20.10.2015 17:00

Γεννητούρια

ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΧΙΩΤΩΝ “SCIOFEST”

Οι Καρδαμυλίτες έχουν την πρωτοκαθεδρία, αφού έχουν ιδρύσει πριν από πολλές δεκαετίες το Σύλλογο των Απανταχού Καρδαμυλίων, αλλά η προσπάθεια δημιουργίας δικτύου που θα ενώνει τους απανταχού της γης διασκορπισμένους Χιώτες αξίζει να στηριχθεί και να προβληθεί.              Είναι μια νέα "μεγάλη ιδέα"  που έχει αρχίσει να πραγματοποιείται. Αν το κύρος των ονομάτων δηλώνει και τη σοβαρότητα της προσπάθειας, τότε τα ονόματα των Θεόδωρου Χαβιάρα, Δήμη Μυλωνάδη, Νίκου Λωδάκη,  Αριστούλας Κουφοπαντελή, Γιασεμής Μονιού,  Δημήτρη Μελαχροινούδη, Μιχάλη Καρυάμη, Στ. Κριμιζή και πολλών άλλων που συνεργάζονται με  τον  “Μασσαλιώτη” πρωτεργάτη του εγχειρήματος Κώστα Καστόρη, αποτελούν σοβαρό εχέγγυο για την ολοκλήρωση, οργάνωση και απόδοση του οραματικού εγχειρήματος.

Η γέννηση  
«Η ιδέα της δημιουργίας ενός δικτύου, που θα ενώνει τους απανταχού της Γης διασκορπισμένους Χιώτες, με την πατρίδα, αλλά και μεταξύ τους, γεννήθηκε πριν από πολλά χρόνια στο μυαλό του ομογενή Κ. Καστόρη, που μένει μόνιμα στη Μασσαλία της Γαλλίας», δηλώνει στον «π» η Αριστούλα Κουφοπαντελή, η οποία δεν είναι μέλος της προσωρινής διοικούσας επιτροπής που έχει συσταθεί και περιμένει την έγκριση του Καταστατικού Λειτουργίας του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού, από το Πρωτοδικείο Χίου.

Πρόεδρος είναι ο Κ.Καστόρης, Αντιπρόεδρος ο Θ. Χαβιάρας, Γενικός Γραμματέας ο Δ. Μυλωνάδης, Ταμίας η Γ. Μονιού και μέλος ο Ν. Λωδάκης.

Το υπό ίδρυση σωματείο ονομάζεται Sciofest και απευθύνεται καθαρά στους Χιώτες του νησιού, των Αθηνών και της υπόλοιπης Ελλάδας μακροπρόθεσμα.

«Το ενδιαφέρον συμμετοχής και συστράτευσης είναι μεγάλο, υπάρχουν και ξένοι Φιλέλληνες που στηρίζουν την προσπάθεια», δηλώνει  η Α. Κουφοπαντελή.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και ακόμα δυσκολότερη είναι η θέση πατρίδας στον χάρτη του κόσμου. Όλοι χρειαζόμαστε όλους και όλοι μαζί χρειαζόμαστε τις ρίζες μας, για να μην σωριαστούμε κάτω από τις θύελλες που μας χτυπάνε.. 

Libro d’oro

Η προσπάθεια δεν έχει καμία σχέση με πολιτική και τα μέλη της θα προστατεύσουν την φιλοσοφία τους χωρίς εκπτώσεις. ‘Όπως όλες οι μεγάλες ιδέες ίσως φανεί κατ αρχήν απραγματοποίητη, αλλά είναι αποφασισμένοι να  πετύχουν.

«Σκοπός μας είναι να κληθούν και να έλθουν κοντά στη Χίο πάλι  οι Χιώτες της  ιστορικής διασποράς, που οι πρόγονοι τους έφυγαν από τη Χίο πριν τη σφαγή ή κατά τη διάρκεια των γεγονότων του 1822, στο σεισμό του 1881 και πιθανά  σε άλλες εποχές. Επειδή υπάρχει δυσκολία να εντοπίσουμε τα ονόματα και τους τόπους διαμονής τους, καταγράψαμε τις οικογένειες που είναι γραμμένες στο  Libro d’ oro που μας έχει παραδώσει ο Φίλιππος Αργέντης. Από εκεί αρχίζουμε και στη συνέχεια θα απευθυνθούμε και σε άλλα γένη, που δεν είναι απαραίτητο να ανήκουν σε συγκεκριμένη τάξη», συμπληρώνει.

Οι εκδηλώσεις

Η πρώτη εκδήλωση “γνωριμίας και εργασίας” έχει προγραμματιστεί, για την Κυριακή 14/11/2015  στον πολυχώρο "ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΟΥΤΑ" του Δήμου Αθηναίων, στο Νέο Κόσμο.

Το φεστιβάλ

Η πρώτη δράση στη Χίο θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα του 2016.

«Έχουν κληθεί οι Χιώτες της ιστορικής Διασποράς, για να γνωρίσουν, τον τόπο τους και να απολαύσουν ότι μπορεί να τους προσφέρει η αγκαλιά της κοιτίδας των προγόνων τους», προσθέτει.

Η πρόσκληση

«Με αυτή (την επιστροφή), θέλουμε να εορτάσουμε τη ζωή και να ρίξουμε μια ματιά  στα αρχεία, βιβλία και άλλα αντικείμενα. Χάρη στο SCIOFEST μπορούμε τώρα να σκιαγραφήσουμε  το προσωπικό δράμα κάθε μιας ξεχωριστής προσωπικότητας και να τιμήσουμε με εορταστικό τρόπο τη ζωή τους. Σ’ αυτή την πρώτη συνάντηση θα τιμήσουμε εορταστικά τη ζωή του Γεωργίου Μουσάλα Καλβοκορέση, ο οποίος υπηρέτησε στο Αμερικάνικο Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Αμερικάνικου Εμφύλιου Πόλεμου και ο οποίος θεωρείται ήρωας της Αμερικάνικης ιστορίας», γράφει η πρόσκληση.

Το  επιχείρημα είναι δύσκολο, αλλά  σημαντικό και αν πετύχει θα αποδώσει τεράστια οφέλη στη Χίο.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται  στο fb   από το σύνδεσμο SCIOFEST  και στην ιστοσελίδα  w.w.w. SCIOFEST.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ