14.7.2016 11:06

Εξαφανίζονται οι αστακοί από τα Ψαρά

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΙΕΩΝ ΨΑΡΩΝ ΖΗΤΑ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ

Ούτε την περίφημη  ψαριανή αστακομακαρονάδα δεν θα απολαμβάνουμε σύντομα αφού η υπεραλίευση μετά από τα καβούρια, έχει αρχίσει να εξαφανίζει και τους αστακούς των περίφημων ψαρότοπων της περιοχής. Με την υπεραλιεία μειώνονται με γοργό ρυθμό όλα τα είδη ψαριών.  Τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη μηχανότρατε,ς γρι -γρι και πεζότρατες  είναι η κύρια αιτία της καταστροφής της θαλάσσιας  πανίδας, σύμφωνα με τους ψαράδες του νησιού.

«Ζητάμε οι ανεμότρατες και τα γρι- γρι να δουλεύουν πέρα των 4 μιλίων από τις ακτές των Ψαρών και των Αντιψάρων.  Επίσης ζητάμε μείωση των αλιευτικών εργαλείων, δίχτυα - παραγάδια... Να πέφτουν στη θάλασσα ανά σκάφος το 24ωρο:  2000 μέτρα δίχτυα και 500 αγκίστρια», δηλώνει στον «π» η πρόεδρος του Συλλόγου αλιέων Ψαρών Αγγελική. «Επίσης ζητάμε να σταματήσει η μέθοδος του ψαρέματος  κοφινέλα  (κιούρτοι ) που μετά την εξαφάνιση του κάβουρα ήδη  έχει αρχίσει να αφανίζει και τον αστακό», προσθέτει, αναφερόμενη και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει λιμενική κάλυψη για τα Ψαρά.  «Ζητάμε να μας επαναφέρουν εδώ το λιμενικό σκάφος που υπήρχε και το πήραν το 2004 για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων. Από τότε δεν το είδαμε ποτέ ξανά», λέει με έμφαση.

Σύλλογος με κοινωνικό έργο

Ο σύλλογος αλιέων Ψαρών αποτελεί σημαντικό μοχλό πίεσης προς την πολιτεία  από τους ντόπιους ψαράδες. Όπως δηλώνει η πρόεδρός του: «με ενέργειες του συλλόγου και βοήθεια από διαφόρους φορείς όπως τον  Δήμο Ψαρών, την πρώην Νομαρχία Χίου επί Πολύδωρου Λαμπρινούδη  και το Λιμενικό ταμείο με τον πρώην πρόεδρο Σταμάτη Κάρμαντζη, αποκτήσαμε ένα γερανό (κρένι) για ανέλκυση και καθέλκυση σκαφών, ένα παγοποιείο  και το γραφείο του συλλόγου», συνεχίζει η πρόεδρος.

Η ετησία γιορτή του συλλόγου  γίνεται στο Άγιο Νικολάκη, μια βραχονησίδα δυτικά των Ψαρών στην περιοχή Αρχοντίκι. Το πρώτο Σαββάτο μετά την γιορτή των Αγ.  Αποστόλων αν το επιτρέπει ο καιρός οι Ψαριανοί πάνε με βάρκες,  τελούν τη θεία λειτουργία και στη συνέχεια  απολαμβάνουν δωρεάν   θαλασσινούς μεζέδες,  ούζο,  μπύρα, καφέ και γλυκά όλα προσφορά του συλλόγου . Ο σύλλογος, δηλαδή οι ψαράδες συντηρούν και την εκκλησία.

Τα μέλη του  συμμετέχουν κάθε χρόνο και στις δράσεις του προγράμματος  Let's do it Greece  καθαρίζοντας το καρνάγιο των Ψαρών.

Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Ψαρών έχει 70 μέλη.

Πρόεδρος: Α.  Μαρίνου

Αντιπρόεδρος: Ν. Δημητρέλης

Γεν. Γραμματέας: Π.  Πετραλής

Ταμίας: Μαργαρίτα Δημητρέλη

Μέλη: Ν. Γιαννάκος, Μ. Μαυρογιώργης  και Κ. Λιόλιος .

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ