18.11.2016 17:38

Εναλλακτική στέγαση προτείνει η Ύπατη Αρμοστεία

* 100 ΑΣΤΕΓΟΙ Η ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΔΙΗΜΕΡΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ

Στο δράμα 100 άστεγων, μετά τις δυο δύσκολες νύχτες στη Σουδα, προσφύγων εστιάζει η Ύπατη Αρμοστεία σε ανακοίνωσή της. Σ’ αυτήν εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τα πρόσφατα περιστατικά που σημειώθηκαν με αποτέλεσμα να καούν σκηνές και σοβαρές ζημιές να προκληθούν στα καταλύματα πολλών ανδρών, γυναικών και παιδιών που έχουν διαφύγει από χώρες οι οποίες πλήττονται από πολέμους.

Συνολικά, περίπου 100 άνθρωποι –κυρίως οικογένειες– έχασαν το κατάλυμά τους. Όπως ανέφεραν στην ομάδα της Υ.Α., φοβούνται να επιστρέψουν στο χώρο φιλοξενίας και να κοιμηθούν εκεί. «Καταδικάζω με έμφαση κάθε μορφή βίας, που έχει ως αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό τόσο κατοίκων της Χίου όσο και προσφύγων», δήλωσε ο Philippe Leclerc, Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. «Όλοι όσοι διαπράττουν τέτοιες πράξεις πρέπει να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν», πρόσθεσε.

Η Υ.Α. καλεί τις αρχές να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά βίας στο μέλλον ενισχύοντας την ασφάλεια εντός και γύρω από το χώρο φιλοξενίας. Θα πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες εξεύρεσης εναλλακτικής στέγασης, προκειμένου να μπορέσει να κλείσει ο χώρος της Σούδας. Μέχρι στιγμής, η Υ.Α. παρέχει διαμονή σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, για πάνω από 300 ιδιαίτερα ευάλωτους άνδρες, γυναίκες και παιδιά, για τους οποίους η διαδικασία ασύλου βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Η Υ.Α. συνεχίζει να παρέχει βοήθεια στις αρχές για τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν εφοδιαστεί με το σχετικό δελτίο. Από τα τέλη Σεπτεμβρίου, η Υ.Α. έχει βοηθήσει στον εντοπισμό, την ενημέρωση και τη μεταφορά περίπου 400 ανθρώπων από τη Χίο προς την ενδοχώρα, σε στενή συνεργασία με τις αρχές.  

Προκειμένου να παράσχει προστασία στους σχεδόν 100 πρόσφυγες και μετανάστες, οι σκηνές των οποίων καταστράφηκαν στη Σούδα τις τελευταίες δύο μέρες, η Υ.Α. έχει ήδη ξεκινήσει να τοποθετεί οικογενειακές σκηνές με ξύλινο πάτωμα. Παράλληλα, όσοι έπεσαν θύματα των επιθέσεων δέχθηκαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη μέσω εταίρων της Υ.Α., καθώς και κουβέρτες, υπνόσακους, υποστρώματα και είδη προσωπικής υγιεινής.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ