13.6.2014 13:52

Επιδημία λουκέτων παραβατικότητας

• ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΓΙΑ 3 ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Τέσσερα νέα καταστήματα, που είτε στερούνταν άδειες λειτουργίας, είτε βεβαιώθηκαν σε βάρος τους υγειονομικές παραβάσεις, εντόπισαν το προηγούμενο διήμερο τα συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χίου Σιδ. Αμέντα πρόκειται για ταβέρνες, οβελιστήρια, κρεωπολεία και αρτοποιία, που κατά τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν βεβαιώθηκαν διάφορες κτηνιατρικές παραβάσεις, παρεμφερείς με τις υγειονομικές, με αποτέλεσμα τώρα η Υπηρεσία είτε να υποβάλλει διοικητικό πρόστιμο, είτε να αιτείται από το Δήμο και την Αστυνομία το σφράγισμά τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Αμέντας, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση ενώ σε πολλές των περιπτώσεων πραγματοποιούνται και δειγματοληπτικοί έλεγχοι, ώστε να βεβαιώνεται η ποιότητα των προϊόντων.

Αφαίρεση αδείας για 3

Η βεβαίωση των παραβάσεων πάντως δεν σταματά εδώ. Ήδη, με απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα στη Διαύγεια, ο Δήμος Χίου οριστικοποιεί το λουκέτο για 3 καφετέριες στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τον Π. Στεφάνου πρόκειται για μια καφετέρια στην Απλωταριά κι ακόμα δύο στην παραλιακή ζώνη της Προκυμαίας σε βάρος των οποίων έχουν βεβαιωθεί σειρά παραβάσεων, κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος.

«Αυτά τα καταστήματα στην πλειονότητά τους έχουν παραβάσεις είτε για ηχορύπανση, είτε υγειονομικές μικρές και μεγάλες. Ο νόμος τους έδινε τη δυνατότητα να προβούν στις αλλαγές, όμως δεν το έπραξαν. Η απόφαση αυτή απλά βεβαιώνεται κατά το τυπικό της μέρος από το Δήμο Χίου, αφού ουσιαστικά δεν μπορούμε να πράξουμε τίποτα το διαφορετικό. Στις αρχές λοιπόν της εβδομάδας, με την ανάρτηση της απόφασης ,θα ακολουθήσει η κοινοποίηση στην Αστυνομία και τα καταστήματα θα σφραγιστούν», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.

 Δικαστικό αλαλούμ

Για μία ακόμη φορά πάντως οι εμπλεκόμενοι φορείς θίγουν το ζήτημα των «παραθύρων» που υπάρχουν στο νόμο, αφού από τη μία οι ίδιοι βεβαιώνουν τις παραβάσεις και από την άλλη η Δικαιοσύνη με μία απλή προσφυγή δικαιώνει τους παραβάτες.

«Εμείς μπορεί να κοινοποιούμε την απόφαση για το κλείσιμό τους, όμως με μία απλή προσφυγή μέσα σε μία ημέρα η απόφαση καθίσταται άκυρη από την ίδια τη Δικαιοσύνη», σημειώνει ο Π. Λαμπρινούδης.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται το παράδοξο της δίωξης του δημάρχου για παράβαση καθήκοντος, με την αιτιολογία ότι δεν έκλεισε τα καταστήματα που έπρεπε, ενώ προηγουμένως η ίδια η Δικαιοσύνη είχε απορρίψει την απόφαση λουκέτου που είχε εκδώσει ο Δήμος.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι ο ίδιος μέσα στον επόμενο μήνα διώκεται για 17 περιπτώσεις καταστημάτων που δεν έκλεισαν, εξαιτίας του ιδιότυπου νομικού πλαισίου.

«Δεν μπορώ να περιγράψω τι ακριβώς γίνεται. Να φανταστεί κανείς ότι μέσα στον Ιούλιο διώκομαι γιατί λέει δεν έχω κατεδαφίσει το κτίριο της Πιτσαρίας Λύκου ως αυθαίρετο, ενώ όλοι ξέρουν ότι το κτίριο έχει κατεδαφιστεί εδώ και ενάμιση χρόνο», κατέληξε ο δήμαρχος Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ