21.1.2024 17:24

Φάρος Βαρβασίου – Κοπή πίτας με τιμή στις Αφροδίτη Επιτροπάκη και Βούλα Φράγκου

Με πολύ κόσμο και λαό, από το Βαρβάσι και όλες τις Μικρασιατικές Ενορίες, γειτονιές, σωματεία και αθλητικές ομάδες της Χίου, μαζί με πλήρη εκπροσώπηση από τις εκκλησιαστικές, πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του νησιού, καθώς και από τα σώματα ασφαλείας του τόπου μας, πραγματοποιήθηκε στις 11.30 το πρωί της Κυριακής 21 Ιανουαρίου 2024, η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του Μορφωτικού Συνδέσμου Βαρβασίου Χίου '' Βιβλιοθήκη ο Φάρος '', στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φάρου Βαρβασίου '' Ανδρέας Αξιωτάκης '', στην οδό Αδαμαντίου Καραμανή στο Βαρβάσι.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με πολύ όμορφο επίκαιρο εορταστικό ψυχαγωγικό πρόγραμμα από τη Χορωδία Ενηλίκων του Φάρου Βαρβασίου σε σύμπραξη με τον Σύλλογο Ιεροψαλτών Χίου «Ρωμανός ο Μελωδός» που τραγούδησαν όμορφα, κάλαντα από κάθε γωνιά της πατρίδας μας, καθώς και παινέματα του νησιού μας με καραβάκι αλλά και με ένα πολύ διασκεδαστικό και πετυχημένο κωμικό Θεατρικό έργο της Χρυσάνθης Ροδάκη «Ο ξάδερφος Πητ» που η Θεατρική «Φαροπαρέα» το έπαιξε τέλεια, με τσαχπινιά, πολύ κέφι και καλή καρδιά.

Δημοσιεύτηκε από Εφημερίδα Πολίτης στις Κυριακή, 21 Ιανουαρίου 2024

Η τελετή ξεκίνησε με τις ευλογίες και τις ευχές, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Χίου κ.κ. Μάρκου, που μετέφεραν οι εκπρόσωποί του Πατέρες, των Ενοριών του Βαρβασίου, Αγίου Χαράλαμπου, Αγίου Λουκά, Παναγίας Ευρετής, Παναγίας Φάρκαινας και Χριστού, που ευλόγησαν την Αγιοβασιλόπιτα του '' Φάρου ''.

Η πρόεδρος του '' Φάρου '' Γεωργία Χούλη, που προλόγισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε, στον αείμνηστο δραστήριο Πρόεδρο του '' Φάρου '' Ανδρέα Αξιωτάκη και στον αείμνηστο Λευτέρη Καραμανή, που ήταν οι ιδρυτές του σωματείου και η ψυχή του μικρασιατικού και εκπολιτιστικού πνεύματος του '' Φάρου '' Βαρβασίου, που μεταλαμπαδεύτηκε στη σημερινή γενιά, η οποία, τον διευρύνει και ομορφαίνει επάξια και ουσιαστικά, την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Μεταξύ άλλων η Πρόεδρος του '' Φάρου '', μίλησε για την έκθεση '' Απέναντι '' που βρίσκεται στο '' Μουσείο Μαστίχας '' και έχει σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας. Είναι μια έκθεση, που πραγματοποίησαν ο '' Φάρος '' και όλα μαζί τα Μικρασιατικά Σωματεία νησιού μας ( Ένωση Αγιοπαρασκευουσίων Καστέλου, οι Σύλλογοι του Φρουρίου - Κάστρου της Χίου, Ο λέων Αλλάτιος και ο Δεσμός Φραγκομαχαλά ), η οποία παρουσιάζει αντικείμενα χρηστικά, κειμήλια και πράγματα, που ήρθαν από απέναντι και τα είχαν οι πρόγονοι μας, στις όμορφες φωτεινές πατρίδες των Ελλήνων της Μικρασίας, που ζουν πάντα, μέσα στο νου και την ψυχή μας. 

Με την κοπή της Βασιλόπιτας μοιράστηκαν τα κομμάτια, στους εκπροσώπους της Εκκλησίας, στον εκπρόσωπο του Βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη, στον Βουλευτή Χίου Σταύρο Μιχαηλίδη, στο Δήμαρχο Χίου Γιάννη Μαλαφή και στον Χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Βρουλή, στους Αντιδημάρχους Γιάννη Αμέντα, Πέτρο Μαθιούδη και Αργύρη Γιάμμα, στους ειδικούς Αντιπεριφερειάρχες Νίκο Νύχτα και Παντελή Μπουρνιά, στους εκπροσώπους του Στρατού, της Αστυνομίας, του Ναυτικού, του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής, της ΑΕΝ Χίου, των Σχολείων, των ποδοσφαιρικών ομάδων '' Μικρασιατική '' και '' Βαρβασιακός '' και των Πολιτιστικών Σωματείων '' Φίλοι του Χιώτικου Χωριού '', '' Δεσμός '' Φραγκομαχαλά, Αγίου Γεωργίου Φρουρίου, '' Ενώσεως Αγιοπαρασκευουσίων '', του '' Λέοντα Αλλάτιου '', του Κάμπου κ.α.

Το φλουρί έπεσε στον Πατέρα Δημήτρη Γεόμελο του Αγίου Λουκά Βαρβασίου, που παρέλαβε και το δώρο του. Το φλουρί από τα Βασιλόπιτάκια του κοινού το κέρδισε μαθητής του Λυκείου από την περιοχή του Αγίου Χαράλαμπου και μοιράστηκαν αρκετά πλούσια δώρα από τη λαχειοφόρο αγορά του συλλόγου.

Ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη '' ο Φάρος '', είναι ένας πολύ δραστήριος Σύλλογος... Με τα χορευτικά του, με τις χορωδίες του, με τα θεατρικά του, με τις φιλολογικές και λαογραφικές εκδηλώσεις του, με τα επιμορφωτικά του εργαστήρια...Και οι εγκαταστάσεις του '' Φάρου '' τα έχουν όλα για να νιώθει ένα παιδί κι ένας έφηβος σαν στο σπίτι του... σε τραβάει κοντά... έχει και πινγκ-πονγκ και βιβλία και ζωή...

 Φέτος το '' Βραβείο Ανδρέας Αξιωτάκης και Λευτέρης Καραμανής '' δόθηκε στις κυρίες Επιτροπάκη Αφροδίτη και Φράγκου Βούλα που τόσα και τόσα χρόνια, υπηρέτησαν πάντα το '' Φάρο '' στις εργασίες, στις εκδηλώσεις, στα δύσκολα και στα όμορφα...πάντα με προθυμία και θέρμη... και πάντα με όλη τους την ψυχή και την αγάπη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ