25.4.2013 10:50

Εξετάζει ήδη εναλλακτικές λύσεις

Η ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ «ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ» ΓΙΑ ΤΑ ΤΑΜΠΑΚΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΕΠΑΛ

Το προσεχές διάστημα θα κρίνει το μέλλον των Ταμπάκικων και του συνολικού σχεδιασμού των υποδομών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο νησί μας.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Π. Τσάρτας, αφού εξήγγειλε ότι το κτιριολογικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου συνολικά για όλο το Αιγαίο φτάνει τα 3,5 εκ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να παραδοθεί από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο η εδαφολογική μελέτη για την περιοχή των Ταμπάκικων. «Η μελέτη θα εξεταστεί, θα κριθεί κι αναλόγως θα προχωρήσουμε, αφού θα καταδεικνύει αν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την περιοχή, όπως ορίζει ο νόμος, για εκπαιδευτικά ιδρύματα και σύμφωνα με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα», εξήγησε, θέτοντας το πλαίσιο και φωτογραφίζοντας τις δυσκολίες που ενδεχομένως, θα προκύψουν .
Το πρώτο εμπόδιο αφορά τους όρους δόμησης και όλα τα απαραίτητα που πρέπει να πληρούν εκπαιδευτικά κτίρια. Το δεύτερο εμπόδιο και ακόμη πιο δύσκολο, είναι η εξεύρεση πόρων, που με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα φαντάζει ανυπέρβλητο. Όπως και να έχει πάντως, ο «φάκελος Ταμπάκικα» μέχρι το καλοκαίρι θα διαθέτει, για πρώτη φορά, σοβαρές και φερέγγυες πιθανότητες εκτίμησης.

Το γιατί
Η τοποθέτηση αυτή βέβαια γεννά πολλά ερωτηματικά και κυρίως γιατί μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει το Πανεπιστήμιο σε μια τέτοια μελέτη. Το σενάριο εκμετάλλευσης των Ταμπάκικων από το Πανεπιστήμιο μοιάζει να απομακρύνεται, ίσως και με την τεκμηριωμένη δικαιολογία μετά από τη μελέτη της ακαταλληλότητας του εδάφους, υποστηρίζουν οι πιο απαισιόδοξοι.

Ο συνολικός σχεδιασμός

Στην εκμετάλλευση όσων εκτάσεων διαθέτει και στη διεκδίκηση κι άλλων χώρων στοχεύει ο Πρύτανης για τη Χίο. Συγκεκριμένα μέσα από το επόμενο ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια προωθείται η ανακαίνιση της Καρραδείου, οι πιθανότητες αξιοποίησης των ελεύθερων οικοπέδων που υπάρχουν γύρω από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, στο δασάκι, στον κήπο κ.λπ. Παράλληλα συνεχίζεται η διεκδίκηση του κτιρίου του «Ξενία».  «Είναι χρήσιμο για το Πανεπιστήμιο τόσο το εστιατόριο όσο και οι υπόλοιποι χώροι του», επανέλαβε ο Πρύτανης. Παράλληλα, έχει υποβληθεί έγγραφο αίτημα προς το Δήμο Χίου για την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΠΑΛ, απέναντι από το Τ.Δ.Ε., αμέσως μετά την ολοκλήρωση του νέου σχολικού κτιρίου του ΕΠΑΛ. Αν παραχωρηθεί το σχολείο, μαζί με το Καρράδειο και το Μιχάλειο, θα μπορούν να αποτελέσουν ένα συγκροτημένο κτιριακό συγκρότημα.
Οι κτιριακές ανάγκες του Πανεπιστημίου ολοένα και αυξάνονται, σύμφωνα με τον κ. Τσάρτα, πολύ δε περισσότερο με την ενεργοποίηση και άλλων μεταπτυχιακών τμημάτων και γι αυτό κάλεσε όσους συμπολίτες μας διαθέτουν προς δωρεά οικόπεδα να έχουν στη σκέψη τους και το Πανεπιστήμιο.

Πανεπιστήμιο στον τόπο σου
Στο Ακαδημαϊκό μέρος της συνέντευξης, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο σχέδιο «Αθηνά», για το οποίο θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα με τη δημοσίευση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων. Ο κ. Τσάρτας υποστήριξε πως οι αποφάσεις που αφορούσαν το «Αθηνά» δε χαρακτηρίζονται από επιστημονικά κριτήρια, αφού έμειναν ανέπαφα τα κεντρικά Πανεπιστήμια σε βάρος των περιφερειακών και των ΤΕΙ.
Υποστήριξε πως οι προσπάθειες για το Τμήμα Τουρισμού συνεχίζονται, αφού δε νοείται μια τουριστική χώρα, όπως η Ελλάδα, να έχει μόνο 2 κρατικά Τμήματα Τουρισμού.
Παράλληλα αναφέρθηκε στα πολύ καλά στοιχεία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που το κατατάσσουν βαθμολογικά ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου. Ο ίδιος μάλιστα κάλεσε τους Αιγαιοπελαγίτες να προτιμούν τις σχολές του τόπου τους, αφού μια τέτοια επιλογή θα γίνεται πρωτίστως με ακαδημαϊκά κριτήρια.

Διαθεσιμότητα
Σαν ένας σκόπελος που ξεπεράστηκε μοιάζει πλέον ο νόμος Μανιτάκη για τους υπαλλήλους του Πανεπιστημίου. Ο κ. Τσάρτας ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές για τη συμβολή τους στην ανατροπή της εφαρμογής του νόμου για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κάτι που έγινε με την αναγνώριση της νησιωτικής του ιδιαιτερότητας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ