5.12.2012 10:41

Επιστρέφουν στο σπίτι τους

• ΜΕ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΤ Ο ΧΡ. ΜΠΕΛΛΕΣ ΕΠΑΝΑΓΟΡΑΣΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΚΟΡΑΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΑΝ

Σε μια ενέργεια – ισχυρή απόδειξη ότι πλέον η Βιβλιοθήκη Κοραή διαθέτει διοίκηση που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω χωρίς να το αξιοποιήσει και κυρίως υποδηλωτική της αποφασιστικότητας της να συνδέσει άρρηκτα τον κορυφαίο έλληνα του Διαφωτισμού με το Ίδρυμα, προχώρησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου, Χρ. Μπελλές.

Με σειρά επαφών, παρά την οικονομική αδυναμία του Ιδρύματος, εξασφάλισε το ποσό των 23.000 ευρώ και έπεισε το συλλέκτη που είχε διαθέσει ανάλογο ποσό να επαναγοράσει, για λογαριασμό της Βιβλιοθήκης, σειρά εγγράφων του Αδ. Κοραή, που πρόσφατα βγήκαν στο σφυρί από γνωστό ελληνικό οίκο δημοπρασιών.

 

Διπλή ανταπόκριση

Στην αστραπιαία προσπάθεια του κ. Μπελλέ βρέθηκαν αρκετοί υποστηρικτές, με διάθεση να συμβάλλουν, βάζοντας το χέρι στην τσέπη. Το ποσό που αρχικά διασφαλίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού (γύρω στις 10.000 ευρώ) ήταν η βάση πάνω στην οποία αναζητήθηκε συμπληρωματικά η ιδιωτική συμβολή. Ο κ. Μπελλές απευθύνθηκε σε οικονομικά ευκατάστατους χιώτες, τους έπεισε για την αναγκαιότητα τα συγκεκριμένα έγγραφα να βρουν καταφύγιο στην ιστορική βιβλιοθήκη του νησιού και, μόλις εξασφάλισε το ποσό, χτύπησε την πόρτα του συλλέκτη που τα είχε αποσπάσει κατά την πρόσφατη δημοπρασία.

Πρόκειται για πρόσωπο πανελλήνιας εμβέλειας, ο οποίος, αν και φάνηκε κατά τη δημοπρασία ότι ήθελε πάση θυσία στη συλλογή του τα ιστορικά έγγραφα με την υπογραφή Κοραή, όταν διαπίστωσε το πάθος του προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου, αμέσως δέχθηκε να τα παραχωρήσει, έναντι του ίδιου ακριβώς αντιτίμου που τα αγόρασε, αναγνωρίζοντας ότι το «σπίτι» τους βρίσκεται στη Χίο.

Έτσι, οι επιστολές γράφηκαν μεν από τον Αδ. Κοραή στο Παρίσι, όμως πλέον θα κάνουν συντροφιά στο πλούσιο υλικό που δώρισε ο κορυφαίος διαφωτιστής στη Βιβλιοθήκη της Χίου με το όνομα του. Το Εφορευτικό Συμβούλιο της οποίας στέλνει πολλαπλά μηνύματα με εξίσου πολλούς αποδέκτες. Πρώτον ότι διαθέτει τεταμένες τις κεραίες για καθετί που αφορά τη Βιβλιοθήκη ή την προσωπικότητα του Αδ. Κοραή. Δεύτερον ότι ακόμα και σε εποχές ισχνών αγελάδων, ένας πνευματικός φορέας του τόπου πετυχαίνει να ευαισθητοποιεί συμπατριώτες μας και το νωθρό σε αιτήματα της Βιβλιοθήκης κατά το παρελθόν Υπουργείο Παιδείας. Και κυρίως ότι όλα είναι δυνατά, αν υπάρχουν πρόσωπα που τολμούν για να πετύχουν.

Η εκταμίευση του ποσού από το Υπουργείο Παιδείας με ρυθμό δημοσίου θα κρίνει την τελική παράδοση των ιστορικών εγγράφων στη Βιβλιοθήκη, η διοίκηση της οποίας προγραμματίζει να τα εκθέσει μόλις φτάσουν στη Χίο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ