5.1.2017 12:33

Φόρος τιμής στα Liberty

Η 7η Ιανουάριου του 1947 είναι ημέρα ορόσημο για την ελληνική Εμπορική Ναυτιλία. Μετά από πολλές δυσκολίες οι Έλληνες εφοπλιστές απόκτησαν τα 100 πλοία Liberty μετά την λήξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου και με αυτά  ξεκίνησε η αναγέννηση που οδήγησε την Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία στην παγκόσμια κορυφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σταύρος Μιχαηλίδης την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2017  στην κατάμεστη αίθουσα συνεδρίων του Ομηρείου, κατά τη διάρκεια του καταστροφικού πολέμου η Ελληνική Εμπορική Ναυτιλία έχασε  το 74% των πλοίων της και η ναυτοσύνη μας πλήρωσε μεγάλο φόρο αίματος με την απώλεια του 12% του έμψυχου δυναμικού της. Τα ονόματα των 328 Χιωτών ναυτικών θυμάτων της λαίλαπας του πολέμου είναι καταγραμμένα και  παραδομένα στην αιώνια τιμή στο μνημείο του Ναυτικού Μουσείου Χίου, όπως τόνισε ο ομιλητής.

Ο κόσμος τίμησε την πρώτη εκδήλωση του Φιλοτεχνικού για το 2017 και ο ομιλητής έθελξε το ακροατήριο με το πλήθος και το κύρος των στοιχείων που παρουσίασε, αλλά κυρίως συγκίνησε το ακροατήριο της ναυτομάνας Χίου.

Όπως τόνισε ο ομιλητής τα πλοία αυτά αποκτήθηκαν με μεγάλη δυσκολία από τις Ηνωμένες Πολιτείες στις οποίες στράφηκαν η Ελληνική κυβέρνηση και οι πλοιοκτήτες επειδή η Αγγλία – στην οποία απευθύνθηκαν πρώτα -  αρνήθηκε να τους βοηθήσει. Μετά από πολλές δυσκολίες  η κυβέρνηση των Η.Π.Α πείσθηκε, έδωσε τα 100 πλοία και έτσι άρχισε η  αναγέννηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Liberty Hellas

Τα τελευταία πλοία αυτού του τύπου αποσύρθηκαν τη δεκαετία του 1960. Σήμερα σώζεται μόνο ένα από αυτά τα ιστορικά πλοία, το Liberty Hellas, το οποίο έχει διαμορφωθεί  σε μουσείο και είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Στ. Μιχαηλίδης έχει ζητήσει τον ελλιμενισμό του στην Χίο για ένα χρονικό διάστημα, αλλά ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ