λεφτά υπάρχουν;

Κι αν υπάρχουν για να λειτουργήσει από το μηδέν ένα τμήμα τουρισμού στη Ρόδο γιατί δεν υπάρχουν για προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία μας;

Αυτά είναι τα δεδομένα, αυτή δυστυχώς είναι η πραγματικότητα και μερίδιο ευθύνης για τη... «μετακόμιση» φέρουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά γιατί την ώρα που οι Ροδίτες γύριζαν εμείς κάναμε... τουρισμό.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ