28.7.2014 9:58

Έρχεται ο ΕΛΓΑ στη Χίο

ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΝΕΡΟΠΟΝΤΗ

Με τα περιθώρια της καλλιεργητικής περιόδου να στενεύουν επικίνδυνα και τον ΕΛΓΑ μετά βίας να έρχεται στη Χίο προκειμένου να εκτιμήσει την καταστροφή στο μαστίχι από τις πρόσφατες νεροποντές, είναι αντιμέτωποι οι Μαστιχοπαραγωγοί του νησιού.

Στο ίδιο έργο θεατές δύο χρόνια μετά την καταστροφή του 2012 οι περισσότεροι από αυτούς καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή η νεροποντή της προηγούμενης εβδομάδας έπληξε την παραγωγή τους εν μέσω της πιο γόνιμης καλλιεργητικής περιόδου.

Δεν ήθελαν να έρθουν

Της αυριανής επίσκεψης του ΕΛΓΑ προηγήθηκε σειρά συσκέψεων στην Αθήνα στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Β. Έξαρχος, ο διευθυντής της Ε.Μ.Χ. Δ. Κουντουριάδης καθώς και ο βουλευτής Χίου Κ. Τριαντάφυλλος.

Στην σύσκεψη υπήρχε διάχυτη η άρνηση του ΕΛΓΑ να αποστείλει στη Χίο κλιμάκιο για επιτόπιους ελέγχους, γεγονός που λύθηκε με συνεχή πίεση των προαναφερομένων.

«Αφήστε τους σχίνους ως έχουν»

Το κλίμα αδικαιολόγητης δυσπιστίας έρχεται να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ αποζητάει πειστήρια της καταστροφής. Έτσι μπροστά στο ενδεχόμενο μην αποζημιωθούν οι μαστιχοπαραγωγοί, η Ένωση ζητάει από τους καλλιεργητές να αφήσουν τουλάχιστον το 10% των πληγέντων σχίνων ως έχουν ώστε να διαπιστωθεί η καταστροφή από το κλιμάκιο της Αθήνας.

Σύμφωνα με στελέχη της Ένωσης το κλειδί της αποζημίωσης αλλά και της διατήρησης της παραγωγής είναι στα χέρια του ΕΛΓΑ. Αυτό διότι όσο γρηγορότερα γίνει η καταγραφή των ζημιών τόσο μεγαλύτερο θα είναι και το χρονικό διάστημα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι παραγωγοί ώστε να κεντήσουν εκ νέου τους σχίνους στην καλλιεργητική περίοδο που απομένει.

Φέρνουν ασπρόχωμα

Καίρια πάντως υπήρξε και η αντίδραση της Ένωσης στο ζήτημα που προέκυψε με την έλλειψη ασπροχώματος. Όπως ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την άφιξη του κλιμακίου του ΕΛΓΑ από την Αθήνα θα διανεμηθεί στους Μαστιχοπαραγωγούς 200 τόνοι ασπροχώματος με το αντίτιμο να καθορίζεται στο αμέσως επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Μ.Χ..

Μεγάλο ζητούμενο πάντως τόσο για τη διοίκηση του Συνεταιρισμού όσο και για τους ίδιους τους παραγωγούς αποτελεί η τελική αποζημίωση. Και όλα αυτά στη σκιά της διαδικασίας των αποζημιώσεων από την καταστροφική πυρκαγιά του 2012 που όπως αποδείχθηκε δεν άφησε και τις καλύτερες των εντυπώσεων στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

 «Άμεση αποζημίωση του συνόλου της καταστραφείσας παραγωγής»

Ανακοίνωση για τα ζητήματα της αποζημίωσης εξέδωσε το ΚΚΕ Χίου που μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είναι γνωστό το θεσμικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ, στα πλαίσια της ΕΕ καθώς και τους περιορισμούς, που βάζει στην κάλυψη των ζημιών. Η τραγική εμπειρία μας, πρέπει να μας οδηγήσει σε διεκδικήσεις για την κάλυψη της ζημιάς κατά 100% με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση της εισφοράς, που δίνουν οι μαστιχοπαραγωγοί στον ΕΛΓΑ, δεδομένου ότι θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα σημαντικά, αφού το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών θα δίνει επιπλέον 2% στη βάση του αγροτικού του εισοδήματος».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ