6.11.2015 11:44

Έτσι ξεκινάει το ταξίδι των προσφύγων από τον Τσεσμέ [ΦΩΤΟ]

Η άλλη πλευρά: το ειδησεογραφικό σάιτ Τσεσμέ Χαμπέρ (Cesme Haber) κατέγραψε την αναχώρηση των προσφύγων από την περιοχή του Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο) προς τις ελληνικές ακτές, με δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, να περιμένουν την κατασκευή των αυτοσχέδιων (και επικίνδυνων) φουσκωτών, που κατόπιν γεμίζουν ασφυκτικά και ξεκινούν για το πέρασμα.

Μερικές από τις φωτογραφίες που καταγράφουν όσα συμβαίνουν καθημερινά σε όλο το μήκος των τουρκικών παραλίων:

 

Η κατασκευή έχει ξεκινήσει:

 

Τα φουσκωτά μεταφέρονται σε ξύλινα κιβώτια, τοποθετείται ένας πρόχειρος πάτος και φουσκώνονται:

 

Σκάφη σαν «παιχνίδια» θα επιχειρήσουν να διασχίσουν φορτωμένα με δεκάδες ανθρώπους 7 ναυτικά μίλια απόστασης στο απρόβλεπτο Αιγαίο:

Οταν οι πρόσφυγες είναι τυχεροί, οι φτηνές μηχανές που τοποθετούνται «βγάζουν» όλο το ταξίδι. Αλλες φορές όχι.

 

 

Η σακούλα χρησιμεύει για να μην βραχούν ως το κόκκαλο τα παιδιά:

 

Η ώρα της επιβίβασης:

Περιμένοντας:

 

Αναχώρηση - στο βάθος φαίνονται οι χιώτικες ακτές:

 

Οι διακινητές συνήθως αναθέτουν σε κάποιον πρόσφυγα από τους επιβαίνοντες να αναλάβει την καθοδήγηση της βάρκας και τους αφήνουν στο έλεος των κυμάτων. Η δική τους δουλειά τελειώνει εκεί, μπορούν να εισπράξουν (συνήθως από κάποιο γραφείο στη Σμύρνη) την ταρίφα ανά κεφάλι που κυμαίνεται από 700 ως 1500 ευρώ:

(όλες οι φωτογραφίες του Τσεσμέ Χαμπέρ εδώ)

Η κατάληξη του ταξιδιού, αν όλα πάνε καλά, θα βρει τους ανθρώπους αυτούς στη Χίο, με τους κατοίκους να περιθάλπουν βρεγμένα παιδιά, γυναίκες, άντρες. Συχνά, ψαράδες που βλέπουν τα επικίνδυνα πλεούμενα να κινδυνεύουν να βυθιστούν, σπεύδουν για βοήθεια. Η αλληλεγγύη των νησιωτών είναι η μόνη φωτεινή στιγμή σε αυτό το ταξίδι.

Συχνά, οι χιώτες ψαράδες ρυμουλκούν ως το λιμανάκι τα φουσκωτά που βλέπουν να βρίσκονται σε κίνδυνο

Οι εθελοντικές ομάδες που λειτουργούν σχεδόν σε κάθε οικισμό των ανατολικών παραλίων της Χίου προσφέρουν λίγο νερό, φαγητό, στεγνά ρούχα, μια αγκαλιά στους πρόσφυγες που κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο.

Και η απαραίτητη υπενθύμιση: Η διακίνηση ανθρώπων είναι μια κερδοφόρα «βιομηχανία». Ανθεί επειδή δεν υπάρχουν ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες, επειδή οι «ευαίσθητες» ευρωπαΪκές ηγεσίες δεν κάνουν τίποτα για να χαραχτούν τέτοιοι δρόμοι ώστε οι πρόσφυγες να μπορούν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες περιοχές με κάποιον νόμιμο τρόπο. Η πάταξη των διακινητών, όσο δεν υπάρχουν νόμιμοι τρόπο μετανάστευσης, είναι απλώς απατηλή εξαγγελία. 

 

Πηγή κειμένου: Left.gr

Πηγή φώτο: Cesme Haber

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ