2.1.2023 6:47

ΦΟΒ- Μποναμάδες με μηνύματα σε αιρετούς και αιχμές για νέα δομή στο Αίπος

Με τους Πρωτοχρονιάτικους Μποναμάδες του ΦΟΒ και την κοπή της Βασιλόπιτας του Σωματείου ξεκίνησε η χρονιά στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου, την πρώτη ημέρα του έτους, όπως κάθε χρόνο από το 1956 μέχρι σήμερα, που πραγματοποιείται πάντα, με πολύ κόσμο και κέφι.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χίου Ψαρών και Οινουσσών (Χιώτης και Βρονταδούσης) ευλόγησε την πίτα και την εκδήλωση και τόνισε στο σύντομο χαιρετισμό του, τη θετική και ωφέλιμη δράση του ΦΟΒ, που του χρόνου κλείνει τα 100 χρόνια του και στεγάζεται σε έκταση που δώρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, πράγμα που δείχνει  για άλλη μια φορά, όπως υπογράμμισε ο Σεβασμιώτατος, ότι, η Εκκλησία είναι πάντα στυλοβάτης σε κάθε τι θετικό που γίνεται στην πατρίδα μας.

Δείτε φωτογραφίες στη σελίδα του "Π" στο Facebook

          Οι αρχές του τόπου τίμησαν σύσσωμες την εκδήλωση. Παραβρέθηκαν ο Υπουργός και Βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης με τη σύζυγό του, ο Βουλευτής Χίου Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο Νίκος Νύχτας και ο Παντελής Μπουγδάνος από την Περιφέρεια, ο Δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης που έκοψε και την πίτα και μαζί του και οι δύο Αντιδήμαρχοι Χίου, ο Ταξίαρχος του νησιού μας, ο πρώην Δήμαρχος Ομηρούπολης Γιάννης Μαλαφής, πολλοί πρόεδροι και μέλη πολιτιστικών σωματείων της Χίου και πολύς κόσμος, που χάρηκε πραγματικά την όμορφη και ξεχωριστή εκδήλωση, με τα έξυπνα, επίκαιρα, εύθυμα και διδακτικά στιχάκια, που είναι πάντα γεμάτα Βρονταδούσικη αγνότητα, ευθύτητα και οξυδέρκεια!

           Η πρώτη σειρά μποναμάδων ήταν του Ιακώβου Μπριλή, η δεύτερη της Δέσποινας Βλυσίδου, η τρίτη του Αριστείδη Ζαννίκου (που ήταν παρών αλλά τα στιχάκια του διάβασε ο Μάρκος Κάβουρας με τη βροντερή και εκφραστική φωνή του) και η τέταρτη σειρά μποναμάδων ήταν του Δημήτρη Κυριαζή.

           Ανάμεσα στις ευχές και στα σχόλια που ειπώθηκαν για το παλιό και το καινούργιο έτος είχαμε και παινέματα. Όλοι είπαν πολύ καλά λόγια για το Δεσπότη μας που είναι πάντα πρόθυμος να μας ακούσει όλους και όλοι ευχήθηκαν καλή δύναμη στον Ταξίαρχο γιατί οι Τουρκικές απειλές είναι καθημερινές τελευταία και όλοι φυσικά ευχήθηκαν ειρήνη και υγεία!

           Την ''παράσταση'' όμως έκλεψε η Δέσποινα Βλυσίδου που είπε στον Βουλευτή Νότη Μηταράκη...''σειρά έχει ο Βουλευτής που προσπαθεί για όλα, μα φώτιζε τονε Θεέ κι εσύ Άγιε Νικόλα...στο ναυτικό μας το νησί Δομή ποτέ μην κάμει και για τους ξένους που 'ρχονται να βρει αλλού λιμάνι...γιατί παρόλα όσα έκαμε και έχει μεριμνήσει στις επομένες εκλογές να ξέρει θα μαυρίσει!''

Και αμέσως μετά είπε και στο Δήμαρχο...''Δήμαρχε δέχεσαι ευχές δέξου και μια από 'μένα, χρόνια πολλά, χρόνια καλά, χρόνια ευλογημένα...και να θυμάσαι ανελλιπώς ότι η Ομηρούπολη δεν είναι αποπαίδι γιαυτό σε έργα που χρειάζονται μην μπαίνει τροχοπέδη...μια παροιμία μας παλιά που όλοι τηνε λέμε, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά κι ύστερα δε θα φταίμε...''

Είπε επίσης για όλους τους αιρετούς και τους ''πεντ'-έξι Αντιπεριφερειάρχες'' αλλά και τους Αντιδημάρχους να είναι πιο δραστήριοι, ''να ξυπνήσουν'' και να μπορέσουν να συννενοηθούν για το καλό του τόπου.

           Στο ίδιο πνεύμα για τη Δομή του Αίπους και για τους Αιρετούς ήταν και ο Ιάκωβος Μπριλής και ο Αριστείδης ο Ζαννίκος με τους στίχους του, που είπε ότι προβλέπει να γίνει νέα μάχη στο Αίπος, γιατί η Χίος δεν το βάζει κάτω. Όλοι αναφέρθηκαν με τους μποναμάδες τους και στους βιασμούς ανηλίκων και στις γυναικοκτονίες και στους προαγωγούς της δωδεκάχρονης...που όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κυριαζής ''εδώ πρέπει ο πέλεκυς πολύ βαρύς να πέσει κι ένα πολύ στενό κελί όλους να τους χωρέσει''.

Ο Δημήτρης Κυριαζής είπε επίσης μιλώντας για τους πολέμους των ημερών μας, ''λέγαμε πως στα χρόνια μας γίναμε πια ανθρώποι και πόλεμοι πως δε χωρούν στη γέρικη Ευρώπη...πέσαμε έξω προφανώς τον Πούτιν δε λογαριάσαμε, ειδήσεις για βομβαρδισμούς όσο να πεις χορτάσαμε...''

Αναφορές και σχόλια είχαμε και για την Κα'ι'λή και για τα γεγονότα της Κιβωτού που μας στενοχώρησαν όλους. Όλοι βεβαίως αναφέρθηκαν και στην ακρίβεια των προ'ι'όντων και στους μικρούς μισθούς και στις δυσκολίες που περνάει ο κόσμος. Δεν έλειψαν βέβαια και τα ευχάριστα και καλά λόγια για τα έργα που φαίνεται πως προοδεύουν στη Χιο(αεροδρόμιο, κολυμβητήριο,κήπος, πάρκινγκ κοκ).

Όλοι ευχήθηκαν στον Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου(ΦΟΒ) που φέτος κλείνει τα 99 χρόνια λειτουργίας του να τα χιλιάσει, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Πολύδωρος Στείρος ο Πρόεδρος του ΦΟΒ είναι πάντα η ψυχή και το πνεύμα και τα πόδια και τα χέρια του σωματείου και μαζί μ' όλους τους άλλους που επίσης δουλεύουν με αγάπη...κάνουν κάθε μέρα και κάθε χρόνο...μικρά και μεγαλύτερα θαύματα.

Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης προβλήθηκε 15λεπτο βίντεο (που επιμελήθηκε ο Νικόλαος Γεωργούλης) αφιερωμένο στην καλοκαιρινή εκδρομή του ΦΟΒ στην Κάτω Ιταλία-Σικελία, πλούσιο σε εμπειρίες και από την επαφή με Έλληνες-Γκρεκάνους της λεγόμενης Μεγάλης Ελλάδας.

  Την όμορφη εκδήλωση στόλισε η χορωδία του ΦΟΒ που τραγούδησε τα παραδοσιακά Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα και παινέματα του Βροντάδου υπό τη διεύθυνση του Μουσικού Σταύρου Στείρου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στην όμορφη αυτή εκδήλωση του ΦΟΒ...βγήκε πάλι από τη σκηνή ο Άγιος Βασίλης και μοίρασε καραμέλες σε όλο τον κόσμο στην αίθουσα. Στο τέλος της εκδήλωσης δόθηκαν δώρα στους τυχερούς από τα Βασιλόπιτάκια(όσοι βρήκαν φλουρί).

Ανάμεσα στους μποναμάδες και τους ομιλητές έγινε απονομή αναμνηστικού(που φιλοτέχνησε η Δέσποινα Καλαγκιά)των 110 χρόνων από τη Μάχη του Αίπους στον Διοικητή της 96 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο κ. Εμμανουήλ Χατζή στο πρόσωπο του οποίου τιμάται ο Ελληνικός Στρατός ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στις υπηρεσίες που προσφέρει στη διαφύλαξη των συνόρων της Ελλάδος και για το αίσθημα ασφάλειας που παρέχει στους πολίτες της Χίου. 

Κατα τη διάρκεια της εκδήλωσης και ανάμεσα στους Μποναμάδες, πραγματοποιήθηκε επίσης απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Ιωάννη Γέμελο συνταξιούχο Πλοίαρχο για την πολυετή προσφορά του στην επιτροπή της Κλειδούς και τη γενικότερη συμπαράστασή του στο έργο του ΦΟΒ.

Ο Πολύδωρος Στείρος Πρόεδρος του ΦΟΒ στη συντομη εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι το χρόνο που πέρασε τιμήθηκε στην Αθήνα από τον ΣΕΓΑΣ η μεγάλη οικογένεια των Φαφαλιών για την κατασκευή του Φαφαλιείου Σταδίου που είναι ένα κόσμημα ανεκτίμητο που προσφερει στον αθλητισμό και τους νέους του Βροντάδου και του νησιού μας και της χώρας μας γενικότερα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΦΟΒ χαρακτηρίζει τους Φαφαλιούς Εθνικούς Ευεργέτες και τους εύχεται κάθε καλό...είπε για μια ακόμη φορά ο Πολύδωρος Στείρος. Πρόσθεσε επίσης ότι τον χρόνο που πέρασε ο ΦΟΒ πραγματοποίησε μια έκδοση και έβγαλε ένα βιβλίο συνοπτικό(που έγραψε ο Άγγελος ο Καλλίτσης και έγινε με την ευγενική χορηγία του Γεωργίου Λιαδάκη)της ιστορίας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βροντάδου, ''ο οποίος εκτός από τις εκτάσεις που μας χάρισε για να γίνουν το γήπεδο και οι εγκαταστάσεις του ΦΟΒ, είναι διαχρονικά ο συμπαραστάτης του σωματείου από τα πολύ παλιά χρόνια'' όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΦΟΒ Πολύδωρος Στείρος.

 

Για τον "Πολίτη"

Δημήτριος Γ. Ζαφείρης

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ