15.3.2013 14:19

«Εσύ τι λες;»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

Δύο ηλεκτροκίνητα ποδήλατα είναι το νέο απόκτημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα του ερευνητικού έργου GreTIA και των φοιτητών του που εδώ και ένα χρόνο έχουν διανύσει άπειρα χιλιόμετρα, καταγράφοντας, μετρώντας και φτιάχνοντας μια τράπεζα δεδομένων σχετικά με τις οδηγικές μας συμπεριφορές, τις μετακινήσεις μας, τους κυκλοφοριακούς φόρτους σε διάφορες οδούς κ.λπ.

Τι είναι το GreTIA

Το έργο GreTIA στοχεύει στην προώθηση των πράσινων μεταφορών στο χώρο της νησιωτικότητας. Αναλυτικότερα, στόχοι του έργου είναι η δημιουργία ενός πλαισίου συμπεριφοράς για άτομα, νοικοκυριά, τουρίστες κ.λπ. το οποίο να προωθεί τις πράσινες μεταφορές.

Η συμπεριφορές αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την επιλογή αυτοκινήτου (υβριδικό, συμβατικό κλπ), την οργάνωση των καθημερινών δραστηριοτήτων, την επιλογή μέσου μεταφοράς, την επιλογή νησιωτικού προορισμού από τουρίστες κ.α. Από τα στοιχεία του προγράμματος από την εφαρμογή τους σε ειδικούς προσομοιωτές θα μπορέσουμε να έχουμε πλήρη εικόνα για τυχόν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις που θέλουμε να κάνουμε, τις επιπτώσεις τους, μονοδρομήσεις, δημιουργία ποδηλατοδρόμων πού θα είναι η πιο ενδεικτική κι αποδοτική η θέση τους από πλευράς χρηστικότητας κ.λπ. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην περιοχή μας και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό» δήλωσε στον «π» η υπεύθυνη του προγράμματος  Αμαλία Πολυδωροπούλου.

Τα παιδιά με τα πορτοκαλί

Το προηγούμενο διάστημα οι φοιτητές ερευνητές του προγράμματος συνέλλεξαν διάφορες πληροφορίες που αφορούσαν στα μέσα μεταφοράς, στον κυκλοφοριακό φόρτο των κεντρικών δρόμων της πόλης κ.λπ. Αυτό το διάστημα η πόλη και όλο το νησί θα γεμίσει από φοιτητές ερευνητές που θα φορούν ειδικά πορτοκαλί μπλουζάκια. Στόχος τους θα είναι η προσέγγιση 1000 οικογενειών, η συμπλήρωση ενός ερωτηματολογίου για την οδηγική τους συμπεριφορά, τη χρήση των μέσων μεταφοράς κ.λπ.  Οι ερευνητές μπορούν να προμηθεύσουν τις οικογένειες και με gps προκειμένου να καταγράφονται ακριβώς οι μετακινήσεις τους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Τα δεδομένα θα καταγράφονται και θα μεταφέρονται και αφού συγκεντρωθούν θα υπάρχει μια πλήρης εικόνα για το πόσα αυτοκίνητα μετακινούνται από και προς την πόλη, ποιες οδοί είναι που έχουν το μεγαλύτερο κυκλοφοριακό φόρτο, πού υπάρχει μποτιλιάρισμα και ποιες ώρες κ.λπ. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ εύκολη για τις οικογένειας, η ανωνυμία διατηρείται, αλλά τα στοιχεία που θα συλλεχθούν είναι πάρα πολύ σημαντικά για τους ερευνητές που  γι αυτό και παρακαλούν όλο τον κόσμο να είναι «ανοικτός» στο κάλεσμα των παιδιών του πρότζεκτ.15 φοιτητές ερευνητές του προγράμματος 15 εθελοντές φοιτητές και άλλοι 15 μαθητές του ΕΠΑΛ θα προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν τα ερωτηματολόγια.

Τα ποδήλατα

Μέρος του προγράμματος σε αυτή τη φάση είναι και τα ποδήλατα. Τα ποδήλατα είναι δυο και θα παραχωρούνται για δυο εβδομάδες σε κάποιες οικογένειες. Στόχος, όπως εξήγησε η κ. Πολυδωροπούλου, είναι να διερευνηθεί αν μια οικογένεια έχοντας την επιλογή να κινηθεί με ποδήλατο θα προχωρήσει στη χρήση του αλλάζοντας συμπεριφορά στις μετακινήσεις της ή αν θα παραμείνει η ίδια.

« Θα πρέπει να τους κάνεις να αλλάξουν συμπεριφορά. Αν τους δώσουμε δωρεάν το ποδήλατο, τους παρακινούμε να το χρησιμοποιήσουν και να αλλάξουν συμπεριφορά. Παράλληλα κυκλοφορώντας με το ποδήλατο θα εντοπίσουν πού υπάρχουν προβληματικά σημεία για τους ποδηλάτες, τι μπορεί να αλλάξει, θα αποκαλυφθεί ποιες διαδρομές είναι πιο εύκολες ή πολυσύχναστες για τους ποδηλάτες και ποιες όχι», λέει χαρακτηριστικά.

Σημαντικά στοιχεία

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοκληρώνεται το 2015 και για πρώτη φορά θα υπάρχουν τόσο λεπτομερή και τόσο πραγματικά στοιχεία τα οποία μπορούν να διευκολύνουν και να καθοδηγήσουν την τοπική αυτοδιοίκηση (δημιουργία ποδηλατοδρόμων), τους επαγγελματίες (ενοικίαση ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων σε τουρίστες, τροποποίηση δρομολογίων των λεωφορείων κ.λπ.) μέχρι και όλους εμάς στην καθημερινότητα μας. Ο στόχος είναι ψηλά αλλά οι συμμετέχοντες ευελπιστούν πως ακόμη και με ορθοπεταλιές θα γίνει εφικτός.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ