28.1.2019 14:57

Ένα πρωτότυπο βιωματικό σεμινάριο στα εκπαιδευτήρια Ναυτικών Σπουδών Τσάκος

 

Ένα βιωματικό σεμινάριο , διαφορετικό από τα συνηθισμένα παρακολούθησαν σήμερα το πρωί 20 καθηγητές του Ιδιωτικού ΕΠΑΛ(ΤΣΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ) μαζί με άλλους δάσκαλους και καθηγητές της Α/βθμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για ένα βιωματικό εργαστήριο αξιοποίησης της εκπαιδευτικής μουσειοσυσκευής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών « Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος»  με τίτλο « Μετά Φιλικωτάτων αισθημάτων … Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» το οποίο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Ναυτικών Σπουδών Τσάκος, έπειτα από πρόσκλησή τους και υπό την αιγίδα της Β/θμιας Εκπαίδευσης και του 2ου ΠΕ.ΚΕ.Σ. Β. Αιγαίου.

Εισηγητές του σεμιναρίου ήταν δύο εκ των τεσσάρων εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της μουσειοσκευής, η  Χαρά Ανδρεάδου(σχολική σύμβουλός Α/βθμιας Εκπαίδευσης) και η Ρία Μαρκουλάκη(Μουσειοπαιδαγωγός του Εθνικού ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» .

Όπως τόνισε η Ρία Μαρκουλάκη στόχος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων  του ιδρύματος είναι η μουσειοσκευή να ταξιδεύει στα σχολεία όλης της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομογένειας. «Η μουσειοσκευή με θέμα τον άνθρωπο, τον επαναστάτη, τον πολιτικό και τον διπλωμάτη Βενιζέλο με τίτλο  «Μετά φιλικωτάτων αισθημάτων… Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» είναι ένα σύνολο κινητού δανειστικού εκπαιδευτικού υλικού , που πηγάζει από τις θεματικές της μουσειακής συλλογής της Οικίας-Μουσείου Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα Χανίων. Με εποπτικό(αντίγραφα αντικειμένων και ιστορικών πηγών, χρονογραμμή /ιστοριογραμμή, επιτραπέζιο παιχνίδι) και έντυπο υλικό(οδηγό εκπαιδευτικού με προτεινόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα)στοχεύει στη διευκόλυνση μαθητών και εκπαιδευτικών, των οποίων η πρόσβαση στο συγκεκριμένο Μουσείο είναι αδύνατη. Ακόμη προετοιμάζει τους μαθητές  για μια επικείμενη επίσκεψη», εξηγησε στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς  η Ρία Μαρκουλάκη συμπληρώνοντας  ότι το υλικό της μουσειοσκευής υποστηρίζει τη δημιουργία μέσα στην τάξη ενός περιβάλλοντος μάθησης , που ενθαρρύνει την έρευνα και τη συλλογή στοιχείων γύρω από τη θεματική της μουσειοσκευής και όλα αυτά μέσα από το παιχνίδι.  Η μουσειοσκευή απευθύνεται σε παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού, των τριών τάξεων του Γυμνασίου και της Α΄ Λυκείου.   

Αμέσως μετά την παρουσίαση του προγράμματος της μουσειοσκευής, η κα Μαρκουλάκη προχώρησε σε ένα «παιχνίδι» γνωριμίας με τους συμμετέχοντες, βάζοντας τους ουσιαστικά στη διαδικασία της βιωματικής μάθησης και διδασκαλίας.

 

 

Info: Η μουσειοσκευή δανείζεται στα σχολεία για ένα μήνα έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με το αρμόδιο τμήμα του ιδρύματος

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ