11.7.2016 15:37

Ένας κάδος... που προκάλεσε αναστάτωση

Την διαμαρτυρία του κ. Γεωργαντζή προκάλεσε η αναφορά του «π» για τον κάδο (βλ. φωτογραφία) στην πλατεία των Μεστών που δημοσιεύθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Γεωργαντζή και μία σύντομη απάντηση του «π».

«Κύριε διευθυντά, με έκπληξη διάβασα το ανυπόγραφο άρθρο που δημοσιεύσατε με τίτλο " δεν τους τιμά'' και που προσπαθεί να κάνει εντυπωσιασμό και υποδείξεις.

Επειδή έρχομαι αρκετά συχνά στα Μεστά και επειδή διαβάζω τακτικά την εφημερίδα σας, έχω να παρατηρήσω τα ακόλουθα.

Δεν ξέρω αν το άρθρο αντιπροσωπεύει της απόψεις της εφημερίδα σας (μια και είναι ανυπόγραφο) ή είναι από κάποιον ή κάποιους που θέλουν να δυσφημήσουν το χωριό.

Δεν νομίζω ότι υπήρξε δικό σας δημοσιογράφος στο χωριό, αλλά δημοσιεύσατε αυτά που σας έστειλαν. Απόδειξη ότι χρησιμοποιείτε πληθυντικό αριθμό γράφοντας «τα δέντρα της πλατείας»  ενώ είναι μόνο σε ένα.

Δεν είδα να δημοσιεύετε ποτέ της αξιέπαινες πράξεις της τοπικής αρχής, του πολιτιστικού συλλόγου, των κατοίκων και των επιχειρηματιών του χωριού που είναι πάρα πολλές και που στοιχίζουν ακριβά και χωρίς να υπάρχει καμιά οικονομική βοήθεια από κανέναν. Χρειάζονται αρκετές σελίδες από την εφημερίδα σας για να αναπτυχθούν.

Ναι, ο κάδος θέλει στερέωμα όπως και μερικοί άλλοι και από ότι γνωρίζω είναι στο πρόγραμμα της τοπικής αρχής. Το ''έξυπνο'' ότι θυμίζει άλλες αρχαίες εποχές το σχολιάζετε για ποιο λόγο; Σας ενοχλεί που είναι από τον παλαιό δήμο Μαστιχοχωρίων; Εμένα καθόλου. Θα ήταν καλύτερα να μην υπήρχε τίποτε για να βάζουν σκουπίδια;

Πρέπει να σας ζητήσουν συγγνώμη που δεν αγόρασαν ηλεκτοκόλυση για να κάνουν συγκολλήσεις; Πρέπει να σας ζητήσουν συγνώμη που δεν αγόρασαν καινούριους κάδους; Πρέπει να σας ζητήσουν συγνώμη που δεν πλήρωσαν να κάνουν καινούριες "ζωγραφιές" στους κάδους;

Πρέπει να ζητήσουν συγνώμη που την καθαριότητα την κάνουν σχεδόν μόνοι τους και χρηματοδοτούν και την αγορά και την επισκευή - όταν χρειάζεται -και το πετρέλαιο της σκούπας και βάζουν και προσωπική εργασία για αυτό.

Είναι πολλά τα καλά που μπορεί να ειπωθούν και που δεν είδα ποτέ εσείς - ή μπορεί να μην έπεσε στην αντίληψη μου- να τα προβάλετε. Να μην είστε μόνο επισημάνσεις των "στραβών" - που θέλω να πιστεύω ότι σας πληροφόρησαν και δεν ήταν από δική σας επί τόπου έρευνα-αλλά και των καλών που συνήθως δεν προβάλλονται. Πρέπει να λέτε και κανένα μπράβο και να προβάλετε αξιέπαινες πράξεις που είναι αυτοχρηματοδοτούμενες επαναλαμβάνω αυτοχρηματοδοτούμενες και μάλιστα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Δεν γνωρίζω αν θα δημοσιευθεί η απάντηση όπως τουλάχιστον απαιτεί η δημοσιογραφική δεοντολογία, όμως οφείλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία.

Αλκης Γεωργαντζής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ «π»

Αγαπητέ κ. Γεωργαντζή,

«Το τι έχει γράψει ο «π» στα χρόνια λειτουργίας του για τα Μεστά και πόσο έχει προβάλλει αδιάλειπτα όλα όσα συμβαίνουν στο χωριό σε κάθε επίπεδο, δεν έχετε παρά να τα αναζητήσετε. Θα σας πάρει ένα καλοκαίρι να τα διαβάσετε.

Αναφορικά με τον κάδο και το δέντρο της πλατείας (πληθυντικό δεν βάζω για να στοχοποιήσω ακριβώς το ένα δέντρο) είναι ευθύνη κάθε πολίτη να το καυτηριάσει και όχι μόνο ενός δημοσιογράφου. Λογικά θα έπρεπε να το έχετε κάνει και ο ίδιος.

Σε ένα χώρο όπου επισκέπτεται η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών του νησιού η εποχή αλλά και οι ανάγκες δεν επιβάλλουν ημίμετρα, αλλά τελειότητα.

Τέλος, επιτρέψτε μου να μην απαντήσω σε διάφορες υπερβολές που αναφέρετε. Δεν δίνω άδειες αντικατάστασης κάδων, δεν υποδεικνύω προσωπικά σε κανέναν πως να κάνει τη δουλειά του. Δεν το έκανα ποτέ. Ο Δήμος Χίου, στον οποίο ανήκουν τα Μεστά ας μεριμνήσει για ότι χρειάζεται. Αυτό δεν σημαίνει ότι το «στραβό» που βλέπω, κατά την κρίση μου, θα «φιλτράρεται» και θα ωραιοποιείται. Ήταν μια εικόνα που με ξένισε, μου προκάλεσε εντύπωση και το έγραψα. Και θα το ξανακάνω.

Ευχαριστώ θερμά για την επιστολή σας και το ενδιαφέρον σας».

Νίκος Κατσαράκης

Διευθυντής «π» 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ