14.11.2014 8:47

Επεισόδια και χρήση χημικών στο κέντρο της Αθήνας

Ένταση σημειώθηκε στην απογευματινή πορεία των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη Νομική Σχολή το πρωί της Πέμπτης, παραμονές της επετείου του Πολυτεχνείου.

Περίπου 1.500 φοιτητές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς τη Βουλή και από εκεί επιχειρούν να φτάσουν έως το Πολυτεχνείο.


 

Πέτρες από την πλευρά της πορείας και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης από την πλευρά της αστυνομίας έπεσαν έξω από τη Νομική, επί της Ακαδημίας, όταν έφτασε εκεί η πορεία.

Τελικά από την Ιπποκράτους η πορεία βγήκε στην Πανεπιστημίου και από εκεί κατευθύνθηκε προς το Πολυτεχνείο, όπου είχαν σκοπό να συνεδριάσουν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Αρκετοί εκ των φοιτητών που συμμετείχαν στην πορεία κατευθύνθηκαν προς την περιοχή των Εξαρχείων.

Οι υπόλοιποι παρέμειναν επί της Στουρνάρη, καθώς η πύλη του Πολυτεχνείου ήταν κλειδωμένη.

Στο σημείο σημειώθηκε εκ νέου ένταση, όταν φοιτητές αποπειράθηκαν να μπουν στο Πολυτεχνείο και τα ΜΑΤ χρησιμοποίησαν χημικά και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να τους αποτρέψουν.

Τελικά αριθμός φοιτητών μπήκε στον προαύλιο χώρο του πολυτεχνείου. Οι υπόλοιποι παρέμεναν επί της Στουρνάρη και της Πατησίων.

Σταδιακά αποχώρησαν οι φοιτητές που βρίσκονταν στην Τοσίτσα. Μαζί τους αποχώρησαν και οι λίγοι που βρίσκονταν μέσα στο Πολυτεχνείο.

Οι τελευταίοι ενώθηκαν με τους υπόλοιπους φοιτητές στην Πατησίων και από εκεί κατευθύνθηκαν προς Πατησίων και Αλεξάνδρας, Χέυδεν και πλατεία Βικτωρίας, όπου και διαλύθηκαν.

Οι δρόμοι δόθηκαν πλήρως στην κυκλοφορία περίπου στις 9 το βράδυ.

Από τις 10:30 επικρατούσε ηρεμία στην περιοχή. Το μεσημέρι οι φοιτητές είχαν πραγματοποιήσει πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης το πρωί της Πέμπτης. Μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ, έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που έκαναν χρήση χημικών για να μην επιτρέψουν σε φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.

Από το βράδυ της Τετάρτης διμοιρίες των ΜΑΤ και κλούβες βρίσκονται έξω από την Νομική Σχολή Αθηνών, προκειμένου να μην γίνει κατάληψη ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Η πρώτη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 08:30, όταν οι φοιτητές επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο για να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.

Στη συνέχεια, οι φοιτητές, κρατώντας πανό, κατέλαβαν τμήμα της οδού Ακαδημίας, αλλά δυνάμεις της αστυνομίας τους περικύκλωσαν και τους απώθησαν με τις ασπίδες τους, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Περίπου στις 09:30 πραγματοποιήθηκε δεύτερη επιχείρηση της αστυνομίας, με στόχο να διαλυθεί η ομάδα των φοιτητών η οποία βρισκόταν στον παράδρομο της Ακαδημίας. Στη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ένας φοιτητής, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο φοιτητής δέχθηκε αναίτια επίθεση από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.

Κλειστά θα παραμείνουν ώς τη Δευτέρα τα κτήρια των Σχολών του ΕΚΠΑ στο κέντρο, σύμφωνα με ανακοίνωση των πρυτανικών Αρχών.

Η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε και στη Βουλή, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ, Θ.Δρίτσα να κάνει λόγο για «απίστευτη συμπεριφορά καταστολής».

Newsroom ΔΟΛ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ