2.9.2019 14:49

Επιστροφή από τις διακοπές …

Γράφει η Ζέττα Σταματελοπούλου, ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία - Συνεργάτης Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Χίου

Οι διακοπές είναι η ανάσα που χρειαζόμαστε όλοι έπειτα από ένα δύσκολο και απαιτητικό χειμώνα. Όπως το λέει και η ίδια η λέξη, διακόπτουμε από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά μας. Αλλάζουμε παραστάσεις, ανανεωνόμαστε, ξεκουραζόμαστε. Τι γίνεται όμως, όταν το διάστημα αυτό τελειώνει και πρέπει να επιστρέψουμε στην πρότερη κατάσταση; Πολλοί άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά, νιώθουν έντονη θλίψη, στενοχώρια ή και άγχος για την επιστροφή. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό η μετάβαση αυτή να γίνεται σταδιακά. Μπορεί για τους περισσότερους ανθρώπους οι διακοπές να τελειώνουν αυτό το διάστημα, όμως ο καλός καιρός είναι ακόμα εδώ και υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας και η προσαρμογή μας να γίνει λίγο πιο εύκολα:

1.Συνεχίστε τα μπάνια στη θάλασσα, ή κανονίστε μικρές και σύντομες εκδρομές ως μια μικρή διέξοδο.

2. Όσο το επιτρέπει ο καιρός, καλέστε φίλους στο μπαλκόνι ή την αυλή σας.

3. Ασχοληθείτε με τον κήπο σας. Και αν δεν έχετε κήπο, αγοράστε γλάστρες και κάντε κηπουρική στο μπαλκόνι σας. Η κηπουρική είναι ένα πολύ δημιουργικό και αγχολυτικό χόμπι.

4. Ξεκινήστε τη γυμναστική. Αυτό μπορεί να είναι ένας περίπατος ή τρέξιμο. Μπορεί να είναι ένα ομαδικό ή ατομικό πρόγραμμα που σας ταιριάζει. Η γυμναστική συντελεί τόσο στην καλή φυσική κατάσταση, όσο και στην καλή ψυχική υγεία, αφού είναι το «φυσικό αντικαταθλιπτικό».

5. Οργανώστε το σπίτι σας. Μπορεί στην αρχή να φαίνεται μια πολύ δύσκολη δουλειά, όμως τα αποτελέσματα θα σας ανταμείψουν, αφού ένας καθαρός και οργανωμένος χώρος δημιουργεί πάντα μια πιο ευχάριστη διάθεση.

6. Ξυπνήστε με ηρεμία χωρίς βιασύνη. Βάλτε το ξυπνητήρι δέκα λεπτά πιο νωρίς από την ώρα που θέλετε να ξυπνήσετε, ώστε να έχετε χρόνο να ξεκινήσετε την ημέρα σας χωρίς βιασύνη.

7. Ετοιμάστε γεύματα ενέργειας, είτε αυτό πρόκειται για το πρωινό -το βασικότερο γεύμα της ημέρας- είτε για τα υπόλοιπα σνακ και γεύματα. Δώστε προσοχή στη διατροφή σας, προκειμένου να προσφέρετε στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα συστατικά για να έχει την ενέργεια που χρειάζεται.

8. Θωρακιστείτε συναισθηματικά. Αυτό σημαίνει φροντίστε τον εαυτό σας και βάλτε στη ζωή σας ανθρώπους και καταστάσεις που σας κάνουν πραγματικά καλό.

Η κάθε νέα σεζόν σηματοδοτεί και νέα ξεκινήματα με νέους στόχους. Οι στόχοι αυτοί αφορούν σε όλες τις πλευρές της ζωής σας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Αναλογιστείτε τι ήταν αυτό που θα θέλατε να αλλάξετε αυτή την χρονιά και ποιοι τρόποι υπάρχουν για να το πετύχετε!

Ζέττα Σταματελοπούλου

Ψυχολόγος, εκπαιδευμένη στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία

Συνεργάτης Τμήματος Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων Χίου

Πληροφορίες: Τμήμα Ψυχικής Υγείας Ενηλίκων, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, Εγκρεμού 30, τηλ 2271020000 www.kpechios.gr

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ